Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 01:54

Γ. Μελίκης:«Δεν πρέπει να διαγωνιζόμαστε στην παράδοση»-Ενδιαφέρουσα εκδήλωση από το Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας

IMG 9576

«Δεν πρέπει να διαγωνιζόμαστε στην παράδοση, η παράδοση είναι κάτι που μας χωράει όλους γιατί την εμπεριέχουμε και μας εμπεριέχει», με αυτά τα λόγια ο δημοσιογράφος και μελετητής του λαϊκού μας πολιτισμού κ. Γιώργης Μελίκης θέλησε να δώσει το στίγμα του στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας με θέμα «τα λαϊκά μας δρώμενα στην ύστατη ώρα τους».

Ο κ. Μελίκης στη σύντομη εισήγησή του κατέθεσε την πολύτιμη εμπειρία του μέσα από την πολύχρονη ενασχόλησή του με το λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση του τόπου, ενώ εξέφρασε τους έντονους προβληματισμούς που έχει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου έχει εντοπίσει το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις η παράδοση έχει μετατραπεί σε μια ατραξιόν, «μια φολκλορική κατάσταση που μεταφέρεται από τόπο σε τόπο» όπως είπε χαρακτηριστικά.

IMG 9575

«Πλέον αρχίζουν και μπαίνουν προβληματισμοί. Την έχουμε ανάγκη την παράδοση; Τι εξυπηρετεί η παράδοση; Οι μορφές της, που κατά την άποψή μου αλλά και πολλών μελετητών, είναι οι κορυφαίες εκφάνσεις και εκδηλώσεις του λαϊκού ανθρώπου. Να τα αφήσουμε έτσι να φύγουν; Να τα κάνουμε ένα φολκλόρ θέαμα;» αναρωτήθηκε ο κ. Μελίκης σημειώνοντας πως το μόνο σίγουρο είναι πως δεν χρειάζεται να διακωμωδούμε την παράδοση και να την κάνουμε μια ατραξιόν η οποία περιφέρεται από τόπο σε τόπο.

«Ο κάθε τόπος πρέπει να έχει το τραγούδι του, πρέπει να έχει το τοπόσημό του, την αναφορά του. Αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία που έχουμε πρέπει να τα κρατούμε. Δεν πρέπει να διαγωνιζόμαστε στην παράδοση, η παράδοση είναι κάτι που μας χωράει όλους γιατί την εμπεριέχουμε και μας εμπεριέχει» κατέληξε ο κ. Μελίκης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τις μάσκες και τα λαϊκά δρώμενα του λαϊκού μας πολιτισμού, αλλά και το απόσπασμα της εκπομπής «κάθε τόπος και τραγούδι» που είχε θέμα το Συρράκο.

IMG 9580

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Δ.Σ. του Συνδέσμου Συρρακιωτών τίμησε τον κ. Μελίκη για την προσφορά του.

Έκθεση εικόνων