Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 02:10

"Ρηξικέλευθη και πρωτότυπη πρόταση για τον Ξένο του Αλμπέρ Καμύ"

Ως πρωτότυπη, ρηξικέλευθη και τεκμηριωμένη χαρακτήρισε ο ποιητής και κριτικός Στέλιος Μαφρέδας την πρόταση της Άννας Αφεντουλίδου για τον τρόπο ανάγνωσης του Ξένου του Αλμπέρ Καμύ, μέσα από τη μελέτη της με τίτλο "Ο "Ξένος" του Αλμπέρ Καμύ, μια καταβύθιση στον κόσμο του αυτισμού".

IMG 6285

Ο κ. Μαφρέδας στην εισήγησή του κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας και ο Σύλλογος Γυναικών Πρέβεζας στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης με αφορμή τη μελέτη της κας Αφεντουλίδου, εξήρε το έργο της κας Αφεντουλίδου σημειώνοντας πως η προσέγγιση του συγκεκριμένου έργου του Καμύ γίνεται από την λογοτεχνική και φιλοσοφική σκοπιά, εστιάζει όμως την προσοχή της και στην ψυχολογική πλευρά του ήρωα του βιβλίου για να καταλήξει στην τελική αναγνωστική της πρόταση.

IMG 6294

«Αυτό αποτελεί και την πρωτοτυπία του δοκιμίου της, το οποίο υπογραμμίζω δεν συνιστά ένα κείμενο για τον αυτισμό, αλλά αποτελεί μια μελέτη επάνω στη συμπεριφορά και στον ψυχισμό του ήρωα του Καμύ. Έτσι μιλώντας με αυτούς τους όρους πρέπει να υπογραμμίσω πως με το βιβλίο της η Αφεντουλίδου ανανεώνει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον μας για το λογοτεχνικό δοκίμιο. Ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για αυτό το είδος γιατί είναι γεγονός πως παρόμοιες εργασίες με τις οποίες εξετάζεται το έργο στο σύνολό του ή επιμέρους ενός λογοτέχνη ή πεζογράφου ή ποιητή, δεν δημοσιεύονται πλέον αυτοτελώς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαφρέδας σημειώνοντας πως η απόπειρά της κυρίας Αφεντουλίδου να τοποθετήσει τον Ξένο στο αυτιστικό φάσμα και να σημαδέψει επακριβώς τις συντεταγμένες του σε αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο αναγνώστης πείθεται ευθύς αμέσως ότι οι γραμμές που διαβάζει προέρχονται από κάτοχο της γνώσης και απηχούν στη συνολική εποπτεία λογοτεχνική, φιλοσοφική, ψυχολογική του αντικειμένου που διαπραγματεύεται το βιβλίο.

IMG 6301

«Η πρόταση της Άννας Αφεντουλίδου για τον τρόπο ανάγνωσης του Ξένου, πρωτότυπη, ρηξικέλευθη και τεκμηριωμένη, παρέχει στον αναγνώστη της τη δυνατότητα να δει τα γεγονότα του βιβλίου του Καμύ με τέτοιο τρόπο ώστε το παράλογο και το ακατανόητο να μπορεί σε μεγάλο βαθμό να ερμηνευτεί και το σπουδαιότερο, να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία. Τολμώ εν τέλει να πω ότι ο αναγνώστης του Ξένου, εφόσον έχει υπόψη την προσέγγιση της Άννας Αφεντουλίδου δεν θα μπορέσει να διαβάσει ξανά τις γραμμές του βιβλίου υπό διαφορετική γωνία» κατέληξε ο κ. Μαφρέδας ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε η παιδοψυχίατρος κα Καλλιόπη Μιχελάκου, η οποία μίλησε για τον αυτισμό σε γενικότερο πλαίσιο αλλά και μέσα από το έργο της κας Αφεντουλίδου.

«Ο Καμύ όπως και η Άννα Αφεντουλίδου φαίνεται να συνάντησαν τον αυτισμό στη ζωή τους, όπως και οι περισσότεροι από εμάς. Το που, το πότε και το γιατί έγραψαν τα κείμενά τους, ο πρώτος αγνοώντας τον αυτισμό και η δεύτερη κάνοντας μια εξαιρετική καταβύθιση στον κόσμο του, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Άλλωστε η λογοτεχνία και η τέχνη γενικότερα συνοδεύει σταθερά τον κλινικό στοχασμό τόσο της ψυχιατρικής όσο και της ψυχανάλυσης. Η Άννα Αφεντουλίδου ξεκινά τη δική της αφήγηση για τον Ξένο του Καμύ από την εισαγωγή της ακόμη στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «τοποθετώντας τον Ξένο στο αυτιστικό φάσμα» βάζοντας ξεκάθαρα τη δική της θέση που υπερασπίζεται από την αρχή μέχρι το τέλος στην πολύ ενδιαφέρουσα εργασία της, το τι είναι τι, παράλογο και άλογο και τι φυσιολογικό» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Μιχελάκου απευθυνόμενη στο κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα της Θεοφανείου.

IMG 6295IMG 6298

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποσπάσματα από τον Ξένο διάβασαν οι Κοσμάς Μαρκής και Άννα Μπαρκούζου, ενώ προβλήθηκε τμήμα της ομώνυμης ταινίας του Λ.Βισκόντι.