Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 11:51

Ηλεκτρονική έκδοση για την Αρχειονομία από τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Πρέβεζας και την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία

Τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Πρέβεζας παρουσιάζουν το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) με τίτλο «Αρχειονομία και Ιστορία, μια προβληματική» που αποτελεί συνέκδοση με την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία (ΕΑΕ).  Η ΕΑΕ είναι ο επιστημονικός φορέας που συγκεντρώνει στις τάξεις του περισσότερους από 400 Έλληνες αρχειονόμους, ιστορικούς και ερευνητές. Έχει ως βασικούς σκοπούς την ευαισθητοποίηση για τη διάσωση και προστασία του αρχειακού υλικού, την προβολή και την αξιοποίηση της αρχειακής μας κληρονομιάς, την παροχή συμβουλών και εξειδικευμένων πληροφοριών σε φορείς που διαχειρίζονται αρχεία, καθώς και την εκπαίδευση-επιμόρφωση των εργαζομένων στα διάφορα Αρχεία της χώρας μας. Η ίδρυση της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας, τον Ιούνιο του 1990, υπήρξε αποτέλεσμα ορισμένων σημαντικών διαπιστώσεων και μιας ώριμης συγκυρίας στην ελληνική πραγματικότητα των αρχείων. Η μέχρι τότε έλλειψη αρχειακής πολιτικής σε κρατικό επίπεδο, οι ιδιαιτερότητες στη συγκρότηση της αρχειακής υποδομής, λειτουργίας και στελέχωσης των Αρχείων που οφείλονται στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της χώρας, είχαν συχνά θλιβερές συνέπειες. Η αδιαφορία, η δυσκολία εντοπισμού και η καταστροφή τεκμηρίων της ιστορικής μνήμης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ιστορία ενός κράτους και την αυτογνωσία ενός λαού, είναι μερικά από τα αρνητικά αποτελέσματα.

11072766 662346393894413_1502561874_n

Μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της ΕΑΕ ήταν η πραγματοποίηση ενός τετραήμερου συνεδρίου με θέμα «Τα Ελληνικά Αρχεία στον κόσμο που αλλάζει» στο οποίο παρουσιάστηκαν πάνω από 60 ανακοινώσεις. Το συνέδριο έκλεισε μια συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας στην οποίαν συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες της Ιστορίας και Αρχειονομίας και οι οποίοι ανακεφαλαίωναν τα συμπεράσματα και πορίσματα του συνεδρίου, που παρουσιάζονται στην παρούσα ηλεκτρονική έκδοση.

Το συνέδριο έλαβε χώρα στην Πρέβεζα το Σεπτέμβριο του 1990, με την υποστήριξη και φιλοξενία του Δήμου Πρέβεζας. Η επιλογή της πόλης δεν υπήρξε τυχαία. Ήταν μια εποχή που γίνονταν συντονισμένες ενέργειες για την ίδρυση Μόνιμου Ιστορικού Αρχείου στην πόλη και το συνέδριο αυτό ενίσχυσε σε συμβολικό επίπεδο την παραπάνω προσπάθεια. Πράγματι το 1991 ιδρύθηκε το Μόνιμο Ιστορικό Αρχείο Πρέβεζας που εντάχθηκε αμέσως στο δίκτυο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) καθώς την ίδια περίοδο ψηφίστηκε και ο ιδρυτικός νόμος των ΓΑΚ που δημιούργησε αρχειακές υπηρεσίες στις περισσότερες έδρες νομών. Έτσι, η ιστορία των ΓΑΚ - Αρχείων Ν. Πρέβεζας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το συνέδριο αυτό. Για το λόγο αυτό, όταν εντοπίσαμε τα χειρόγραφα της απομαγνητοφώνησης των πρακτικών, αποφασίσαμε ως ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Πρέβεζας να προβούμε στην μεταγραφή τους και να προτείνουμε την έκδοσή τους. Η πρότασή μας βρήκε θετική ανταπόκριση και ο κ. Ν. Μπαμίδης εκ μέρους της ΕΑΕ ανέλαβε την διαδικασία της επιμέλειας της ηλεκτρονικής έκδοσης.

Η επιλογή μας να παρουσιαστεί ως ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) η παραπάνω συνέκδοση, δεν υπακούει μόνο σε μιαν οικονομική λογική μηδαμινού κόστους, αλλά παράλληλα σχετίζεται με την επιθυμία μας τα πορίσματα του συνεδρίου εκείνου να γίνουν όσο το δυνατόν ευρύτερα προσβάσιμα από την επιστημονική κοινότητα μέσω του διαδικτύου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν και να κατεβάσουν το βιβλίο από την ιστοσελίδα της υπηρεσίας μας (gak.pre.sch.gr ), στην ενότητα «Δραστηριότητες» --> «Εκδόσεις».

Κλείνοντας, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στο Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις για την παραχώρηση της καρτ ποστάλ με το λιμάνι της Πρέβεζας που κοσμεί το εξώφυλλο της έκδοσης.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ