Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 01:24

Ιππικό Πάρκο Πρέβεζας: Οι «γητευτές» των αλόγων… (pics)

IMG 0065c

Άλογο. Πλάσμα που αγαπήθηκε από άρχοντες, βασιλιάδες, στρατηγούς και πολεμιστές και έγινε μέρος της ιστορίας. Ζώο που «δένεται» όσο λίγα με τον άνθρωπο. Πλάσμα που προσφέρει στον αθλητισμό, στην υγεία, την ευεξία, τη διασκέδαση.

IMG 0032ac

Στην τοποθεσία «Οικισμός Πυροσβεστών» στην Ταράνα Πρέβεζας, στην περιοχή Νεοχώρι, ο προπονητής και φυσικοθεραπευτής-ιπποθεραπευτής, Άγγελος Π. Στύλος και η σύζυγός του Μαρία, «μύησαν» τους συντάκτες του atpreveza.gr, στη μαγική εμπειρία της επαφής με το άλογο.

IMG 0002ac

Σε ένα χώρο που μοιάζει σαν ένα «καταφύγιο ηρεμίας» που δεν το αγγίζει η «ψυχρή» καθημερινότητα, σε ένα χώρο που τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας και λειτουργίας που θέτουν οι αρμόδιοι φορείς και είναι φτιαγμένος με πολύ μεράκι, ο Πρεβεζάνος και ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να χαρεί μία βόλτα στη φύση με φόντο την ανεπανάληπτη θέα του Αμβρακικού, να κάνει μαθήματα ιππασίας, να γνωρίσει τα άλογα και να ενημερωθεί για τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας.

IMG 0105c

Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το Ιππικό Πάρκο Πρέβεζας, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 693 836 5526 (Άγγελος) – facebook: https://www.facebook.com/IppikoParkoPrevezas/για να ενημερωθούν για τις ημέρες και ώρες επισκέψεων.

IMG 0079c

διεφτηινισ

Ο υπεύθυνος του πάρκου Άγγελος Στύλος μίλησε στο atpreveza.gr για το πως ξεκίνησαν όλα.

-Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα να δημιουργηθεί ένα ιππικό πάρκο στην Πρέβεζα;

«Είμαστε σχεδόν τρία χρόνια σε λειτουργία. Στην ουσία δοκιμάζοντας τις δυνάμεις και τις αντοχές μας, οργανώνοντας καλύτερα το πάρκο μας κάθε φορά. Η ιδέα ‘’γεννήθηκε’’ από τη δική μας αγάπη για τα άλογα. Η πρώτη επαφή ήταν μέσω της θεραπευτικής ιππασίας, λόγω της ειδικότητάς μου, της φυσιοθεραπείας. Από εκεί εξελίχθηκα και στην προπονητική ιππασία, μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση που έλαβα και αποφασίσαμε να δώσουμε στον κόσμο το όραμα που έχουμε».

IMG 0070c

-Ποιες δραστηριότητες μπορεί κάποιος που επισκέπτεται το πάρκο να κάνει;

«Οι δραστηριότητες είναι μαθήματα ιππασίας, βόλτες-περιπάτους στη φύση ακόμη και για αρχάριους και το κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας και της ιπποθεραπείας που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά που έχουν κινητικά ή ειδικά προβλήματα».

-Πόσο εύκολο είναι για έναν αρχάριο να ιππεύσει;

«Δε χρειάζεται κάποια πρότερη εμπειρία. Όποιος θέλει να αποκτήσει κάποια παραπάνω γνώση στο άλογο μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς, αλλά ακόμη και για απλή βόλτα ή μία απλή επαφή με το άλογο, επίσης μπορεί να επισκεφτεί το πάρκο μας».

IMG 0018ac

-Το πάρκο είναι πιστοποιημένο από κάποιο φορέα;

«Υπάρχει η πιστοποίηση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιππασίας και αναφορικά με τη θεραπευτική ιππασία είναι πιστοποιημένο από την Επιστημονική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδος. Το κέντρο είναι στη Βαρυμπόμπη Αττικής».

-Οι γονείς από ποια ηλικία μπορούν να φέρουν τα παιδιά τους;

«Αναφορικά με τα μαθήματα ιππασίας, το minimum είναι 5 ετών και πάλι υπό προϋποθέσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ασφαλέστερο είναι τα 7 έτη. Υπάρχουν παιδάκια 5 ετών που μπορούν να εκτελέσουν εντολές και να παρακολουθήσουν κάποια συνέχεια, υπάρχουν και άλλα που δε μπορούν. Έχει να κάνει και με τη συγκέντρωση. Έχει να κάνει με τη συμπεριφορά –συγκέντρωση όμως και όχι με τη σωματοδομή, την ανάπτυξη ή κάτι άλλο. Η θεραπευτική ιππασία είναι διαφορετικό κομμάτι. Ακόμη και η πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά ενός, 1,5 έτους θα μπορούσε να γίνει».

IMG 0097c

-Στο ζήτημα της ασφάλειας ποιες δικλείδες υπάρχουν;

«Τηρούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας. Σε κάθε έναν που θα ανέβει στο άλογο παρέχουμε καπέλο ιππασίας, στα παιδιά γάντια για να μη πονάνε τα χέρια τους από τα ηνία κτλ. Τα άλογα είναι εξαιρετικά εκπαιδευμένα στο να είναι ήρεμα, να μην έχουν ακραίες αντιδράσεις. Βέβαια υπάρχει πάντα ένα μικρό ποσοστό πιθανοτήτων να συμβεί κάτι αναπάντεχο, αλλά ακόμη και γι’ αυτές τις πιθανότητες είμαστε προετοιμασμένοι. Εμάς δεν μας έχει τύχει. Ένα μικροπεριστατικό έχει συμβεί που δεν είναι σύνηθες. Για τη θεραπευτική ιππασία, που πρόκειται για παιδιά με κινητικά προβλήματα, νοητικές διαταραχές κλπ., σε κάθε συνεδρία είμαστε τρία άτομα, οπότε είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί το οτιδήποτε».

-Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παιδιών στην περιοχή μας που οι γονείς τους καταφεύγουν στη μέθοδο, της θεραπευτικής ιππασίας;

«Ναι είναι αρκετές. Υπάρχουν αποτελέσματα, αλλά τα αποτελέσματα είναι συνδυαστικά. Δε μπορούμε να πούμε ότι η θεραπευτική ιππασία-ιπποθεραπεία είναι το ‘’μαγικό ραβδί’’ που θα θεραπεύσει τον κόσμο. Αλίμονο! Απλά σε συνδυασμό με τις ειδικές θεραπείες των παιδιών –λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.α.- βάζοντας και αυτό το ‘’όπλο’’ στην προσπάθεια για αποτελέσματα –πρόκειται στην ουσία για συνεδρία σε ένα διαφορετικό περιβάλλον- καθοδηγούμε πιο εύκολα το παιδί εκεί που θέλουμε. Πετυχαίνουμε λίγο πιο εύκολα το στόχο μας».

IMG 0039ac

-Ποιες οι διαδρομές, η βόλτα που κάνετε με το άλογο;

«Αν μιλάμε για μικρά παιδιά, προτιμούμε να είναι οι βόλτες μας εντός του χώρου για λόγους ασφαλείας. Για μεγάλα παιδιά και ενήλικες, υπάρχει μία πολύ ωραία διαδρομή, κατεβαίνοντας τον πνευματικό φάρο. Κάθε αναβάτης έχει το άλογό του. Ένας από εμάς οδηγεί με το δικό του άλογο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που περπατάει. Κάθε άλογο είναι εκπαιδευμένο για να ακολουθεί το ένα το άλλο. Μία υπέροχη διαδρομή στη φύση, μία επαφή με το άλογο για να δούμε πως κινούνται, στην οποία παίρνουμε μία πανέμορφη εικόνα του Αμβρακικού Κόλπου και αποκτούμε και γνωριμία με το άλογο».

-Σε όποιον έχει μία φοβία απέναντι στο άλογο τι θα έλεγες;

«Το άλογο είναι ένα ζώο, ένα ον, που ζητά τη συντροφιά μας. Αυτό θέλουμε να κάνουμε κι εμείς. Να του δώσουμε την ανθρώπινη συντροφιά. Να μας ακολουθήσει και όχι να το αναγκάσουμε, να το πιέσουμε για να είναι μαζί μας. Το άλογο δεν πρέπει να πονάει, πρέπει να είναι καλά στην υγεία του, να είναι καλά στη διατροφή του για να ζητήσει τη συντροφιά μας και η παρέα μαζί του να είναι εξίσου διασκεδαστική και για εκείνο και για εμάς. Ένα άλογο που το κακομεταχειρίζεσαι, δεν το ταΐζεις καλά, θα έχει διαταραχές στη συμπεριφορά του και σίγουρα θα έχει και ταραγμένη συμπεριφορά».

IMG 0080c

-Σα λαός –ειδικά οι πιο παλιοί- έχουμε σχέση με το άλογο, αλλά δεν έχουμε ιππική παιδεία. Πως το εξηγείς;

«Το άλογο έχει χρησιμοποιηθεί σαν υποζύγιο, σαν εργαλείο δουλειάς, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τη σωστή προσέγγισή απέναντί του. Ακόμη και νέοι άνθρωποι βλέπουμε πως το πιέζουν παραπάνω, το αναγκάζουν σε επιδείξεις υψηλής τεχνικής. Βλέπουμε άλογα σε φωτογραφίες με τα μάτια τους ορθάνοικτα, τα ρουθούνια ορθάνοικτα, με το στόμα ανοικτό. Μόνο και μόνο από την έκφρασή του καταλαβαίνει κάποιος ότι το άλογο είναι στρεσαρισμένο, πονάει, δεν είναι σε καλή κατάσταση. Άρα το πρόσωπο του αλόγου είναι ένα καλό δείγμα του πως νιώθει. Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά και τους ενήλικες κάποια στοιχεία ιππικής παιδείας, για να συμβιώσουν με το άλογο και να γίνουν μία παρέα. Η ιππασία είναι ένα άθλημα που αποτελείται από ζεύγος (ιππέας και άλογο), είναι το μοναδικό άθλημα που δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση άνδρας-γυναίκα. Στους προτελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες πήρε μέρος ένας 78χρονος Ιάπωνας, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής των αγώνων. Δεν έχει ηλικία ούτε προς τα επάνω ούτε προς τα κάτω. Οπότε απευθύνεται σε όλους, αρκεί να έχουν διάθεση να ακούσουν και να μάθουν. Σε όλα τα αθλήματα, πόσο μάλλον στην ιππασία, είμαστε επιφυλακτικοί όταν ακούμε κάποιον να λέει ‘’ξέρω’’. Αναφέρομαι και στον εαυτό μου. Δε μπορεί κάποιος να πει ‘’έμαθα’’. Μαθαίνουμε και μαθαίνουμε και μαθαίνουμε…

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια δύο ανθρώπους που έχουν βρεθεί μαζί μας από το περασμένο καλοκαίρι και μας έχουν βοηθήσει απίστευτα με τις γνώσεις τους. Είναι ο Δημήτρης και ο Γιάννης Κατσάνος. Είναι δύο άνθρωποι που έχουν ζήσει χρόνια στο εξωτερικό και έχουν ασχοληθεί με την ιππασία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε την τύχη να μας καθοδηγούν και να μας βοηθούν στη σχέση μας με το άλογο».

IMG 9993c

 

*Η φωτογράφηση των ανήλικων παιδιών έχει γίνει κατόπιν συγκατάθεσης των γονέων τους.

   ippikoparko

 

Έκθεση εικόνων