Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012 02:52

«Ένα χωριό ζωγραφισμένο σε πορτραίτα»...

«Ένα χωριό ζωγραφισμένο σε πορτραίτα» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής που θα πραγματοποιήσει στο Άνω Κοτσανόπουλο ο Ολλανδός ζωγράφος Μπαρτ Ελφριγκ ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής.

Ο Βart πριν πέντε περίπου χρόνια κάνοντας το γύρο της Ηπείρου επισκέφτηκε και το Άνω Κοτσανόπουλο, εντυπωσιάστηκε όπως επισημαίνει από το περιβάλλον και τους ανθρώπους του χωριού και αποφάσισε να γίνει μόνιμος κάτοικος του χωριού.

Μάλιστα αγόρασε ένα πέτρινο σπίτι, το διαμόρφωσε ανάλογα για τις ανάγκες της οικογένειάς του και κατοικεί πλέον εκεί ζώντας μέσα στην απλότητα αλλά και την ομορφιά της φύσης. Ο Bart μιλά πλέον αρκετά καλά ελληνικά και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ζωγράφισε τα πορτραίτα των κατοίκων, ιστορίες καθημερινές που αποτυπώνουν τον μόχθο, την κούραση και την αγωνία .

Ο Μπαρτ ξεκίνησε να ζωγραφίζει το 2008 και μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να δημιουργεί αποτυπώνοντας την ζωή των κατοίκων.

ollandos 2

“Βλέπει κανείς στα πρόσωπα των ανθρώπων αυτών τι τράβηξαν. Η έκφρασή τους έχει να κάνει με την σκληρή ζωή που περνούσαν" τονίζει ο καλλιτέχνης ο οποίος χρησιμοποιώντας τα ίδια χρώματα στα έργα του επιθυμεί να πραγματοποιήσει ένα σύνολο, μια εικόνα ενότητας στα πορτραίτα.

Ολο αυτό το διάστημα ο Ολλανδός ζωγράφος φιλοτέχνησε 33 προσωπογραφίες μεγέθους από 80 εκατοστά έως 1 μέτρο η καθεμία τις οποίες θα εκθέσει στο Σάββατο 21 Ιουλίου ώρα 9 το βράδυ στον τοίχο της πλατείας του χωριού.

Τα έργα θα τοποθετηθούν στον τοίχο της πλατείας κα θα μείνουν εκεί για 2 μέρες ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "Ένα χωριό ζωγραφισμένο σε πορτραίτα" θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης ο οποίος μάλιστα κατάγεται από το Ανω Κοτσανόπουλο.

Την ίδια στιγμή η Ολλανδέζα σκηνοθέτρια Ιλόννα Σχαρρέ η οποία έχει ως σκοπό να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ με τις προσωπικές ιστορίες των κατοίκων του χωριού.

Όπως η ίδια αναφέρει μέσα από το ντοκιμαντέρ θέλει να απαθανατίσει την στιγμή που ο ζωγράφος δείχνει στους απεικονιζόμενους για πρώτη φορά την εικόνα τους και την γνώμη που αυτοί έχουν για την εικόνα τους.

Παράλληλα μέσα από το έργο της θα δείξει την ανθρώπινη ιστορία της ελληνικής πραγματικότητας αποσκοπώντας στην δημιουργία μιας θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.