Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 18:48

«Να μου γράφεις…» - Το βιβλίο της Πρεβεζάνας Ευδοκίας Γκανάλα

14642772 10154546224229876_1966281911_n

Μία ιστορία αγάπης από την Πρέβεζα της δεκαετίας του ’50, «ζωντανεύει» στις ασπρόμαυρες σελίδες του βιβλίου της Πρεβεζάνας Ευδοκίας Γκανάλα, ιδιοκτήτριας του βιβλιοπωλείου News Stand. «Να μου γράφεις…» είναι ο τίτλος του βιβλίου και η ιστορία του Λεωνίδα και της Αγγελικής και της αλληλογραφίας τους (από το 1951 έως και το 1954), συγκινεί και μας «ταξιδεύει» σε μία περίοδο που πλέον μοιάζει «ξένη», αλλά «χρωμάτισε» τα όνειρα και τις ζωές των τότε νέων και σήμερα γκριζομάλληδων…

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«Βρισκόμαστε στην Πρέβεζα του 1951. Ο εμφύλιος έχει τελειώσει εδώ και δύο χρόνια, αλλά οι πληγές είναι ακόμη ανοικτές. Η φτώχεια και οι κακουχίες είναι καθημερινότητα για τους Πρεβεζάνους. Όλοι προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο έρωτας όμως είναι εκεί. Όπως είναι άλλωστε παντού και πάντα.

Η Αγγελική, 19 ετών, εργάζεται στην Π.Α.Υ.Π. (Προκεχωρημένη Αποθήκη Υλικού Πολέμου) σαν δακτυλογράφος. Έχει τελειώσει το Γυμνάσιο, σπάνιο για την εποχή, μιας και το σχολείο δεν είναι προτεραιότητα. Η μητέρα της έχει πεθάνει από φυματίωση και την έχει υιοθετήσει η αδερφή του πατέρα της. Ο πατέρας της ζει στην Αθήνα, έχει ξαναπαντρευτεί και έχει άλλη μια κόρη. Όπως όλα τα κορίτσια της εποχής της, έτσι κι αυτή έχει σχέδια για γάμο και οικογένεια. Γνωρίζει το Λεωνίδα, 20 χρονών, ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του στην υπηρεσία όπου εργάζεται. Η μετάθεσή του για την Άρτα θα είναι η αρχή μιας αλληλογραφίας που θα έχει διάρκεια.

Θα περάσουν τρία χρόνια συχνής ανταλλαγής γραμμάτων. Τα προβλήματα πολλά. Τα λάθη και οι καθυστερήσεις του ταχυδρομείου θα τους κοστίσουν την επικοινωνία, καθώς και οι μεταθέσεις του Λεωνίδα σε μέρη που αργεί να φτάσει η αλληλογραφία. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η ίδια η εποχή και οι απαιτήσεις της από τις γυναίκες.

Η διακριτικότητα και η κρυφή επικοινωνία είναι το παν.

Η Αγγελική στην προσπάθειά της να προστατέψει το όνομα και την τιμή της σκίζει τα γράμματα του Λεωνίδα, εφ’ όσον τα αποστηθίσει. Όταν καταφέρει να βρει ένα καλό σημείο να τα κρύβει, τα κρατάει σαν το μεγαλύτερο θησαυρό. Το ίδιο και ο Λεωνίδας. Έναν θησαυρό με μεγάλη διάρκεια».

 

Η τιμή του βιβλίου είναι 9,50 ευρώ και μπορείτε να το προμηθευτείτε από το News Stand (Β. Μπάλκου 18, Πρέβεζα)