Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 13:12

Ρόδι "ο κόκκινος χρυσός" (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

 22154311 482338468816834_566959171656086518_n

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Σύμβολο της καλοτυχίας , της ζωής και της γονιμότητας, το ρόδι είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζουν υγεία και ευεξία. Στην αρχαία Ελλάδα όπως και σήμερα, το ρόδι θεωρείται το φρούτο της γονιμότητας. Στις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού αναφέρεται άλλωστε και ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, ο οποίος μάλιστα αναφέρει τα ρόδια της Καρχηδόνας σαν την καλύτερη ποικιλία της εποχής του.

Το ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ιδιότητες που το καθιστά δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Οι σπόροι του ροδιού είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και αποτελούν πηγή φυτικών ινών. Έχουν περίπου 72 θερμίδες ανά 100 γρ.

bochti2

Οφέλη για την υγεία

• Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Έτσι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας.

• Έχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (ταννίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

• Περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, τόσο που τα 100 γρ. σπόρων ροδιού παρέχουν περίπου το 16% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Κ ενός ενήλικα. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη σκελετική υγεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

• Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) που βοηθά στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών στο σώμα, το φυλλικό οξύ και η πυροδοξίνη. Επίσης περιέχει ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο.

• Βοηθάει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της πρωινής ναυτίας στις εγκύους.

• Καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.

• Συνίσταται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση.

Λόγω όλων των ευεργετικών ιδιοτήτων που παρέχει είναι πολύ καλό να το προσθέσετε στην διατροφή μας! Το ρόδι ως φρούτο ή ως χυμός μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ/ ενδιάμεσο γεύμα. Επιπλέον, μπορούμε να το προσθέσουμε στη σαλάτα μας, στο ρύζι, στο γιαούρτι, στο γάλα με τα δημητριακά μας, σε γλυκά, σε σάλτσες! Μπορούμε ακόμη το χυμό του να τον χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο ντρέσινγκ να συνοδεύσουμε τη σαλάτα μας! . Μόνο, πρέπει να αποφεύγετε η κατανάλωσή του από τα άτομα που πάσχουν από κάποια νεφροπάθεια, λόγω της υψηλής του σύστασης σε κάλιο.