Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 11:55

Νεκρομαντείο

nekromanteio

Το ελληνιστικό νεκρομαντείο και ιερό του Άδη και της Περσεφόνης, βρίσκεται 45 χλμ. ΒΔ της Πρέβεζας, πλησίον της κοινότητας Μεσοποτάμου του Δήμου Φαναρίου και καλύπτει μία έκταση περίπου τριών στρεμμάτων.

Περιβάλλεται από ορθογώνιο περίβολο διαστάσεων 62,40μ. x 46,30μ, ο οποίος σώζεται σε μεγάλο ύψος και είναι

 κατασκευασμένος με ογκολίθους από ντόπιο ασβεστόλιθο κατά το πολυγωνικό σύστημα, όπως και οι αρχαίες Ακροπόλεις τηςπεριοχής.

Η είσοδος του ιερού βρίσκεται στο δυτικό άκρο της βόρειας πλευράς του ιερού. Το ορθογώνιας κάτοψης συγκρότημα του ιερού χωρίζεται σε δύο μεγάλα τμήματα, το ανατολικό, το οποίο οικοδομήθηκε στις αρχές του 3ου αι καιπεριλαμβάνει το κυρίως ιερό και τους χώρους προετοιμασίας των πιστών και το δυτικό, που προσετέθη στα τέλη του 3ου ή στις αρχές του 2ου αι. και στο οποίο βρισκόταν η είσοδος του ιερού η αυλή και βοηθητικοί χώροι.

Το ανατολικό τμήμα του ιερού, αποτελείται στο μέσο από το κυρίως ιερό, το οποίο περιβάλλεται από διαδρόμους, τετράγωνους χώρους και τον λαβύρινθο. Το κυρίως ιερό είναι τετράγωνης κάτοψης, διαστάσεων 21,30 x 21,65 μ. Είναι χτισμένο επίσης κατά το πολυγωνικό σύστημα και οι ιδιαιτέρως ισχυροί εξωτερικοί τοίχοι του, πάχους 3,30 μ., σώζονται σε ύψος έως 3,30 μ. Πάνω από το ύψος αυτό ήταν χτισμένοι διάδρομοι πάχους 1,50μ. από ωμές και ψημένεςπλίνθους, που χρησίμευαν, σύμφωνα με το Σωτήριο Δάκαρη, για την αθέατη από τους πιστούς διέλευση των ιερέων. Αποτελείται από τρεις παράλληλους ορθογώνιους χώρους. Ο κεντρικός χώρος, διαστάσεων 15 x 4,25 μ. αποτελεί την αίθουσα όπου πραγματοποιούνταν οι τελετουργίες, και όπου βρέθηκαν μία μάζα από σιδερένιους τροχούς άρματος, ένας μεγάλος λέβητας και χάλκινοι τροχοί από καταπέλτες, εξαρτήματα μηχανής που χρησιμοποιούνταν για την προβολή των ειδώλων των νεκρών. Οι δύο χώροι εκατέρωθεν της κεντρικής αίθουσας είναι τριμερείς σχηματίζοντας έξι συνολικά τετράγωνα δωμάτια, πλευράς 4,40 μ., που συγκοινωνούν με θύρες μεταξύ τους και με τη μεσαία αίθουσα. Τα δωμάτια αυτά χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι, καθώς βρέθηκαν 40 πιθάρια με απανθρακωμένους δημητριακούς καρπούς (σιτάρι, κριθάρι, λούπινα) επίσης μυλόπετρες για την άλεση των καρπών διάφορα σιδερένια γεωργικά και ξυλουργικά εργαλεία, τροχοί άρματος μπρούντζινοι τροχοί από καταπέλτες και εκατοντάδες αγγείων. Κάτω από την κεντρική αίθουσα βρίσκεται ένας ίδιας κάτοψης υπόγειος υπόσκαφος χώρος, ύψους 3,25 μ., η οροφή του οποίου στηρίζεται με δεκαπέντε πώρινα τόξα. Η χρήση του παραμένει ασαφής, ενδεχομένως συνδέεται με το σπήλαιο της προϊστορικής λατρείας.

Βόρεια του κυρίως ιερού υπάρχει ο διάδρομος, ο οποίος στην αρχαιότητα είχε τρεις τοξωτές πύλες και αποτελούσε την είσοδο από τον αύλειο χώρο δυτικά προς το ανατολικό τμήμα του ιερού. Βόρεια του διαδρόμου βρίσκονται κατά παράταξη δωμάτια τετράγωνης και ορθογώνιας κάτοψης, που θεωρούνται δωμάτια καθαρμού και προετοιμασίας των πιστών για τις τελετουργίες. Οι πιστοί διέμεναν εκεί αρκετές μέρες για να υποβληθούν σε αυστηρή δίαιτα και να ετοιμαστούν ψυχικά και σωματικά για την επαφή τους με τους νεκρούς. Ανατολικά του κυρίως ιερού υπάρχουν δύο παράλληλοι διάδρομοι, για την είσοδο και την έξοδο των πιστών από το κυρίως ιερό. Κατά την είσοδο τους οι πιστοί στοανατολικό διάδρομο τελούσαν έμπυρες θυσίες. Τέλος νότια του κυρίως ιερού πριν την είσοδο σε αυτό βρίσκεται ο λαβύρινθος, ένας στενός δαιδαλώδης διάδρομός με τρείς σιδερόφραχτες τοξωτές πύλες, εκ των οποίων σώζονται μόνο οι δύο.
Η δυτική πτέρυγα του ιερού που κατασκευάστηκε στα χρόνια του Κοινού (232 π.Χ.- 167 π.Χ.) αποτελείται από μία κεντρική αυλή, η οποία περιβάλλεται από ορθογώνιας ή τετράγωνης κάτοψης δωμάτια, η θεμελίωση των οποίων είναι επίσης κατασκευασμένη κατά το πολυγωνικό σύστημα. Οι χώροι αυτοί χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες, δωμάτια των ιερέων και των επισκεπτών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εισιτήριο Ολόκληρο: 2€
Εισιτήριο Μισό: 1€
Τηλ. Επικοινωνίας: 26840-41206

 

 

Πηγή: www.lgepka.gr