“Να περιμένετε νέα και σε αυτό το επίπεδο μέσα στο 2020. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των λιμανιών της πατρίδας μας, των δυνατοτήτων τους, με έναν τρόπο εύρυθμο, με έναν τρόπο που θα μπορεί να αξιοποιήσει και εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και δυνατότητες ιδιωτικής αξιοποίησης. Επομένως είμαστε αποφασισμένοι και σε αυτό το επίπεδο να αλλάξουμε τρόπο λιμενικής διακυβέρνησης, που μέχρι σήμερα είναι γεγονός ότι στην πράξη δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Μελετάμε όλο το λιμενικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε διαφορετικά επίπεδα λιμενικής διακυβέρνησης, οργανισμούς λιμένων, δημοτικά λιμενικά ταμεία, κρατικά λιμενικά ταμεία... Όλα αυτά θα πρέπει να συντονιστούν υπό τον εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο του Υπουργείου Ναυτιλίας”, ενώ για το ενδεχόμενο “συγκρούσεων” με τους Δήμους, οι οποίοι θα χάσουν τη διαχείριση σημαντικών εσόδων τόνισε: “Τους Δημάρχους τους θέλουμε συμμάχους στο σχεδιασμό μας. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι ο θεσμός των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων δεν παράγει τα αναμενόμενα. Τα έσοδα από τα Ταμεία αυτά θα πρέπει να είναι ανταποδοτικά. Άρα θέλουμε την τοπική αυτοδιοίκηση μαζί μας σε αυτή τη βάση. Ήδη θα συζητήσουμε μαζί για όλα αυτά. Μέλημα και των δύο πλευρών θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων”.
Τελικώς φαίνεται πως ανατρέπεται ο αρχικός αυτός σχεδιασμός έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση της ΚΕΔΕ και αρκετών Δημάρχων, που μόνο ως... αστείο εξέλαβαν το ενδεχόμενο να χάσουν τα αρκετές χιλιάδες ευρώ εσόδων, που έχουν αρκετά Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.
Σε μία πρώτη “αναδίπλωση” τον Φεβρουάριο του 2020, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ανέφερε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πως δεν είναι στην πρόθεση του Υπουργείου Ναυτιλίας η αφαίρεση από την αυτοδιοίκηση της αρμοδιότητας των Λιμενικών Ταμείων.
Στόχος του Υπουργείου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η «ομαλοποίηση της διαχείρισης όλου του λιμενικού συστήματος», επισημαίνοντας ότι σήμερα υπάρχουν λιμένες, μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια, που ανήκουν στο ΥΝΑΝΠ, άλλα στο ΤΑΙΠΕΔ, άλλα στους δήμους, άλλα στα υπουργεία Τουρισμού, Αθλητισμού ή Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.
Και πολλά από τα Λιμενικά Ταμεία τους δεν έχουν προσωπικό ή πόρους ή και στην περίπτωση που διαθέτουν αποθεματικό δεν προβαίνουν σε αναγκαία έργα.
Πάντως το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων και δημιουργίας συγκεντρωτικών οργανισμών που θα μετατραπούν σε Α.Ε., δεν πρέπει να αποκλείεται ακόμη. Πάνω στην πιο πάνω θέση για μη αξιοποίηση πόρων, πατά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και προχώρησε (δείτε ΕΔΩ), σε μία μεγάλη συμφωνία με την ΑΜΚΕ “Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη”, όπου μέλος του Δ.Σ. είναι ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος.
Οι προτάσεις πάντως που αφορούν το Νομό Πρέβεζας, είναι βασισμένες στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και στην καινοτόμο πρότασή της το 2017 (με τη σημείωση όμως πως τα ΝΠΔΔ στη διοίκηση θα παραμείνουν και οι νέοι φορείς δε θα είναι Ανώνυμες Εταιρείες).
Στην πρώτη εισήγηση τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Πρέβεζας, Πάργας και Άρτας θα απορροφηθούν από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας. Στη δεύτερη εντάσσονται στην Περιφερειακή Λιμενική Διοίκηση Ηπείρου-Ιονίου (ΝΠΔΔ με έδρα την Ηγουμενίτσα).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως εμπεριστατωμένη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προέβλεπε 13 Οργανισμούς Λιμένων και 14 Διαπεριφερειακά Λιμενικά Ταμεία Α.Ε. Στην Ήπειρο δηλαδή προβλεπόταν ένα Λιμενικό Ταμείο, το οποίο και θα περιελάμβανε και τα ΔΛΤ της Πρέβεζας και της Πάργας.
Στο μεταξύ, πριν από δύτο εβδομάδες τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου για μία «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις», παρουσίασε μέσω τηλεσυνέντευξης Τύπου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζοντας ότι «η βασική τομή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι ότι θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η υποχρέωση του κράτους για κατάρτιση ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης, «Παρουσιάζουμε ένα πραγματικά καινοτόμο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο τομή στα θέματα νησιωτικότητας και ευρύτερα στα ζητήματα νησιωτικής πολιτικής», επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι προϊόν συστηματικού διαλόγου που έγινε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Εμείς», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «πάμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο στρατηγικής», προσθέτοντας ότι: «Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις δίνουν τη θέση τους σε μία ολιστική προσέγγιση σε θέματα νησιωτικής και θαλάσσιας οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό», συνέχισε, «μεγιστοποιούμε τα οφέλη, αφού καλύπτεται το σύνολο του νησιωτικού χώρου και διασφαλίζεται και η αποτελεσματικότητα αφού η νέα προσέγγιση στηρίζεται στην πλήρη μελέτη των δεδομένων και των δυνατοτήτων των νησιών μας. Επίσης», κατέληξε, «προσδιορίζονται συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πάρει σάρκα και οστά η υλοποίηση της συγκεκριμένης νησιωτικής πολιτικής».