Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 03:03

Στο Μέγαρο Μουσικής οι Πολιτιστικές Διαδρομές της Ηπείρου-Κεντρικός Ομιλητής ο Στράτος Ιωάννου

Με θερμά χειροκροτήματα, συγχαρητήρια αλλά και πολλές ερωτήσεις για το φιλόδοξο εγχείρημα, έγινε δεκτή από το κοινό του Μεγάρου Αθηνών η παρουσίαση των Πολιτιστικών Διαδρομών στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το συντονισμό της συζήτησης είχε ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, ενώ ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου.

Ο κ. Γιάννης Ζηρίνης, Μηχανολόγος - Μηχανικός, εμπειρογνώμων σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Πολιτιστικές διαδρομές: η δύναμη των συνεργειών όταν γίνεται πράξη», ενώ αμέσως μετά η κα Μπέττυ Χατζηνικολάου, Νομικός, εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρισμού αναφέρθηκε στην πολιτιστική διαδρομή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, ως ένα ολοκληρωμένο εγχείρημα σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό.

megarob

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Στράτος Ιωάννου ο οποίος ανέλυσε τη σημαντικότητα της πολιτιστικής διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου για την περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε στην αρχή της ομιλίας του να αναφερθεί στην Ήπειρο και τις ιδιαίτερες ομορφιές της ως έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό και στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

«Αντί να αντιμετωπίσουμε τα αρχαιολογικά μας μνημεία ως ένα τμήμα του τουριστικού μας προϊόντος που θα είχε μοιραία δευτερεύοντα επικουρικό ρόλο, σκεφτήκαμε κάτι πιο ενδιαφέρον. Να θέσουμε αυτά τα μνημεία στην κορωνίδα μιας εναλλακτικής πρότασης προβολής του τουριστικού μας προϊόντος δίνοντας μια μεστή εμπειρία επίσκεψης. Να οργανώσουμε τα μνημεία μας σε μια δημιουργική ενοποίηση, μια αυτοτελή τουριστική πρόταση, ένα αυτοτελές τουριστικό προϊόν. Η ιδέα ότι η ιδεώδης αφορμή αυτής της ενοποίησης θα μπορούσαν να είναι τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου εξυπηρετούσε θαυμάσια το σκοπό μας. Τα αρχαία θέατρα θα μπορούσαν να είναι ο θεματικός συνεκτικός κρίκος που θα ενοποιούσε καταρχήν θεματικά και θα οδηγούσε στην οργανωτική ενοποίηση της εμπειρίας του επισκέπτη. Έτσι γεννήθηκαν οι δρόμοι των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, μια πρόταση επίσκεψης σχεδιασμένη να επιλέγεται και να αγοράζεται αυτόνομα, αλλά και να συμπληρώνει το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου σημειώνοντας πως οι δρόμοι των αρχαίων θεάτρων αποτελούν ένα αναπτυξιακό σχέδιο, πρότυπο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, καινοτόμο, ολιστικό και πρωτότυπο, το οποίο απευθύνεται στην ελληνική αλλά κυρίως στη διεθνή ανοιχτή αγορά που είναι η δεξαμενή που θα δώσει στην Ήπειρο την αναπτυξιακή προοπτική που της αξίζει.

«Οι δρόμοι των αρχαίων θεάτρων δεν δημιουργούν μόνο κάποιες βασικές και άλλες υποδομές, δεν αποκαθιστούν απλώς μνημεία, δεν συνδέουν απλώς όπως κάνει ένα δίκτυο δρόμων. Δεν ενοποιούν απλώς χώρους. Αλλά κάνοντας όλα τα προηγούμενα επιπλέον χωροθετούν μια εμπειρία επίσκεψης, με σκοπό την εξυπηρέτηση και φιλοξενία του επισκέπτη. Οι δρόμοι των αρχαίων θεάτρων αποτελούν μηχανισμό αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο την προστασία και διατήρησή της, τον τουρισμό και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη δεδομένου ότι οι συνέργειες, συνεργασίες που εγκαθιδρύονται είναι πιο ισχυρές από μεμονωμένες προσπάθειες» είπε ο κ. Ιωάννου μεταξύ άλλων ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές οικονομικής επιτυχίας και βιωσιμότητας του εγχειρήματος και στα οφέλη για την Ήπειρο και τους κατοίκους της.

Να σημειώσουμε πως το εν λόγω έργο προεντάχθηκε για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα προγραμματική περίοδο με πολλούς επαίνους και προϋπολογισμό 37 εκ. ευρώ. Χαρακτηρίστηκε πρότυπο ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πρότασης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και έχει ως πυλώνα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης τον πολιτισμό και συγκεκριμένα τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.

Αποτελεί μια ολιστική αντιμετώπιση του πολιτισμού, μια εμπνευσμένη μετουσίωσή του σε τουριστικό προϊόν, που εμπεριέχει παρεμβάσεις για τα ίδια τα αρχαιολογικά μνημεία, αναβάθμιση αλλά και δημιουργία μόνιμων έργων υποδομής και πρόσβασης για την Ήπειρο. Παράλληλα, ενσωματώνει την παράδοση, τα τοπικά προϊόντα μέσα από τοπικά σύμφωνα ποιότητας, ενεργοποιεί τους πολίτες. Γεννήθηκε μέσα από μια δημιουργική συνέργεια, ανάμεσα στο σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Να σημειώσουμε πως μετά το πέρας των εισηγήσεων ο κ. Μπένος επισήμανε πως έμεναν 20 λεπτά για ερωτήσεις από το κοινό, ωστόσο το ενδιαφέρον του κοινού ήταν τόσο έντονο που αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερος διάλογος που διήρκεσε περίπου 50 λεπτά.

Δείτε στο βίντεο την ομιλία του κ. Στράτου Ιωάννου: