Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 15:59

Η διατροφή σύμμαχος στην πρόληψη της οστεοπόρωσης (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

 22539917 488482864869061_601818602515104026_n

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που προσβάλει τα οστά και έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της μάζας, και συνεπακόλουθα, της επιδείνωσης της ποιότητάς τους. Καθώς τα οστά γίνονται πιο πορώδη, γίνονται ταυτόχρονα και πιο εύθραυστα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων. Η διαδικασία αυτή είναι σταδιακή και ασυμπτωματική, γεγονός που καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη του τακτικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

Η οστεοπόρωση προσβάλλει κατά κανόνα γυναίκες άνω των 65 ετών (1 στις 3 γυναίκες άνω των 60 ετών και 2 στις 3 άνω των 80 ετών), παρότι και οι άνδρες μπορεί να νοσήσουν (1 στους 5 άνω των 50 ετών)

Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου σχετίζονται με την κληρονομικότητα, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (κορτιζόνη, θυροξίνη κ.α.) καθώς και με ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, τα κακοήθη νοσήματα και οι παθήσεις των ενδοκρινών αδένων. Έτσι, παρότι πιστεύεται ότι η ασθένεια προσβάλει γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, στην πραγματικότητα οι παράγοντες αυτοί μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλουν στην εμφάνιση οστεοπόρωσης και σε νεότερες γυναίκες, αλλά και σε άνδρες.

Προλαμβάνεται η οστεοπόρωση;

Δεν υπάρχει θεραπεία ικανή να αποκαταστήσει την απώλεια της οστικής μάζας, όταν αυτή έχει ήδη επέλθει. Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με καλή διατροφή και άσκηση, από πολύ μικρή ηλικία χτίζοντας έτσι γερά οστά.

bochti2

Βήματα για την πρόληψη

Ασβέστιο

Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου είναι το κλειδί για ένα γερό σκελετό. Το ασβέστιο στα οστά έχει ρόλο δομικό, αφού αποτελεί κύριο συστατικό στοιχείο των οστών, αλλά και αποθηκευτικό, αφού τα οστά λειτουργούν ως «αποθήκες» του ασβεστίου. Η κορύφωση της οστική μάζας συντελείται στην ηλικία των 25-30 ετών. Η υψηλή οστική πυκνότητα αποτελεί την καλύτερη πρόληψη για παθήσεις των οστών.

Πηγές Ασβεστίου:

• γάλα

• γιαούρτι

• γραβιέρα

• ταχίνι

• σαρδέλες με κόκκαλο κ.α.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου. Το μεγαλύτερος μέρος της συντίθεται στο δέρμα, έπειτα από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ τρόφιμα που την περιέχουν είναι:

• τα αυγά,

• τα λιπαρά ψάρια

• το κρέας

• εμπλουτισμένα προϊόντα (π.χ. δημητριακά, γάλα).

Κάπνισμα, αλάτι και αλκοόλ

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλης και το κάπνισμα έχουν συσχετιστεί με οστεοπόρωση. Καθώς και η αυξημένη κατανάλωση νατρίου(αλατιου) αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια απώλειας ασβεστίου από τα ούρα.

Άσκηση:

O ρόλος της άσκησης στην οστεοπόρωση είναι διπλός.

Η άσκηση αποτελεί πρόληψη γιατί αυξάνει την οστική μάζα μέχρι και κατά τη διάρκεια της εφηβείας (αύξηση οστών σε μήκος, κυρίως υπό την επίδραση των ορμονών του φύλου), στοχεύοντας στην απόκτηση μέγιστης οστικής πυκνότητας έως και την ηλικία των 30 ετών, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα επίπεδα οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, αλλά επιπλέον κατά την ενηλικίωση είναι και θεραπεία γιατί:

• διατηρεί την οστική πυκνότητα στον ενήλικα

• μειώνει την απώλεια οστικής πυκνότητας στην εμμηνόπαυση

• μειώνει το ρυθμό απώλειας οστικής πυκνότητας με την αύξηση της ηλικίας κατά τη μέση και γεροντική ηλικία

• προφυλάσσει από τις πτώσεις

Η καλύτερη λοιπόν θεραπεία της οστεοπόρωσης είναι η πρόληψη. Προσπαθούμε να υιοθετούμε από νωρίς έναν υγιεινό τρόπο ζωής εξασφαλίζοντας έτσι μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

IMG 4298