Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 02:16

Σκάνδαλο «στημένοι αγώνες»: Απαλάσσεται ο Μάκης Ντίτσος – Παραπέμπεται πρώην παράγοντας του Εθνικού Φιλιππιάδας (ντοκουμέντο)

Την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 93 προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο την περίοδο 2008 έως 2011, ζητά με πρόταση του στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο ο Εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Πούλιος.

Η συγκεκριμένη πρόταση απαλάσσει το δημοτικό σύμβουλο Πρέβεζας και διαιτητή Γεράσιμο Ντίτσο, ενώ παραπέμπει (το όνομά του βρίσκεται στους 93), πρώην παράγοντα του Εθνικού Φιλιππιάδας.

Ο Εισαγγελέας με την περίπου 4100 σελίδων (διαβάστε τη στο atpreveza, κλικάροντας ΕΔΩ) πρόταση του περιγράφει σωρεία εγκληματικών ενεργειών, ενώ γίνεται «παρέλαση» γνωστών ονομάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης , της απάτης κατ` επάγγελμα και συνήθεια, της εκβίασης με απειλή βλάβης του εξαναγκαζομένου, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης, που είδε το φως της δημοσιότητας: «... κατ΄ ακολουθίαν όλων όσων προανεφέρθησαν, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις, οι οποίες μπορούν, να στηρίξουν δημόσια στο ακροατήριο κατηγορία, σε βάρος του Λ. Αθ. του Π., για την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού (ποδοσφαιρικού) αγώνος...».

Η κατηγορία αφορά την αναμέτρηση Αετός Σκύδρας-Εθνικός Φιλιππιάδας 0-1 (σεζόν 2010-2011/football league 2) και ο παράγοντας του Εθνικού κατηγορείται πως προσπάθησε να χειραγωγήσει τον αγώνα υπέρ της ομάδας του, δίδοντας χρηματικό ποσό στον Πρόεδρο και τον προπονητή της αντίπαλης ομάδας.

Ο Εισαγγελέας μάλιστα στο κείμενο της πρότασής του αναφέρει: «... προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις, ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος ετέλεσε την παραπάνω αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού (ποδοσφαιρικού) αγώνος.

Ο κατηγορούμενος, διά της απολογίας του και του απολογητικού υπομνήματός του, αρνείται, ότι ετέλεσε την παραπάνω αξιόποινη πράξη. Ο ισχυρισμός του όμως αυτός, αντικρούεται από τα προαναφερθέντα στοιχεία της δικογραφίας».

Την 19-4-2011, ο Γεώργιος Τσακογιάννης επικοινωνεί με άγνωστο άτομο, ο οποίος του ζητάει, να βοηθήσει την ομάδα Εθνικός Φιλιππιάδας, να παραμείνει στην κατηγορία FOOTBALL LEAGUE 2, στον Βόρειο Όμιλο, η οποία αντιμετωπίζει διαδοχικά τις ομάδες ΑΕ Ποντίων Κατερίνης και Αετό Σκύδρας. Ο Τσακογιάννης λέει, ότι θα βοηθήσει. Αργότερα, δέχεται τηλεφώνημα από άγνωστο άτομο, κάτοικο Άρτας, ο οποίος του λέει ότι, αν τους βοηθήσει, να κερδίσουν τη Σκύδρα, θα του δώσουν χρήματα.....

Την 22-4-2011, ο Τσακογιάννης επικοινωνεί με τον “Γιάννη” από τη Σκύδρα και του λέει, ότι ακόμα δεν έχει πάρει λεφτά, για να δώσει το παιχνίδι με τον Εθνικό. Ο “Γιάννης” (Ιωάννης Ναυρινιάδης) λέει, ότι του ζήτησε η ομάδα της Επανωμής, να δώσει το παιχνίδι στη Ναύπακτο και να κερδίσει τον Εθνικό Φιλιππιάδας, αλλά ο Τσακογιάννης του λέει, να μην ασχολείται με αυτούς.

 DSC 0020

Αντίθετα συναισθήματα εμπεριέχει για το Μάκη Ντίτσο (ρέφερι του Συνδέσμου Διαιτητών Πρέβεζας και δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας), η πρόταση του Εισαγγελέα. Ο κ. Ντίτσος απαλάσσεται και όπως αναφέρεται στο κείμενο: «... κατ΄ ακολουθίαν όλων όσων προανεφέρθησαν, δεν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις, οι οποίες να μπορούν, να στηρίξουν δημόσια στο ακροατήριο κατηγορία, σε βάρος του ΝΤΙΤΣΟΥ Γερασίμου του Ιωάννου, για τις αξιόποινες πράξεις: α) της δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού αγώνος και β) της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα κατ΄ εξακολούθηση (σχετικά με τις μερικώτερες πράξεις, τις φερόμενες ως τελεσθείσες κατά το χρονικό διάστημα από 6/4/2010 έως 30/5/2011)».

Ο Εισαγγελέας προτείνει να μην παραπεμφθεί για: α) δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού αγώνος, πράξη, η οποία φέρεται ότι τελέσθηκε απ΄ αυτόν στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα από 19/2/2011 μέχρι 27/2/2011, και β) συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ΄ εξακολούθηση, πράξη, η οποία φέρεται, ότι τελέσθηκε απ΄ αυτόν στην Αθήνα και στην Πρέβεζα, κατά το χρονικό διάστημα από 6/4/2010 μέχρι 30/5/2011, ενώ τονίζει πως έχει εξαλειφθεί διά παραγραφής το αξιόποινο της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα, κατ’ εξακολούθηση, φερομένης ως τελεσθείσας από το Μάκη Ντίτσο κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2009 μέχρι την 5/4/2010.

Προτείνει επίσης να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη εναντίον του.

 

Στο κείμενο των 4.100 σελίδων αναφέρεται επιπλέον:

 

«Αναφορικά με τον κατηγορούμενο ΝΤΙΤΣΟ Γεράσιμο του Ιωάννου.

Όπως προαναφέρθηκε, ο ανωτέρω κατηγορούμενος διώκεται για τις αξιόποινες πράξεις: α) της δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα και δη ότι, τυγχάνοντας διαιτητής, συνεφώνησε με τους Γεώργιο Τσακογιάννη και Νικόλαο Χάλκο, έναντι δώρου, ωφελημάτων ή άλλων μη εξακριβωθεισών παροχών, κατά την διεξαγωγή του αγώνος μεταξύ των ομάδων ¨ΠΑΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΠΑΕ ΙΩΝΙΚΟΣ¨, ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί στις 27/2/2011, να μεροληπτήσει σε κάθε αμφισβητούμενη φάση υπέρ της ομάδος της ¨ΠΑΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ¨, προκειμένου να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα του αγώνος υπέρ της ομάδος αυτής, πράγματι δε αυτός, συμμετέχοντας στον ανωτέρω αγώνα, ως διαιτητής, ετήρησε μεροληπτική στάση υπέρ της ομάδος της ¨ΠΑΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ¨, και β) της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα, (φερομένης ως τελεσθείσας κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2009 έως 30/5/2011).

Όσον αφορά τις φερόμενες ως τελεσθείσες κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2009 μέχρι την 5/4/2010 μερικώτερες πράξεις του ως άνω διωκομένου εγκλήματος της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα, λεκτέον ότι, οι μερικώτερες αυτές πράξεις φέρουν τον χαρακτήρα πλημμελημάτων, των οποίων το αξιόποινο εξαλείφθηκε διά της παραγραφής, καθ΄ όσον, από τον χρόνο που φέρονται ότι τελέσθηκαν, ήδη παρήλθε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας, χωρίς να έχει μεσολαβήσει νόμιμος λόγος αναστολής της παραγραφής αυτών (άρθρα 111 παρ. 1 και 3, 112, 113 ΠΚ).

Όσον αφορά τις λοιπές ως άνω διωκόμενες πράξεις.

Ο κατηγορούμενος διά της απολογίας του και του απολογητικού υπομνήματός του αρνείται, ότι ετέλεσε τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτουν, πράγματι, επαρκείς – σοβαρές ενδείξεις ενοχής αυτού για τις αξιόποινες αυτές πράξεις. Ειδικώτερα:

α) Δεν προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ότι έλαβε χώρα οποιαδήποτε τηλεφωνική συνομιλία ή συνάντηση μεταξύ του κατηγορουμένου Γερασίμου Ντίτσου και των Γεωργίου Τσακογιάννη και Νικολάου Χάλκου, κατά τις οποίες ο ανωτέρω κατηγορούμενος Γεράσιμος Ντίτσος να συνεφώνησε με τους ανωτέρω κατηγορουμένους, έναντι οποιουδήποτε δώρου, παροχής ή άλλου ανταλλάγματος, να μεροληπτήσει, κατά την διεξαγωγή του ανωτέρω αγώνος, υπέρ της ομάδος της ¨ΠΑΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ¨, προκειμένου να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα του αγώνος υπέρ αυτής. Επί πλέον, δεν προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος έλαβε δ’ωρα, ωφελήματα ή οποιαδήποτε παροχή από τους ανωτέρω κατηγορουμένους, προκειμένου να μεροληπτήσει, κατά την διεξαγωγή του ανωτέρω αγώνος, υπέρ της ομάδος της ¨ΠΑΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ¨, προκειμένου να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα του αγώνος υπέρ αυτής.

β) Δεν προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος, ως διαιτητής του ανωτέρω αγώνος, ετήρησε μεροληπτική στάση υπέρ της ομάδος της ¨ΠΑΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ¨, λαμβανομένου υπ΄ όψιν ότι, όπως προκύπτει από την σχετική έκθεση του παρατηρητού διαιτησίας, η απόδοση του κατηγορουμένου στον αγώνα αυτό κρίθηκε καλή – επαρκής, αναφέρεται δε στην έκθεση αυτή, ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος έκανε καλή διαχείριση σε όλα τα φάουλ, που έγιναν έξω από τις περιοχές των ομάδων, όπως επίσης, και σε όλα τα κόρνερ, έκανε καλή διαχείριση των ποδοσφαιριστών μέσα στις περιοχές, είχε καλή συνεργασία με τους βοηθούς του και έπαιξε το πλεονέκτημα καλά σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι, με την από 8/11/2011 απόφαση του Πειθαρχικού Οργάνου της ΚΕΔ, ο ανωτέρω κατηγορούμενος απηλλάγη των κατηγοριών, σχετικά με τον ανωτέρω αγώνα.

γ) Δεν προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος, στοιχημάτισε μέσω παρανόμων πρακτόρων, σε αλλοδαπές στοιχηματικές εταιρείες του εξωτερικού, οποιοδήποτε ποσό, στον ανωτέρω αγώνα, ή ότι στοιχημάτισε, είτε απ΄ ευθείας ο ίδιος είτε μέσω παρανόμων πρακτόρων, σε αλλοδαπές εταιρείες του εξωτερικού, οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, σε διάφορους ¨χειραγωγημένους¨ ή μη αγώνες.

Επομένως, δεν στοιχειοθετούνται σε βάρος αυτού οι αντικειμενικές υποστάσεις των ανωτέρω εγκλημάτων».

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως παραπέμπονται (μεταξύ των 93) και άλλοι δύο Ηπειρώτες.

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας, Δημήτρης Πάτσης