title -- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ --
Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 19:50

"Όχι στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο"-Πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση-ενημέρωση στην Πρέβεζα

Ανοικτή συζήτηση-ενημέρωση για τις έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ήπειρο και Ιόνιο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Πρέβεζα, μετά από πρωτοβουλία ομάδας πολιτών.

IMG 3653

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε από τους ομιλητές πως οι εργασίες ξεκίνησαν ήδη χωρίς ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και αυτό που απαιτείται είναι να οργανωθεί ένα μαζικό κίνημα προκειμένου να σταματήσουν οι εξορύξεις και η αρνητική επίδραση που θα έχουν στην ανθρώπινη υγεία και τον περιβαλλοντικό πλούτο της Ηπείρου. Όπως τονίστηκε ο πραγματικός, παγκόσμιος πλούτος της Ηπείρου, καλείται να θυσιαστεί για ένα πρόσκαιρο μικρό όφελος και απαιτείται άμεση δράση προκειμένου να διαφυλαχθεί το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Ηπείρου ως παρακαταθήκη και κοινό αγαθό για ολόκληρο τον κόσμο.

IMG 3629

“Δεν είναι τυχαία η υπογραφή όλων των Υπουργών και της προηγούμενης και ετούτης εδώ της κυβέρνησης που αποδεικνύει όχι απλά την αντίφασή της σε όλη τη μικρότητα αλλά και την ανικανότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί στην πραγματικότητα υπογράφουν την καταδίκη του τόπου μας, την απόλυτη καταστροφή μας και δυστυχώς από αυτούς δεν εξαιρούνται ούτε οι τοπικές αρχές, δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις, αλλά και φορείς, υπηρεσίες που παραχωρούν γη και ύδωρ χωρίς να προβάλουν κανένα απολύτως εμπόδιο, ως συνένοχοι και συναυτουργοί στο έγκλημα. Παραχωρούν άνευ όρων και προϋποθέσεων με ελλιπέστατες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκχωρούν κυριολεκτικά κάθε δικαίωμα για την καταστροφή των ζωτικότερων κομματιών της τοπικής οικονομίας σε περιοχές που μέχρι σήμερα δήθεν ήταν προστατευόμενες και αυτό το προστατευόμενες πάλι στα πλαίσια της γενικότερης αντίφασης του νεοφιλελευθερισμού που επικρατεί στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Εκχωρούν λοιπόν στεριά και θάλασσα χωρίς να τους ενδιαφέρει το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος και το αρνητικό ισοζύγιο που θα δημιουργηθεί για όλους, για το φυσικό ζωτικό μας χώρο, το περιβάλλον, για την κοινωνία, αποφασίζοντας στην πραγματικότητα αυταρχικά για εμάς χωρίς εμάς κι αυτό δεν μπορεί παρά να μας εξοργίζει. Έχουμε υποχρέωση λοιπόν περισσότερο σήμερα από ποτέ πριν να ξεπεράσουμε τις όποιες μικροδιαφωνίες υπάρχουν στον ευρύτερο χώρο μας χωρίς εννοείται την όποια υποχώρηση από τις θέσεις μας και να αγωνιστούμε όσο ακόμη υπάρχει περιθώριο να πείσουμε τον καθένα γύρω μας πως το μόνο που μπορεί να αφήσει πίσω της όλη αυτή η εξορυκτική διαδικασία είναι θάνατος. Δεν χωράει καμία αναβολή λοιπόν στη σύσταση ενός πολύ ισχυρού και πλατιού μετώπου αντίστασης” τόνισε στην ομιλία της η κα Πέλα Καλογήρου, ενώ η κα Λίλα Τσάτση από την πρωτοβουλία Ιωαννίνων αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό των εξορύξεων στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας πως όλα γίνονται με μεγάλη μυστικοπάθεια και χωρίς καμία ουσιαστική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις συνέπειες που θα έχουν.

IMG 3640

“Δεν μπορώ να διανοηθώ αυτό που πάει να γίνει στη Δυτική Ελλάδα και πως είναι δυνατόν αυτό να είναι ένα ταμπού, να μη συζητιέται ανοιχτά μια τέτοια αλλαγή πορείας αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Απορώ γιατί δεν έχουμε ξεσηκωθεί, θεωρώ ότι έχουμε δικαίωμα να ξέρουμε τις μας γίνεται. Οπότε σε αυτή τη φάση θέλουμε να ενημερωθεί ο κόσμος, όταν ενημερωθεί -εκτός αν έχει άλλα συμφέροντα- θα έρθει μαζί σε αυτόν τον αγώνα” τόνισε μεταξύ άλλων η κα Τσάτση και στη συνέχεια πήρε το λόγο το μέλος της Πρωτοβουλίας Ιωαννίνων κ. Σωτήρης Αργύρης, ο οποίος έδωσε μια εικόνα σχετικά με τις αντιφάσεις του μαύρου σχεδίου, όπως είπε, και επί τή βάσει των όσων έχουν λεχθεί μέχρι σήμερα από επιστήμονες και κυβερνητικούς παράγοντες.

IMG 3645
“Παρακολουθώντας τις 6 συνολικά ημερίδες στην Ήπειρο με θέμα τις έρευνες και τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων δεν απέκτησα ειλικρινά σας το λέω καμία καινούργια χρήσιμη πληροφορία. Ένα κρυφτούλι διαπίστωσα και αυτό αν μη τι άλλο καταδεικνύει ότι οι προθέσεις τους δεν είναι αγαθές. Και ως εκ τούτου λοιπόν το έργο της μαύρης ανάπτυξης, γιατί μαύρη είναι, δεν θα είναι αμόλυντο και χωρίς συνέπειες. Όσο για τις αντιφάσεις των εισηγητών του Υπουργείου και τη σύμπνοια και ταύτιση των επιστημόνων, ειλικρινά είδα και άκουσα στη ζωή μου να μην υπάρχει η παραμικρή διαφοροποίηση και ο λόγος τους να θυμίζει πιστή αντιγραφή κακού μαθητή. Έχω παρακολουθήσει εκατοντάδες συνέδρια και ημερίδες αλλά κάτι παρόμοιο δεν έχω ξαναδεί με αυτή την κυβερνητική κουστωδία που έρχεται στην Ήπειρο” είπε μεταξύ άλλων ο κ.Αργύρης, ενώ στη συνέχεια αναπτύχθηκε διάλογος με τους πολίτες που είχαν γεμίσει την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας.
Καταλήγοντας τα μέλη της πρωτοβουλίας επισήμαναν πώς μέσα στο Μάιο θα διοργανωθεί πανηπειρωτική συνάντηση-ενημέρωση στα Ιωάννινα, ενώ εξετάζεται η διοργάνωση διήμερου κάμπινγκ στα Ιωάννινα καθώς και συναυλία στην Πρέβεζα προκειμένου να γίνει ευρύτερη ενημέρωση του κοινού για τις εξορύξεις και τα αποτελέσματα που θα έχουν στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα.

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
KALINIKOS

casadimaiscard

title -- Διαβάστε επίσης... --