Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 01:19

Βίντεο από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Ζάλογγο το 1961!

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Aρχείο, το οποίο προέκυψε από έρευνα των Γενικών Αρχείων του Κράτους-Αρχεία Νομού Πρέβεζας, παρουσιάζει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Ζάλογγο στις 10 Ιουνίου 1961.

Ο Βασιλιάς Παύλος, η Βασίλισσα Φρειδερίκη, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου παρίστανται στα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στις ηρωίδες Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο. Η Βασίλισσα Φρειδερίκη πραγματοποιεί τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, στο οποίο στη συνέχεια ο Βασιλιάς Παύλος καταθέτει στεφάνι. Γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες και κρατώντας στεφάνια στα χέρια τους χορεύουν κυκλικά αναπαριστώντας τον χορό του Ζαλόγγου. Μία από αυτές φεύγει από τον κύκλο του χορού, πετάει το στεφάνι που κρατάει και κατευθύνεται προς το μνημείο, αναπαριστώντας με αυτόν τον τρόπο τη θυσία των Σουλιωτισσών.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο εδώ.

 

Παράλληλα, έπειτα από έρευνα που έκανε ο οργανισμός «Αρχεία Νομού Πρέβεζας» μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ τρισδιάσταση αναπαράσταση του μνημείου από το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου.