Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 18:04

Μια άλλη προσέγγιση... (της Πέλας Καλογήρου)

Γράφει η Πέλα Καλογήρου

Η φύση και μόνο η φύση είναι η μόνη που καταφέρνει να μας ξεμπλοκάρει, να μας εκπλήξει. Ευχάριστα, με το μεγαλείο της και την υπερβατική ομορφιά της ζωής που γεννά ζωή, μπορεί να μας δώσει ανάταση και να μας βγάλει από την στεναχώρια μας, την κακομοιριά μας και το χάλι μας. Μπορεί όμως και δυσάρεστα να μας εκπλήξει, όταν την παραζορίζουμε βάζοντάς μας όμως και πάλι, στη θέση μας.

Όταν πριν μερικές μέρες έλαβα νωρίς το πρωί τηλεφώνημα από το Λιμεναρχείο, το μυαλό μου πήγε αμέσως στο κακό, στα κλάσματα του δευτερολέπτου που διαμεσολάβησαν μέχρι να ακούσω ότι η είδηση είναι επιτέλους ΚΑΛΗ και αφορά μια ωοτοκία(!!!) χελώνας Caretta Caretta και όχι (ευτυχώς!), ένα τραυματισμό ή μια δολοφονία, έναν ακόμη θάνατο.

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, δεν αφήνουν κανέναν ευσυνείδητο άνθρωπο αλάβωτο, όταν γνωρίζουμε πως η καταστροφή που συντελείται αφήνει αναρίθμητες απώλειες στο φυτικό, ζωικό και μικροζωικό βασίλειο με ότι αυτό συνεπάγεται. Απώλειες, ζωτικής σημασίας.

dolphinss

Τα δελτία ειδήσεων και καταστροφής συνειδήσεων συνεχίζουν το έργο τους επικεντρώνοντας προφανώς στον ΑΝΘΡΩΠΟ και στην πολιτική - οικονομική επικαιρότητα της χώρας, κανιβαλίζοντας την ίδια στιγμή ανελέητα όποιους εκφράζουν διαφορετική άποψη από αυτή της «πλειοψηφίας», βάζοντας σαφώς σε δεύτερη ίσως και τρίτη ή τέταρτη σειρά ειδήσεις για οικολογικές καταστροφές, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εμπόλεμες ζώνες, λιμούς και πλημμύρες. Επιλέγουν δε στα θέματα που μονοπωλούν τα δελτία τους, να αφήσουν απ’ έξω μια σειρά ζητημάτων και προβληματισμών που αφορούν το ξεπούλημα του ζωτικού μας χώρου καθώς και τη φτωχοποίηση του πληθυσμού που είναι από καιρό εδώ, ενώ ταυτόχρονα έχουν καταφέρει (με επιστημονική μεθοδολογία πάντα) για ακόμη μια φορά να αποπροσανατολίσουν τους τηλεθεατές τους οι οποίοι αναμασώντας ατεκμηρίωτες πληροφορίες και κατευθυνόμενες έρευνες(!) που γίνονται για λογαριασμό των τραπεζιτών(!) να βρίσκονται σε παραλήρημα. Αρκετοί μέσα σε τρομερή σύγχυση ταυτίζονται με πράγματα αδιανόητα και τελείως ξένα προς τη δική τους καθημερινότητα λες και είναι οι ίδιοι μεγαλοεισοδηματίες, μην πω και μεγιστάνες. Γύρω μας, συνεχής έντονες εκρήξεις ανασφάλειας και φόβου, ημέρες και νύχτες γεμάτες δεισιδαιμονία, ένταση και πολύ μα πάρα πολύ φλυαρία. Αναλύσεις χωρίς ουσία. Εν μέρη δικαιολογημένα όλα αυτά, όμως στ’ αλήθεια μακριά, πολύ μακριά, σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τα ζητήματα, τις θεματικές που θα έπρεπε πραγματικά να μας προβληματίζουν και να βρίσκονται κιόλας εδώ από καιρό διαμορφώνοντας, πλάθοντας μια συλλογική συνείδηση, απέναντι στον κυνισμό της πολιτικής και την «κοινή λογική»...

 

Ακούσαμε δια στόματος πρωθυπουργού «αριστερής» κυβέρνησης, από τον συνομήλικο μου, Αλέξη Τσίπρα για «παραγωγική ανασυγκρότηση» για «ανάπτυξη» με προσέγγιση, ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ! Δυστυχώς, το ζήσαμε κι αυτό καθώς κι άλλα πολλά(!) τα οποία αν κάποιος παρακολουθεί τα ουσιώδη, τραβάει τα μαλλιά του και δεν μπορεί παρά να προετοιμάζεται για τα χειρότερα.

Θα μου πείτε τι σχέση έχει όλη αυτή η ανάλυση με την ωοτοκία της Caretta Caretta. Έχει και παραέχει!

Όταν μεγάλο μέρος των 50 δις δήμευσης και ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΩΣ τούτης της χώρας βρίσκεται σε συνάρτηση με τα σπλάχνα της γης και τους θησαυρούς της.

Υδρογονάνθρακες, Πετρέλαιο, Νερά. Κι ακόμη, σε συνάρτηση με τον φλοιό της. Θάλασσες κι ακτές, δάση ποτάμια και βουνά!

Ναι λοιπόν, όλα αυτά έχουν και παραέχουν σχέση με την ωοτοκία της Caretta Caretta, ζώο που ανήκει στα προστατευόμενα είδη. Όλα αυτά βρίσκονται σε συνάρτηση με τον χώρο αναπαραγωγής της και ωοτοκίας της, γιατί το Ιόνιο Πέλαγος, έχει κιόλας χαρτογραφηθεί για τα πετρέλαια του. Βρίσκονται σε συνάρτηση με τον χώρο αναπαραγωγής των θαλάσσιων θηλαστικών και όχι μόνο. Βρίσκονται σε συνάρτηση και με τον Αμβρακικό Κόλπο που εκτός των θαλάσσιων χελωνών και θηλαστικών (δελφίνια), φιλοξενεί 254 είδη πτηνών και είναι υποτίθεται, υπό καθεστώς προστασίας με εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία (Π.Δ. 67/1980, Κ.Υ.Α. 414985/1985, 30027/93 & 16611/93, Οδηγίες: 79/409/ΕΟΚ, 91/244/ΕΟΚ, 92/43/ΕΟΚ), διεθνείς συμβάσεις Bonn 1979, Bern 1979 Ramsar 1971 σχετικές με την προστασία και διατήρηση των φυσικών βιοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, το κόκκινο βιβλίο των απειλουμένων σπονδυλοζώων της Ελλάδας, του καθεστώτος των απειλουμένων πουλιών της Ευρώπης από την BirdLife International. Και που επίσης έχει κιόλας χαρτογραφηθεί, αυτό το ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ και οι υδρογονάνθρακές του.

Αλήθεια δεν αποδεικνύει αυτό μια τεράστια αντίφαση που άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί και ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, για την ΕΕ; Από τη μία να προστατεύει και από την άλλη να αδημονεί για τους «εκμεταλλεύσιμους» φυσικούς πόρους...;

 

Έχει έρθει ο καιρός να μιμηθούμε σε κάθε τόπο αυτής της χώρας το παράδειγμα της Χαλκιδικής και τον αγώνα των κατοίκων της. Ένα καταπληκτικό κίνημα πολιτών που ένωσε τους πάντες (εκτός των υποτακτικών βέβαια) παλεύοντας για το αυτονόητο.

Ότι η υγεία και η ποιότητα ζωής σε συνάρτηση με την αρμονία της φύσης είναι αδιαπραγμάτευτα! Γιατί μονάχα περιφρουρώντας αυτά τα αγαθά μπορείς να έχεις καθαρά παραγόμενα αγαθά που χρειάζεται ο άνθρωπος και όχι μόνο, για να ζήσει. Αλλά και οικονομικά οφέλη (πρωτογενής τομέας και αλιεία, ήπιος δευτερογενής τομέας, τουρισμός) αν κάποιος θέλει να το δει οικονομικά οπωσδήποτε.

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν ο βιασμός της φύσης γίνεται από ντόπιο ή ξένο επενδυτή. Ούτε αν τα «τιμαλφή» ανήκουν στο κράτος ή σε ιδιώτη. Αυτά αφορούν την σηψαιμική διαχείριση του πολιτικού κατεστημένου και λόγου που απευθύνεται κυνικά, σε ηλίθιους.

 

Είναι λοιπόν καιρός να ενεργοποιήσουμε και πάλι σε κάθε πόλη, δυνατά κινήματα πολιτών που εκτός από το σπίτι τους και την αυλή τους, νοιώθουν πως έχουν καθήκον να προστατέψουν και το φυσικό περιβάλλον, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ! Όχι μόνο των ανθρώπων. Και για ακόμη μια φορά θα χρησιμοποιήσω σε κείμενό μου την Ινδιάνικη προφητεία που λέει πως :

ΟΤΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΝΤΡΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΟΠΕΙ,

ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΛΥΝΘΕΙ,

ΟΤΑΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΑ,

ΤΟΤΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ

ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ.

 

Η οικολογία είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Ακόμη! Όχι μόνο γιατί διάφοροι τεχνοκράτες την επικαλέστηκαν με αναισθησία στην πολιτική για ίδιον όφελος, αλλά και γιατί οι Μπόμπολες και οι Αλαφούζοι και οι λοιποί εγκληματίες της συνομοταξίας τους που ελέγχουν γη και ύδωρ και τα μυαλά των τηλεθεατών τους, επιλέγουν να κατασυκοφαντήσουν την οικολογία όταν τους βολεύει ή να την καπηλευτούν όπως και όταν τους βολεύει αντίστοιχα, με επιδοτούμενες πάντα(!) καμπάνιες, προτάσσοντας την ομπρέλα τους σε δήθεν περιβαλλοντικές ευαισθησίες(!) και δράσεις(!) (βλ. Σκαϊ δεντροφυτεύσεις και καθαρισμούς) προσπαθώντας έτσι να «ξεπλύνουν» τις βαριές τους αμαρτίες (βλ. http://info-war.gr/2015/06/%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF/)

 

Σε αντίθεση λοιπόν με την «απροετοίμαστη» «αριστερή» κυβέρνηση που «υπέκυψε» στο φόβο και τους εκβιασμούς και συνεχίζει να παίζει το παιχνιδάκι των εγκληματιών εναγκαλισμένη μαζί τους.

Εμείς οι πολίτες καλούμαστε να προετοιμαζόμαστε να αντισταθούμε με σθένος στην κατακρεούργηση που έρχεται.

Ας αφήσουμε τα ζητήματα της δήθεν «εθνικής ενότητας» σε αυτούς, κι ας υποσχεθούμε στους εαυτούς μας πως θα μας βρουν απέναντί τους!

Ας τους δώσουμε να καταλάβουν καλά, όλοι τους (εγκληματίες, παρατρεχάμενοι και τσιράκια) πως δεν θα καπηλευτούν τίποτα γιατί δεν τους ανήκει τίποτα! Και ας τους βάλουμε φρένο πρώτοι εμείς, στα σχέδιά τους να διαχειριστούν τις ζωές μας και εκείνες των επόμενων γενεών.

Ας τους αναγκάσουμε να ξεχάσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους για τους εναπομείναντες πόρους της γης, για τις ακτές και τα ποτάμια και τα δάση. Ας χαλάσουμε τα σχέδιά τους για το σκλαβοπάζαρο που έχουν κιόλας φτιάξει.

Είναι αχρείοι και ανήθικοι κι αυτοί και η πολιτική τους.

Αρκεί, να καταλάβουμε τη δύναμή μας.

Μοίρασαν τη γη σε κομμάτια και οργιάζουν!

Και επειδή κάποιοι πάλι θα με χαρακτηρίσουν αφελή, έχω να τους πω πως:

Δεν είναι δική μου επιλογή η γεωστρατηγική που χαράζουν οι οπλοβιομήχανοι - πολεμοκάπηλοι.

Δεν είναι δική μου επιλογή οι άξονες πολέμου Γαλλογερμανικοί, Αμερικανικοί, Ρωσσοκινεζικοί.

Δεν είναι δική μου επιλογή να πεινάει ο μισός πληθυσμός της γης για να πλουτίζουν εις βάρος όλων, κάποιοι.

Δεν είναι δική μου επιλογή η αδικία, ο εγκλεισμός, ο αποκλεισμός.

Δεν είναι δική μου επιλογή το σαθρό αδηφάγο οικονομικό καπιταλιστικό τους σύστημα.

Δεν είναι δική μου επιλογή η εκβιομηχάνιση της ζωής μου και της αναπνοής μου.

Δεν είναι δική μου επιλογή τα τοξικά απόβλητα, τα μεταλλαγμένα, οι πυρηνικές δοκιμές, η ανηθικότητα.

Δεν είναι δική μου επιλογή η χυδαιότητα, η εκμετάλλευση, ο όλεθρος, η εκμηδένιση, η κατακρεούργηση.

Δεν είναι δική μου επιλογή η εξόντωση, η διαφθορά, η εξουσία!

Δεν είναι δική μου επιλογή το μοίρασμα του κόσμου.

Δεν είναι δική μου επιλογή αυτό το σάπιο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα.

Δεν είναι δική μου επιλογή η διαχείρισή του!

Δεν είναι δική μου επιλογή όλο αυτό το σκηνικό που μου λένε παίξε.

Δεν είναι δική μου επιλογή αυτό το θέατρο του παραλόγου και δεν διατίθεμαι να υποδυθώ κανέναν από τους ρόλους που μου δίνουν.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ!

Είμαι από κείνους που η ΖΩΗ μου, δεν μου έχει γίνει ξένη. Μου ανήκει!

Είμαι από κείνους που μαζί με τη δική μου ΖΩΗ, προασπίζομαι και ότι, όποιον, βάλλεται και αδικείται.

Είμαι από κείνους που βρισκόμαστε εδώ και αντιστεκόμαστε στο ψέμα και τη λήθη και συνεχίζουμε με κάθε τρόπο όπως τόσα χρόνια, απέναντι στα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράττουν εις βάρος φύσης και ανθρώπου μια καλά οργανωμένη συμμορία από γκάγκστερς ντόπιους και μη.

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Στήλες

Κοινωνία

28 Μαρτίου 2024
Στο «42nd Lake Garda Meeting Optimist» στην Ιταλία συμμετέχει ο Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πρέβεζας με τρεις αθλητές. Σε σχετική ανακοίνωση ο ΝΙΟ Πρέβεζας αναφέρει: "Ο ΝΙΟ Πρέβεζας κάνει το
28 Μαρτίου 2024
Έγγραφα ειδοποιητήρια στους καταστηματάρχες της Πρέβεζας έστειλε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σπύρος Κόκκαλης, με τα οποία τους καλεί να υποβάλουν ...
28 Μαρτίου 2024
Είχαμε αναφερθεί στο ρεπορτάζ του atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ) στο ζήτημα της ίδρυσης πρότυπης λυκειακής τάξης στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Πρέβεζας, που είχε ...
28 Μαρτίου 2024
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας στο ύψος της λίμνης Καλοδικίου. Πιο συγκεκριμένα επιβατικό ...
28 Μαρτίου 2024
Για επώδυνο αλλά αναγκαίο συμβιβασμό, κάνει λόγο η παράταξη “Βήμα στο Αύριο” αναφερόμενη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό του δήμου Πάργας με την εταιρία ...

Πολιτική

28 Μαρτίου 2024
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει ο Δήμος σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία «G&K INVESTMENT GROUP Α.Ε.», διασφαλίζοντας απόλυτα τα συμφέροντά του, παρέχοντας
27 Μαρτίου 2024
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας για τη χωροθέτηση του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Πρέβεζα (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ) φαίνεται πως δεν έδωσε ...
27 Μαρτίου 2024
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νομού Πρέβεζας σας καλεί στα εγκαίνια των γραφείων της στην Λεωφ. Ειρήνης & Χρ.Κοντού 30 την Παρασκευή 5 ...
26 Μαρτίου 2024
Με Ερώτηση στη Βουλή, η Ελληνική Λύση, απευθύνεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ζητά την αξιοποίηση του στρατοπέδου “Σολωμού” στην Πρέβεζα, με ...
26 Μαρτίου 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Ανάπτυξη Τώρα"¨: Η ονομασία ή μετονομασία οδών, πλατειών και συνοικιών, πρέπει να γίνεται με ...

Αθλητισμός

26 Μαρτίου 2024
Σαββατο 30/03 και ώρα 18:00 στο ΔΑΚ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ο Φιλαθλητικός Πρέβεζας θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Πανιωνίου η οποία τερμάτισε πρώτη και εξασφάλισε την άνοδο στη Volley League Γυναικών. Αυτή
20 Μαρτίου 2024
Στα γραφεία της ΕΠΣ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης η κλήρωση των Playoff της Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας αγωνιστικής περιόδου 2023-24. ...
13 Μαρτίου 2024
Το Σαββατοκύριακο 23 - 24 Μαρτίου 2024 ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στον Όλυμπο. Σάββατο 23 Αναχώρηση από ...
11 Μαρτίου 2024
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Πρεβεζάνα αθλήτρια και γυμνάστρια Αλεξάνδρα Γκίκου, η οποία στον 15ο ημιμαραθώνιο (21,1χλμ) Καλαμπάκας- Τρικάλων "Θανάσης ...
11 Μαρτίου 2024
Σημαντικές διακρίσεις επεφύλαξε η συμμέτοχη των Πρεβεζάνων μαθητών της ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗ στο Μαθητικό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στα ...

Πολιτισμός

27 Μαρτίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία «Πεσμένα Φύλλα» του Άκι Καουρισμάκι την Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 20.30 στο
21 Μαρτίου 2024
Σάββατο, 23 Μαρτίου, 7μμ Ρωμαίος και Ιουλιέττα (Γκουνό)   Ζωντανά από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης στο Πολιτιστικό Κέντρο του ...
20 Μαρτίου 2024
Το 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας τιμά την ημέρα της ποίησης με τον δικό του ξεχωριστό και πρωτοποριακό τρόπο. Στο πλαίσιο της σχετικής δράσης, οι ...
20 Μαρτίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία "Θα πεθάνεις στα 20 " σε ...
15 Μαρτίου 2024
Όλα είναι έτοιμα για την παρέλαση του Καρναβαλιού των Γυναικών της Πρέβεζας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 8:30 το βράδυ (σημείο ...