Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 23:03

Το Δάσος Ακτής Νικοπόλεως – Μύτικα Πρέβεζας (της Δήμητρας Κοκκίνη)

Ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου του τόπου μας είναι το Δάσος Ακτής Νικοπόλεως – Μύτικα Πρέβεζας το οποίο είναι αναδασωτέο και έχει κηρυχθεί Αισθητικό Δάσος με το ΦΕΚ 183Δ’/7.6.1977.

-----

Πρόκειται για διαμορφωμένη έκταση 660 στρεμμάτων, με μέγιστο υψόμετρο τα 10μ. η οποία γειτνιάζει με τον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο της Νικοπόλεως.

Παράκτιο ημιφυσικό πεδινό δάσος κυρίως συγκροτούμενο από ιθαγενή και ξενικά κωνοφόρα (χαλέπιος Πεύκη, τραχεία Πεύκη, ακτινωτή Πεύκη, μαύρη Πεύκη, παραθαλάσσια Πεύκη) αλλά και από ξενικά πλατύφυλλα (ευκάλυπτος, κυανόφυλλη ακακία, ψευδακακία).

Προήλθε από αναδασώσεις της 10ετίας του 1960 επί δημοσίας επικοιστικής εκτάσεως που χρησιμοποιούνταν ως χειμέριο λιβάδι.

Διασχίζεται από αρκετούς δασικούς δρόμους και μονοπάτια και εφάπτεται σε μεγάλο μήκος με την αμμώδη ακτή του Μονολιθίου.

Είναι προσφιλής τόπος αναψυχής του τοπικού πληθυσμού με ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική, κοινωνικοοικονομική, πολιτιστική και αισθητική αξία τον οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε ενώ οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται δεν θα πρέπει να θίγουν τις παραπάνω άξιες.

 

ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

MSc “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ”