Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 22:24

Η Ελλάδα προκρίθηκε στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι

@rugbyleaguegr

Στη χώρα μας το ράγκμπι σαν άθλημα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Δεν είναι δηλαδή από αυτά τα αθλήματα που θα ακούσει κανείς να συζητιούνται ή να σχολιάζονται σε παρέες. Μάλιστα πολλοί δε γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν Ελληνικές ομάδες. Αντιθέτως σε κάποιες άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νότιος Αφρική αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα σπορ. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο άθλημα, καθώς μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων πιστεύει ότι πρόκειται για καθαρό ξύλο, κάτι που απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα.

Πως άλλωστε θα ήταν δυνατόν, αφού το ράγκμπι έχει πολλούς και αυστηρούς κανονισμούς. Συνεπώς οι παίκτες του δεν είναι «τραμπούκοι» αλλά καταξιωμένοι αθλητές, όπως και στα υπόλοιπα σπορ. Διεθνώς παίζονται διαφορετικά είδη ράγκμπι, όμως τα δύο βασικά είναι το γιούνιον (rugby union) και το λιγκ (rugby league). Κάθε είδος παρά τις βασικές ομοιότητες έχει πολλές διαφορές στους κανονισμούς, στη σύνθεση των ομάδων και στην τακτική παιχνιδιού.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κυρίαρχο είναι το ράγκμπι λιγκ ενώ υπάρχουν 7 ενεργές ομάδες ράγκμπι σε Αθήνα, Βόλο, Λάρισα και Ρόδο. Το ρόστερ της εθνικής ομάδας μέχρι το πρόσφατο παρελθόν περιελάμβανε μόνο γηγενείς παίκτες. Όμως για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επιτράπηκε στην ομάδα να έχει και 4 παίκτες εκτός του πρωταθλήματος, με την υποχρέωση βέβαια να είναι Έλληνες. Έτσι, η ελληνική ομάδα εμπλουτίστηκε με 4 Αυστραλούς ομογενείς για τα παιχνίδια των προκριματικών.

Μετά την ήττα της εθνικής από τη Σκωτία, η επόμενη ευκαιρία για πρόκριση στο μουντιάλ ράγκμπι «παίχτηκε» απέναντι στη Σερβία. Στον αγώνα η Ελλάδα επικράτησε της Σερβίας με ένα επιβλητικό σκορ 82-6 και έτσι το 2021 θα συμμετέχει για πρώτη φορά ελληνική αποστολή σε παγκόσμιο κύπελλο ράγκμπι λιγκ. Το μουντιάλ θα διεξαχθεί στην Αγγλία μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 27 Νοεμβρίου 2021.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ιδιαίτερα δημοφιλές είναι επίσης και το ράγκμπι γιούνιον. Δύο από τις σπουδαιότερες διοργανώσεις του είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Πρωτάθλημα των 6 Εθνών, στο οποίο συμμετέχουν οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης· δηλαδή Αγγλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Σκωτία και Ουαλία. Το Φεβρουάριο μάλιστα θα διεξαχθεί το ετήσιο αυτό τουρνουά για το 2020 και το στοίχημα bwin για το Πρωτάθλημα 6 Εθνών δείχνει την Αγγλία ως την επικρατέστερη για τον τίτλο. Ακολουθούν η Ιρλανδία και η Ουαλία, η οποία κατέκτησε το προηγούμενο πρωτάθλημα. Το 2020 θα διεξαχθεί το 21ο Πρωτάθλημα των 6 Εθνών, ενώ με άλλες ονομασίες και μορφές το πρωτάθλημα έχει ιστορία 126 χρόνων. Άλλωστε, για κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το ράγκμπι αποτελεί κάτι πολύ κοντινό σε «εθνικό» σπορ και απολαμβάνει μεγάλης δημοτικότητας.

Σιγά σιγά το ράγκμπι αρχίζει να κερδίζει χώρο και στην Ελλάδα, αφού δημιουργούνται όλο και περισσότερες ομάδες. Το σίγουρο είναι πως η συμμετοχή της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα ρίξει ακόμη περισσότερο «φως» σ’ αυτό το άγνωστο σπορ και ίσως το βοηθήσει να μπει τελικά στο «πετσί» των Ελλήνων.