Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 13:08

Τσεκάρουν το “Κονκουρή” για Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, το παλαιό στρατόπεδο “Κονκουρή”, στην είσοδο της πόλης της Πρέβεζας είναι ένας από τους χώρους που εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές για να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην Ήπειρο.

Πιθανότατα αυτή η δομή θα έχει τη μορφή κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου, στο β' κύμα αυτών που θα κατασκευαστούν σε κάθε περιφέρεια της χώρας, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης.

Την Παρασκευή, αξιωματικοί της Αστυνομίας, συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και ομάδα μηχανικών για να ελέγξουν τα κτίρια που είναι εντός του πρώην στρατοπέδου (ειδοποιήθηκε να παραστεί και ο Δήμος Πρέβεζας), έκαναν αυτοψία στο ακίνητο για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει λύση για έναν “δύσκολο γρίφο” στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτοψία από τις αρμόδιες αρχές. Είχε γίνει ακόμη μία μέσα στο Νοέμβριο. Το “Κονκουρή” βρίσκεται στη λίστα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από τη στιγμή μάλιστα που έχει περιέλθει πλέον στη δικαιοδοσία του λεγόμενου “Υπερταμείου” (Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. ).

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε ότι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, απλώς εξετάζονται χώροι στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι στην Ήπειρο θα κατασκευαστεί ένα Κλειστό Προαναχωρησιακό Κέντρο. Το “πού” είναι άλλο ζήτημα.

Το 2016 πάντως (δείτε ΕΔΩ), όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις τότε, είχαν εξετάσει και πάλι το ενδεχόμενο να γίνει στο “Κονκουρή” ή στις παλιές εγκαταστάσεις των κλωστηρίων στη ΒΙ.ΠΕ. Δομή φιλοξενίας, ο Δήμος είχε στείλει επιστολή (η οποία και είχε εισακουστεί) να εξαιρεθεί το “Κονκουρή”, καθώς γειτνιάζει με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης.

Από 'κει και πέρα, αυτή τη φορά τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς για κλειστού τύπου δομές, απαιτούνται μία σειρά προϋποθέσεων (μεγάλη αστυνομική δύναμη, πολλά κτίρια, εργασίες κ.α.).

Οψόμεθα...