Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 03:48

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης της Αρχαίας Νικόπολης

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης των ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών μνημείων της Αρχαίας Νικόπολης, τα οποία ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο δέχονται καθημερινά επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

IMG 8592

Το έργο επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους «μνημειακούς πυρήνες» οι οποίοι επιλέχθηκαν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων όπως η συμβολική τους αξία (π.χ. το Μνημείο του Αυγούστου), η χωροταξική τους σημασία (οικιστικά σύνολα και οχυρώσεις), η λειτουργία τους (Νεκροπόλεις, Λουτρά), η βαρύτητά τους στο χώρο και τη μνήμη του ντόπιου πληθυσμού (παλαιοχριστιανικές Βασιλικές, Ρωμαϊκό Ωδείο) και οπωσδήποτε, η ωριμότητα που προσέφεραν ως έργα προς άμεση υλοποίηση.

Την επιλογή των σημείων παρέμβασης υποστήριξε η εφαρμογή δόκιμων διαδικασιών επέμβασης όπως είναι η εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών και η υλοποίησή τους, στις οποίες συμμετείχαν επιστήμονες διαφόρων κλάδων.

IMG 8591

Τα µνηµεία αυτά σώζονται σε αρκετά µεγάλο ύψος και διατηρούν αρκετά στοιχεία από την αρχική τους µορφή χρήζουν, ωστόσο, άµεσων επεµβάσεων τόσο σε επίπεδο καθαρισµών, αποψιλώσεων και αποχωµατώσεων, όσο και σε επίπεδο στερεωτικών επεµβάσεων και συντηρήσεων (τοιχοποιιών, ψηφιδωτών δαπέδων) κ.λ.π. µε σκοπό την διάσωσή τους από την µη αναστρέψιµη φθορά που καθηµερινά υφίστανται.

IMG 8588

Αυτή τη στιγμή οι εργασίες έχουν «επικεντρωθεί» στις κλίμακες των τειχών και στη λεγόμενη «Αραπόπορτα» ενώ μόλις ολοκληρωθεί το έργο τα µνηµεία που θα καταστούν επισκέψιµα και προσβάσιµα στο κοινό µετά την ολοκλήρωση της πράξης είναι τα παρακάτω:1)Κτιριακό συγκρότηµα Παλατιού.2)Τρόπαιο ναυµαχίας του Ακτίου (Μνηµείο Οκταβιανού Αυγούστου). 3)Βασιλική Α (∆ουµετίου). 4) Βασιλική Β (Αλκίσωνος). 5)Βόρεια Νεκρόπολη(λεµονόδασος και Μαυσωλεία Μ3 και Μ12).6)Ρωµαϊκό Ωδείο µε τον περιβάλλοντα χώρο του.7)Κύρια πύλη παλαιοχριστιανικών τειχών (Αραπόπορτα) και δύο κλίµακες του παλαιοχριστιανικού τείχους.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» η πράξη «προστασία – συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου θεάτρου Νικόπολης (Α΄ φάση)» με συνολικό προϋπολογισμό 1.500.180 ευρώ, και όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες το μνημείο θα καταστεί επισκέψιμο σε ικανοποιητικό βαθμό, παρέχοντας έτσι πολλαπλά οφέλη για την Πρέβεζα και γενικότερα την Ήπειρο.