Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 11:46

Ο πιο γλυκός πειρασμός του καλοκαιριού (της Μαγδαληνής Μπόχτη)

Γράφει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

διαιτολογικό γραφείο "Med Nutri"

Το καλοκαίρι θέλει… το παγωτό του.

Η προσωρινή αίσθηση δροσιάς που προσφέρει, το κάνει ακαταμάχητο στις γευστικές αναζητήσεις μικρών και μεγάλων τους θερινούς μήνες. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται το μέτρο στην κατανάλωση του και η απαιτούμενη προσοχή.

Η σύσταση και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του παγωτού εξαρτώνται από την ποιότητα και τον τύπο του.

Γενικά, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι: γάλα, αυγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητικές, γαλακτωματοποιητές, χρώματα, αρώματα.

Είδη παγωτών :

ΓΡΑΝΙΤΑ – ΣΟΡΜΠΕ : Αντίθετα, τα παγωτά γρανίτα ή σορμπέ περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και αποδίδουν τις χαμηλότερες θερμίδες.

ΠΑΓΩΤΑ LIGHT 0% : Τα “διαιτητικά” παγωτά τύπου 0%, τα οποία περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, συνήθως ασπαρτάμη (ακεσουλφαμικό K, μαλτοδεξτρόζη ή σορβιτόλη) και μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος.

Λόγω της μικρής επίδρασης στα επίπεδα γλυκόζης, χρησιμοποιούνται συχνά από διαβητικά άτομα ή άτομα που επιθυμούν λιγότερες θερμίδες ,

Προσοχή χρειάζεται στην υπερκατανάλωση τους εφόσον τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν είναι “οι άγγελοι της υγείας μας''.

Ασφαλής κατανάλωση:

▫️Παρατηρήστε τις συνθήκες συντήρησης, οι οποίες επιβάλλεται να είναι ίδιες είτε πωλείται σε ζαχαροπλαστεία, είτε σε σούπερ-μάρκετ, περίπτερα, καντίνες ή περίπτερα.

▫️Η γεύση και η οσμή του πρέπει να είναι πάντοτε ευχάριστη και γλυκιά.

▫️Το παγωτό χύμα, πρέπει να διατηρείται σε ειδικές βιτρίνες, οι οποίες πρέπει να είναι καθαρές και το κουτάλι σερβιρίσματος πρέπει να είναι πάντα τοποθετημένο μέσα σε καθαρό δοχείο με νερό προς αποφυγή ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.

Όμως, όπως ισχύει για κάθε τρόφιμο, η κατανάλωσή πρέπει να γίνεται με μέτρο και προσοχή για να μπορούμε να το απολαμβάνουμε.