Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2012 02:34

Ξεκινά το 30ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας

Στους ρυθμούς του 30ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ κινείται από χθες η Πρέβεζα αφού ήδη οι πρώτες Χορωδίες που θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ έφτασαν στην πόλη και μάλιστα έκαναν και τις πρώτες τους πρόβες.

Το Φεστιβάλ ξεκινά σήμερα με την τελετή έναρξης στις εννιά το βράδυ στο Δημοτικό Κηποθέατρο και τα μέλη της Χορωδίας ''Αρμονία'' σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επισήμαναν πως είναι όλα έτοιμα προκειμένου το Φεστιβάλ να σηκώσει αυλαία για 30η φορά και να υποδεχθεί χορωδίες από κάθε γωνιά του κόσμου.

Περισσότεροι από 600 χορωδοί από Ελλάδα, Καναδά, Ουκρανία, Πολωνία, Βενεζουέλα, Ουγγαρία και Νότια Αφρική θα βρεθούν στην Πρέβεζα και για 4 ημέρες θα δώσουν ένα διαφορετικό χρώμα στην πόλη αφού εκτός από το διαγωνιστικό κομμάτι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες σε ιστορικά σημεία της πόλης με φολκλόρ, κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο, street performances και μία συναυλία θρησκευτικής μουσικής στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

«Ξεκινάει το 30ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας και 30 χρόνια είναι πλέον θεσμός για την Πρέβεζα, την περιοχή αλλά και όλη την Ελλάδα αφού είναι και το μοναδικό διαγωνιστικό χορωδιακό φεστιβάλ που έχει απομείνει στην Ελλάδα, το οποίο κρατάει και ένα επίπεδο καλλιτεχνικό αλλά και οργανωτικό. Φέτος έχουμε το θετικό μήνυμα πως είναι η πρώτη χρονιά μετά από 4-5 χρόνια που είχαμε μειούμενη τη συμμετοχή λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχουμε αύξηση των χορωδιών και έτσι 17 χορωδίες συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία λόγω αυξημένης συμμετοχής να επαναφέρουμε κάποιες δράσεις που είχαμε τα τελευταία χρόνια σταματήσει, όπως η παρουσίαση χορωδιακών συνόλων στους δρόμους της πόλης, εκεί που θέλουμε να φτάσει το χορωδιακό τραγούδι για να γίνει κτήμα όλου του κόσμου και όλων των τάξεων οι οποίες κινούνται μέσα στην πόλη» τόνισε ο Πρόεδρος της Χορωδίας «Αρμονία» κ. Αποστόλης Αντωνίου ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την ενίσχυση του Φεστιβάλ την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου, το δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαΐλη και τον αντιδήμαρχο κ. Κοσμά Κορωναίο που είναι και μέλος της Χορωδίας, την Ιερά Μητρόπολη για την παραχώρηση του χώρου, τους χορηγούς επικοινωνίας και όλους όσοι βοηθούν με τον τρόπο τους στη διεξαγωγή και την επιτυχία του φεστιβάλ.

«Θέλω να ευχαριστήσω και το υπουργείο πολιτισμού που πέρυσι έδωσε ένα ποσό για την ενίσχυση του φεστιβάλ και ελπίζουμε να συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον με δράσεις ανάλογες με το φεστιβάλ, γιατί αυτές οι δράσεις τα χρήματα αυτά τα επιστρέφουν πάλι στην κοινωνία πολλαπλάσια και αυτός είναι ο στόχος μας, η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και της κοινωνίας» είπε ο κ. Αντωνίου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εθελοντές του Φεστιβάλ, τα παιδιά της χορωδίας Αρμονία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε Φεστιβάλ.

Την πρόθεση της Χορωδίας «Αρμονία» να πάει το Φεστιβάλ ένα ακόμη βήμα πιο πέρα επισήμανε η γραμματέας του Συλλόγου κα Χριστίνα Κίτσου σημειώνοντας ότι υπάρχει μια πολύ καλή βάση που θα βοηθήσει προκειμένου το Φεστιβάλ να πάρει μεγαλύτερη ώθηση στο μέλλον.

«Πιστεύω ότι από του χρόνου θα κάνουμε και άλλα πράγματα στα πλαίσια του φεστιβάλ. Ήδη φέτος βάλαμε μια εκδήλωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου όπου θα κάνουμε μια συναυλία ορθόδοξης μουσικής με τη Βυζαντινή χορωδία της Μητρόπολης και μια χορωδία από την Ουκρανία και εγκαινιάζουμε έναν καινούργιο χώρο μπροστά στο λιμενικό ταμείο, όπου θα γίνει μια ανοιχτή συναυλία και πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα κάνουμε ακόμη περισσότερα» είπε η κα Κίτσου, ενώ το λόγο πήρε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και μέλος του ΔΣ της Χορωδίας «Αρμονία» κ. Κοσμάς Κορωναίος ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησαν φέτος για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

«Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι καταφέραμε και φέτος να διοργανώσουμε το 30ο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ το οποίο εντάσσεται και στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Φέτος δώσαμε πάρα πολύ δύσκολο αγώνα για να καταφέρουμε να γίνει αυτό το χορωδιακό φεστιβάλ, ένας αγώνας που γινόταν μέρα με τη μέρα και χορωδία με τη χορωδία. Δεν σας κρύβω ότι το κλίμα για τη χώρα μας ήταν πάρα πολύ αρνητικό στο εξωτερικό κι εδώ πρέπει να σταθούμε και να ευχαριστήσουμε όλες τις αρχές του εξωτερικού, προξενεία, πρεσβείες, οι οποίες μας στήριξαν και με τη βοήθειά τους και καταφέραμε να έχουμε χορωδίες στο φετινό μας φεστιβάλ» είπε ο κ. Κορωναίος ο οποίος στάθηκε στους εθελοντές που όπως είπε είναι η ψυχή του Φεστιβάλ και φέτος.

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμβάλουν στην επιτυχή διεξαγωγή του Φεστιβάλ(Περιφερειακή Ενότητα, Δήμος, Επιμελητήριο, Λιμενικό Ταμείο, ΑΕΝ, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική κ.α.) ενώ κλείνοντας χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως το εναρκτήριο... λάκτισμα για τον τουρισμό της πόλης, ο οποίος βάλλεται.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη, 05.07.2012

19.30 Συνάντηση με τους αρχηγούς των αποστολών των χορωδιών στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (πρώην Λαϊκή Αγορά)

21.00 Τελετή Έναρξης στο Κηποθέατρο του Δήμου Πρέβεζας «Γιάννης Ρίτσος»

22.30 Παρέλαση των χορωδιών από το Κηποθέατρο του Δήμου Πρέβεζας «Γιάννης Ρίτσος» μέσω της παραλιακής οδού έως την Πλατεία Ανδρούτσου.

Παρασκευή, 06.07.2012

Από 11.00 έως 12.30 Πνευματικό Κέντρο Ι. Μ. Πρέβεζας, Διαγωνισμός Χορωδιών

21.00 Συναυλία χορωδιών στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης

21.30 Συναυλία χορωδιών στη πλατεία Λιμενικού Ταμείου

Σάββατο, 07.07.2012

Από 11.00 έως 13.00 Πνευματικό Κέντρο Ι. Μ. Πρέβεζας, Διαγωνισμός Χορωδιών

19.00 Συναυλία ορθόδοξης θρησκευτικής μουσικής στον Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου στην Πρέβεζα

21.00 Συναυλία στο Φρούριο του Παντοκράτορα

21.30 Συναυλία χορωδιών στη πλατεία Λιμενικού Ταμείου

Κυριακή, 08.07.2012

21.00 Τελετή Λήξης στο Κηποθέατρο του Δήμου Πρέβεζας «Γιάννης Ρίτσος».