Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012 00:06

Καρυωτάκης και Πρέβεζα: Μια σχέση άφθαρτη στο χρόνο...

Το αεράκι φύσηξε το Σάββατο το βράδυ στην μικρή πλατεία πίσω από τη Eurobank στην παραλία της Πρέβεζας και πήρε μαζί του την αύρα του ποιητή, που ακόμη και σήμερα ρίχνει βαριά τη σκιά του στη μικρή μας πόλη. Καρυωτάκης και Πρέβεζα. Μία σχέση αέναη. Μία σχέση άφθαρτη μέσα στο χρόνο. Μια σχέση που διατηρείται 84 χρόνια από την τραγική αυτοκτονία του.

100 2729

Η βραδιά-αφιέρωμα που διοργάνωσε για τον Κώστα Καρυωτάκη ο σύλλογος «Ανθρώπολις», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, το Δήμο Πρέβεζας και το Επιμελητήριο Πρέβεζας (εκδήλωση ενταγμένη στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης), ήταν βραδιά πολιτισμού, που ανέδειξε όλες τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Κώστα Καρυωτάκη στην Πρέβεζα, μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του στο Βαθύ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου και Περιφερειακός Σύμβουλος, Βασίλης Γιολδάσης, οι Αντιδήμαρχοι Πρέβεζας Κοσμάς Κορωναίος και Γιώργος Φραγκούλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, Γιάννης Γιαμάς, καθώς και πλήθος Πρεβεζάνων και επισκεπτών στην πόλη μας.

100 2730

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Βασίλης Γιολδάσης, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό εκ μέρους του Περιφερειάρχη Ηπείρου κου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, κου Στράτου Ιωάννου και τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια μεγαλύτερης συνεισφοράς από την Περιφέρεια στην εκδήλωση της επόμενης χρονιάς.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας, Κοσμάς Κορωναίος, ο οποίος μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Δημάρχου, Χρήστου Μπαϊλη και αποκάλυψε πως γίνονται προσπάθειες για την δημιουργία ενός μουσείου για τον Κώστα Καρυωτάκη, στο σημείο που ήταν το σπίτι του.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου «Ανθρώπολις» κ. Γιώργος Ζάκας αναφέρθηκε με τη σειρά του στη δράση του συλλόγου στα κοινωνικά, ανθρωπιστικά και πολιστικά δρώμενα της πόλης και επισήμανε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι να προβάλλει διαχρονικά μηνύματα για τον Κώστα Καρυωτάκη και να διελευκανθεί μια για πάντα ότι η Πρέβεζα δεν συνετελέσε στον θάνατο του Καρυωτάκη, στην απόφαση του ποιητή να μείνει... αιώνια στην πόλη μας. Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι η ποίηση του Καρυωτάκη είχε στο κέντρο της τον άνθρωπο.

100 2732

Ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Τσιλιγκίρης, ανέφερε πως η αρχική σκέψη ήταν, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, να γίνει ένα κοινό αφιέρωμα στον Καρυωτάκη και την Πολυδούρη, αλλά δεν προχώρησε. Είπε πως σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί το έργο του Κώστα Καρυωτάκη και να αποδειχθεί πως το πέρασμά του από την Πρέβεζα, ήταν θετικό, όσον αφορά την ποιητική του δημιουργία και όχι μόνο.

Αναγνώστηκαν επίσης επιστολές του Δήμου Τριπόλεως (που λόγω πολιστικών εκδηλώσεων δεν κατόρθωσε να στείλει κάποιον εκπρόσωπό του) και του σκηνοθέτη της τηλεοπτικής σειράς «Κώστας Καρυωτάκης» Τάσου Ψαρρά, ο οποίος δεν ήρθε στην Πρέβεζα, λόγω προβλήματος υγείας.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία της κ. Χριστίνας Ντουνιά, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία παρουσίασε μοναδικά ντοκουμέντα για τον Κώστα Καρυωτάκη και τη ζωή του στην Πρέβεζα, ενώ έδωσε ένα πλήρες πλαίσιο για τον ποιητή, πεζογράφο, άνθρωπο, συνδικαλιστή, εραστή, αγωνιστή Κώστα Καρυωτάκη.

100 2737

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης «άνοιξε» η Έλσα Χαραλάμπους, η οποία τραγούδησε μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη και της Μαρίας Πολυδούρη, συνοδεία του Δημήτρη Λαζαρίδη (κιθάρα). Στο δεύτερο μουσικό «κομμάτι» της εκδήλωσης, ο Βασίλης Τζίμας τραγούδησε μελοποιημένα ποιήματα του Καρυωτάκη συνοδεία των: Κώστα Μαργαρίτη (κιθάρα), Χάρη Κακιούζη (ηλεκτρικό μπάσο), Χρήστου Καπλάνη (τρομπόνι) και Μιχάλη Κριτσιωτάκη (κρουστά).

Την εκδήλωση «έκλεισε» ο Κώστας Αντύπας, ερμηνεύοντας μελοποιημένα ποιήματα του Καρυωτάκη, με τη μουσική συνοδεία των: Σοφίας Κυριάκη (πιάνο), Θάλειας Παπαγγελή (τσέλο), Ελένης Τσόλκα (βιολί), Αποστόλη Παπουτσάκη (μπάσο), Αποστόλη Σόφη (κρουστά).

100 2739

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς πραγματοποιήθηκαν απαγγελίες ποιημάτων και ενός πεζού κειμένου του Κώστα Καρυωτάκη απο τους κάτωθι:

Παναγιώτης Παπαδάτος (Τι νέοι που φθάσαμεν εδώ)

Κοσμάς Μαρκής (Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα)

Κυριάκος Κοτσίνης (Ιδανικοί αυτόχειρες)

Γιάννης Γιαμάς (Δημόσιοι υπάλληλοι)

Κοσμάς Κοψάρης (Η πεδιάς και το νεκροταφείον - Αισιοδοξία)

Άννα Αφεντουλίδου (τελευταία επιστολή του Κώστα Καρυωτάκη)

Το ενδιαφέρον του κοινού «μαγνήτισε» το ντοκυμαντέρ του Φρέντυ Γερμανού για την ΕΡΤ, εν έτει 1981. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, βρέθηκε στην Πρέβεζα, μίλησε με Πρεβεζάνους που γνώριζαν και είδαν τον Κώστα Καρυωτάκη να βαδίζει προς το τέλος του. Εικόνες Πρέβεζας, πρόσωπα της πόλης, σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, από ποιοτική δημοσιογραφία, στην οποία ο Φρέντυ Γερμανός υπήρξε αξεπέραστος. Προβλήθηκαν επίσης αποσπάσματα από την τηλεοπτική σειρά «Κώστας Καρυωτάκης» του Τάσου Ψάρα.

100 2733

Την ευθύνη της παρουσίασης είχε η Αλεξία Μπουκουβάλα.

Μόλις ακούστηκε το «Βάσης φρουρά, εξηκονταρχία Πρεβέζης...», η φαντασία πολλών ταξίδεψε στο 1928. Σε ασπρόμαυρο φόντο της αγαπημένης μας Πρέβεζας...