Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, στο νέο νομοθέτημα για τη λιμενική πολιτική που επίκειται τους επόμενους μήνες, το οποίο θα συσχετίζεται επίσης με το νομοθέτημα για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η λύση της περιφερειοποίησης των δημοτικών λιμενικών ταμείων και των λιμενικών ταμείων (ένα ανά περιφέρεια εκτός από τα νησιά, το οποίο θα λειτουργεί ως Α.Ε.) φαίνεται πως προκρίνεται, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συστήματος. Τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Πρέβεζας και Πάργας δηλαδή, πιθανότατα θα υπαχθούν σε ένα Περιφερειακό Λιμενικό Ταμείο Ηπείρου Α.Ε.
Αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που κατάρτισε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το 2021, στο 3ο τρίμηνο του έτους, προβλέπεται να έχει υλοποιηθεί η κατάρτιση ολοκληρωμένης εθνικής δημόσιας πολιτικής λιμένων και εφαρμογή νέου μοντέλου λιμενικής διακυβέρνησης λοιπών περιφερειακών λιμένων. Αναφέρεται μάλιστα στο Σχέδιο: “Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για την αναμόρφωση του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης, το εθνικό λιμενικό σύστημα αποτελείται από 104 φορείς εκ των οποίων 10 είναι λιμενικά ταμεία, 75 είναι δημοτικά λιμενικά ταμεία, 13 είναι οργανισμοί λιμένων και 6 είναι λιμενικά γραφεία, αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται επίσημα διατυπωμένη, θεσμοθετημένη δημόσια λιμενική πολιτική. Το ΥΝΑΝΠ έπειτα από σχετική μελέτη που παραλήφθηκε θα παρουσιάσει το νέο σύστημα λιμενικής διακυβέρνησης, την κατηγοριοποίηση των λιμένων και θα θεσπίσει κανόνες ιεράρχησης και επιλογής των λιμενικών επενδύσεων και έργων. Η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) θα αποκτήσει σαφή κανονισμό λειτουργίας και θα θεσπιστεί μηχανισμός απλοποίησης διαδικασιών για την παρακολούθηση και το συντονισμό των αποφάσεων της, επιχειρώντας να μειωθεί ο χρόνος εκτέλεσης των έργων που αποφασίζονται”.
Στις 6 Οκτωβρίου του 2020 μάλιστα σε σύσκεψη που είχαν οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Α' και Β' βαθμού αυτοδιοίκηση, οι Περιφερειάρχες είχαν προτείνει ξεκάθαρα: “... να υπάρξει συσσωμάτωση στα Λιμενικά Ταμεία, ώστε να υπάρχει μόνο ένα ανά Περιφέρεια, το οποίο θα λειτουργεί με καθεστώς Α.Ε.”.
Παρόμοια είναι και η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων ήδη από το 2017, με δύο εναλλακτικές. Στη μία πρόταση, προκρίνεται τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Πρέβεζας και Πάργας να απορροφηθούν από τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας και στη δεύτερη να δημιουργηθεί ένα Περιφερειακό Λιμενικό Σύστημα Ηπείρου-Ιονίου. Η ΚΕΔΕ πάντως είναι κάθετα αντίθετη και προτείνει: "Λιμενικά Ταμεία. Να τελειώνει η παραφιλολογία. Ευέλικτη νομική μορφή υπό της εποπτεία και διοίκηση των Δήμων".
Δείτε αναλυτικά:
ΠΡΟΤΑΣΗ 1
ΠΡΟΤΑΣΗ 2