title1 -- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ --
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 13:50

Και επισήμως... Πανεπιστημιούπολη Πρέβεζας – Τι ισχύει για την “απώλεια” του Ινστιτούτου και του 2ου τμήματος, το Μεταπτυχιακό και τις διετείς σχολές... (vid)

“Έχουμε επιτέλους ένα καθαρό τοπίο μπροστά μας...”.

Με τη φράση αυτή ο Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Χαρίλαος Ναξάκης, έδωσε το στίγμα της νέας ημέρας για την πανεπιστημιοποίηση του Τμήματος του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στην Πρέβεζα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου.

Ο κ. Ναξάκης ανέφερε: «Παρ’ όλες τις αμφιβολίες που υπήρχαν, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής είναι πλέον Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανήκει στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών με πλήρη τίτλο «Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής – Πανεπιστημιούπολη Πρέβεζας». Το Τμήμα με βάση το νόμο, επισήμως εδώ και μία εβδομάδα, από την 1η Οκτωβρίου διοικητικά ανήκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έχει έδρα την Πρέβεζα. Λέμε Διοικητικά, διότι εκπαιδευτικά από 1-9-2019 θα ξεκινήσει σαν Πανεπιστημιακό Τμήμα, τότε θα μπουν οι πρώτοι εισακτέοι. Απαιτείται ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δηλαδή για την ένταξη σε αυτό των 8 Τμημάτων του ΤΕΙ, προτείναμε δεύτερο Τμήμα στην Πρέβεζα, προσπάθεια που δεν ευοδώθηκε όμως.

Οι εγκαταστάσεις είναι άλλωστε σχεδιασμένες για δύο Τμήματα. Ήταν μια σκληρή διαπραγμάτευση, ήταν ένα παζλ πολλών πόλεων, δεν ήταν εύκολο αλλά εμείς το προσπαθήσουμε. Το λέω ώστε η πόλη και όσοι ασχολούνται με την τοπική κοινωνία να διεκδικήσουν στο μέλλον ένα δεύτερο Τμήμα. Είχα προτείνει τρία τμήματα, ένα Τμήμα Ναυτιλιακής Οικονομίας και Διοίκησης Λιμένων. Το δεύτερο τμήμα που προτάθηκε ήταν Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημοσίων Οργανισμών και μία πιο ρηξικέλευθη πρόταση ήταν ένα Τμήμα Ψηφιακής Οικονομίας. Δεν ευοδώθηκε αυτό αλλά απλώς το αναφέρω.

Ένα από τα μεγάλα κέρδη της Πανεπιστημιοποίησης για την τοπική κοινωνία, είναι ότι θα αυξήσει τον φοιτητικό πληθυσμό για τέσσερις λόγους:

1ον : Όταν μέχρι πρότινος είχαμε εισακτέους με βαθμό 5 ή 6 ή 7 ως ΤΕΙ, είσαι σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, στα μηχανογραφικά όταν συμπληρώνονται η προτίμηση είναι μικρή. Πιστεύω ότι όταν μιλάμε για ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο, το τρίτο της χώρας μετά το Καποδιστριακό και τη Θεσσαλονίκη, θα αυξηθεί η προτίμηση από τους αποφοίτους 3ηςΛυκείου. Θα μας έρθουν φοιτητές με υψηλότερη βαθμολογία, με καλύτερο υλικό. Ποια ήταν η διαφορά Πανεπιστημίων και ΤΕΙ; Το συμβολικό κεφάλαιο που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια και δεν διαθέτουν τα ΤΕΙ. Ποιο είναι το συμβολικό κεφάλαιο; Τα Πανεπιστήμια έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής, μεγάλη παράδοση, καλύτερη αποδοχή από την κοινωνία και υψηλότερο πρεστίζ. Δεν παύει να ισχύει ότι οι τελοιόφοιτοι των Λυκείων έβαζαν στα μηχανογραφικά πρώτα το Πανεπιστημιακό Τμήμα και στο τέλος το ΤΕΙ, αυτή είναι η πικρή αλήθεια, ό, τι και να κάναμε εμείς. Τα Πανεπιστήμια έχουν ένα πρεστίζ στην κοινωνία, αυτό τώρα κερδήθηκε.

2ον: Με βάση το νόμο, 1-9-2019 όποιος φοιτητής μπήκε στο Τμήμα όταν ήταν ΤΕΙ, εάν έχει τελειώσει και τα 39 μαθήματα συν την πρακτική συν την Πτυχιακή εργασία, μπορεί να πάει στη Γραμματεία και να πάρει το Πτυχίο του ΤΕΙ. Ο νόμος τώρα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει από τους φοιτητές του ΤΕΙ και δεν έχει υπερβεί το 12οεξάμηνο, τότε μπορεί να δηλώσει στη Γραμματεία ότι θέλει Πανεπιστημιακό Πτυχίο. Στην περίπτωση αυτή το Τμήμα θα ορίσει 6 μαθήματα επιπλέον και εάν τα περάσει τότε θα πάρει Πανεπιστημιακό Πτυχίο. Γιατί 6 μαθήματα; Είχαμε 8 εξάμηνα ως ΤΕΙ, το 8ο εξάμηνο ήταν πρακτική άσκηση χωρίς μαθήματα. Στα Πανεπιστήμια δεν υπάρχει πρακτική άσκηση, είναι εθελοντική τους καλοκαιρινούς μήνες. Άρα ο νόμος έχει διάταξη ότι το 8ο εξάμηνο τώρα θα είναι με μαθήματα. Στο νέο πρόγραμμα σπουδών που θα ισχύει από 1-9-2019, θα έχουμε εξι μαθήματα που δεν υπήρχαν στο παλιό πρόγραμμα. Άρα θα έχουμε έναν αριθμό φοιτητών που θα παραμείνει στην πόλη κάποια εξάμηνα παραπάνω ώστε να περάσει τα έξι επιπλέον μαθήματα και να πάρει πτυχίο Πανεπιστημίου.

3ον: Οι παλιοί απόφοιτοι, δηλαδή κάποιος που πήρε πτυχίο από το ΤΕΙ πριν 2 ή 5 χρόνια, μπορούν να επιστρέψουν – διότι θα επιστρέψει ένα ποσοστό – και μέσω κατατακτήριων εξετάσεων που γίνονται κάθε χρόνο, θα επανέρθουν παλιοί φοιτητές, θα τους αναγνωρίσουμε όσα μαθήματα είχαν περάσει διότι θα είναι τα ίδια στο νέο πρόγραμμα σπουδών και αυτοί θα μπουν κατευθείαν στο 6ο εξάμηνο. Άρα θα έχουμε μια επανεισροή φοιτητών για να πάρουν Πανεπιστημιακό Πτυχίο.

4ον: Εκτιμώ – μένει βέβαια να το δούμε στην πράξη – ότι θα μειωθούν οι μεταγραφές. Εμείς είχαμε μια διαρροή κάθε χρόνο, από τους 220 εισακτέους οι 50 έφευγαν με μεταγραφή για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Πιστεύω ότι θα μειωθεί αυτή η διαρροή, διότι η Πανεπιστημιοποίηση δίνει ένα κύρος και ο άλλος θα παραμείνει. Όπως πιστεύω ότι θα μειωθεί και ο αριθμός εκείνων που ναι μεν περνούσαν στη Σχολή, εγγράφονταν αλλά δεν εμφανίζονταν. Πλέον θα έχουν ένα πιο ισχυρό κίνητρο να παραμείνουν.

Να επισημάνω ότι η Πανεπιστημιοποίηση είναι μια μακρά διαδικασία, θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια για να ισορροπήσει. Πρέπει να αλλάξουμε σφραγίδες, έγγραφα, πρωτόκολλα, σάιτ, ταμπέλες κ.ά.

Εμείς καταρτίζουμε νέο πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών που θα ισχύει για τους φοιτητές που θα εισαχθούν από 1-9-2019. Οι παλιοί θα ''τρέξουν'' με το παλιό πρόγραμμα μέχρι να αποφοιτήσουν. Έχουμε εξασφαλίσει δύο νέες θέσεις καθηγητών και από τον Σεπτέμβριο το Τμήμα θα δίνει διδακτορικές διατριβές ως Πανεπιστημιακό Τμήμα πλέον. Δίνοντας διδακτορικές διατριβές δημιουργείς μια δεξαμενή ανθρώπων που μετά από τρία χρόνια μπορούν να διδάσκουν αλλά και αναβαθμίζεται το Τμήμα. Μπορούμε επιπλέον αν δε μας φτάνει ο αριθμός των μόνιμων καθηγητών, να παίρνουμε διδάκτορες και να κάνουν τα μαθήματα. Και αναβαθμίζεται το Τμήμα έτσι κι αλλιώς. Υπολογίζουμε να δίνουμε 4-5 διατριβές κατ' έτος στα αντικείμενα του Τμήματος”.

 IMG 1372

Ο κ. Ναξάκης αναφέρθηκε επίσης στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, αλλά και στο έργο κατασκευής της σκεπής που θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου, οδηγώντας στην οριστική παραλαβή του κτιρίου από την αρμόδια Επιτροπή, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για να κατασκευαστεί το εστιατόριο εντός της Πανεπιστημιούπολης.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Τμήματος πρόσθεσε:

Την Άνοιξη θέλουμε σε συνεργασία με το Δήμο ή το Επιμελητήριο να διατυπώσουμε μία κοινή πρόταση και να την καταθέσουμε στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τη δημιουργία δύο διετών επαγγελματικών σχολών που θα στεγαστούν εδώ. Θα θέλαμε να βρούμε για το παραγωγικό προφίλ της Πρέβεζας, ποια θα ήταν η καλύτερη δυνατή πρόταση. Τι έχει ανάγκη η περιοχή; Ανθρώπους που να σχετίζονται με τα θερμοκήπια, με το λιμάνι, με τον τουρισμό;

Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τον εκπαιδευτικό πόλο. Θα βοηθήσει την περιοχή”.

 

Αναφορικά με τη λειτουργία του Ινστιτούτου οικονομικής ανάλυσης και αλληλέγγυας οικονομίας, που αντί για την Πρέβεζα θα έχει έδρα τα Ιωάννινα, στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Ναξάκης υποστήριξε:

Στην πρόταση Γαβρόγλου το Ινστιτούτο ήταν να γίνει στην Πρέβεζα. Μετά προέκυψε το εξής θέμα. Η Πρυτανεία είπε ότι θα ήταν δύσκολο ένα ινστιτούτο του ερευνητικού κέντρου να λειτουργήσει σε άλλη πόλη. Εμείς θέλαμε να είναι εδώ, καταφέραμε στην πρόταση Γαβρόγλου να έχει έδρα την Πρέβεζα. Επέμενε όμως η Πρυτανεία πως αυτό το πράγμα θα φέρει δυσλειτουργία και η έδρα πήγε στα Ιωάννινα. Αυτή είναι η εξέλιξη, έπειτα από τη διαπραγμάτευση”.

 IMG 1362

Σε ερώτηση για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος, που αποτελεί και το στολίδι του, είπε:

“Τα μεταπτυχιακά είναι πανάκριβα. Φανταστείτε ότι στην Αθήνα κάτω από 9000 – 10000 ευρώ δεν βρίσκεις μεταπτυχιακό. Εμείς έχουμε ένα Μεταπτυχιακό πολύ φθηνό με μόλις 2.900 ευρώ. Το πρόβλημά μας είναι το εξής, ότι εμείς δεν μπορούσαμε μόνοι μας με βάση το δυναμικό που έχουμε να λειτουργήσουμε το Μεταπτυχιακό και είχαμε δέκα επισκέπτες καθηγητές από άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Εάν ήταν δωρεάν, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να έρχονται, διότι το κόστος μετακίνησης και διαμονής ήταν μεγάλο. Ήταν πρεστίζ να φέρνεις καθηγητές τέτοιους.  Είπαμε να κάνουμε ένα μεταπτυχιακό διότι αντιλαμβανόμαστε πως ο κόσμος δεν έχει χρήματα και υπάρχει μεγάλη οικονομική πίεση και δεν μπορείς να του ζητάς 10.000 ευρώ. Κάναμε λοιπόν ένα φτηνό Μεταπτυχιακό τουλάχιστον όμως να βγάζει τα πάγια εξοδά του. Προσλάβαμε μία κοπέλα για γραμματειακή υποστήριξη με μισθό 800 ευρώ το μήνα. Μόνο αυτή κοστίζει πάνω από 15.000 ευρώ. Δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε ήδη από το υπάρχον προσωπικό να κάνει γραμματειακή υποστήριξη. Τώρα, στο νόμο που ψηφίστηκε για την ένταξη του Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μπήκε ρητά η διάταξη ότι όποια Μεταπτυχιακά έχουν ξεκινήσει πριν την ενοποίηση, αυτά θα συνεχίσουν μέχρι να τελειώσουν οι εισακτέοι τους.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τα Μεταπτυχιακά του είναι δωρεάν, το έχει παράδοση και είναι δωρεάν. Τον ερχόμενο Μάιο, θα προκηρύξουμε τον επόμενο κύκλο Μεταπτυχιακού. Εάν η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίσει να επιμένει ότι τα Μεταπτυχιακά θα είναι δωρεάν, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Στην περίπτωση αυτή, εμείς, διότι θα ήταν ντροπή να πούμε ότι κλείνουμε το Μεταπτυχιακό καθώς θα μας κατηγορούσαν ότι το κάνουμε για την αμοιβή, θα το επανιδρύσουμε».

 

 

 

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
KALINIKOS

casadimaiscard

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

15 Δεκεμβρίου 2018
Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Πρέβεζας ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα ο Νίκος Γεωργάκος, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του atpreveza.gr Στην ανακοίνωσή του ο κ. Γεωργάκος ασκεί
15 Δεκεμβρίου 2018
«Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει» Συγκίνηση, περηφάνια, γνώση, δέος, έναυσμα και κίνητρο για να ψάξει κανείς πιο βαθιά είναι μερικά ...
14 Δεκεμβρίου 2018
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να χαρακτηρίσει ...
14 Δεκεμβρίου 2018
Η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ στα πλαίσια του εορτασμού των 100χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων 14-15-16 Δεκέμβρη στη ...
13 Δεκεμβρίου 2018
Επίσκεψη στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου πραγματοποίησε την Τετάρτη 12/12/2018 ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας. Το βουλευτή ...

Αθλητισμός

15 Δεκεμβρίου 2018
Στις νίκες επέστρεψε ο ΠΑΣ Πρέβεζα ο οποίος επικράτησε εκτός έδρας του ΑΟ Παλαίρου με σκορ 3-1. Οι παίχτες του Ξανθόπουλου πίεσαν από το πρώτο λεπτό τους γηπεδούχους και μόλις στο 9ο λεπτό
15 Δεκεμβρίου 2018
                      14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ...
14 Δεκεμβρίου 2018
Το Σάββατο 15/12 οι Γυναίκες του Φιλαθλητικού αντιμετωπίζουν στο ΠΕΑΚ Ιωαννίνων στις 20:00 τον Α.Σ Ελπίδα για την 7η αγωνιστική του Γυναικείου ...
14 Δεκεμβρίου 2018
“Χρηματική ποινή τριακοσίων ευρώ (300€) στο Σωματείο «ΠΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑ» για αντιαθλητικές ενέργειες στον αγώνα Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, ...
15 Δεκεμβρίου 2018
Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 3μ.μ. στην Πάλαιρο την τοπική ομάδα, για τη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος ...

Πολιτισμός

14 Δεκεμβρίου 2018
Το θεατρικό εργαστήρι Πρέβεζας, φιλοξενεί την παράσταση CAVEMAN σε συμπαραγωγή με το «Mogul Theater» με τον Χρήστο Χρήστου σε σκηνοθεσία ...
14 Δεκεμβρίου 2018
Γιάννης Αγγελάκας+100°C Παύλος Παυλίδης+Β movies Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 Η φετινή χρονιά κορυφώνεται με ένα πολύ μεγάλο live! Δύο ...
13 Δεκεμβρίου 2018
Άλλη μια ξεχωριστή παρουσία στο Χωριό του Άι Βασίλη. Ο Κώστας Μαρτάκης θα είναι μαζί μας στις 14 Δεκεμβρίου, στις 18.00, για να τραγουδήσει, να ...
13 Δεκεμβρίου 2018
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας συνεχίζει τις προβολές της την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου ώρα 9.00 μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο ...

Στήλες

14 Δεκεμβρίου 2012
Στις 15 Δεκεμβρίου 1971 οι πρώτες δέκα τροποποιήσεις του Συντάγματος των Η.Π.Α., γνωστές και ως Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, γίνονται νόμος μετά την επικύρωσή
14 Δεκεμβρίου 2012
Στις 14 Δεκεμβρίου 1911 ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Νότιο Πόλο.   ...
12 Δεκεμβρίου 2012
Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί πυρπολούν τα Καλάβρυτα και εκτελούν όλους τους άνδρες πάνω από 14 χρόνων. Είναι ένα από τα ...
12 Δεκεμβρίου 2012
Στις 12 Δεκεμβρίου 1820 οι Σουλιώτες επανέρχονται στην πατρίδα τους, μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά, και μετέχουν στον πόλεμο μαζί του ...
10 Δεκεμβρίου 2012
Στις 11 Δεκεμβρίου 1946 δημιουργείται η UNICEF, που βραβεύτηκε για την προσφορά της με το Νόμπελ Ειρήνης το 1965.   1937 - ...