Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2017 14:43

"Μνήμες χαράς" από την απελευθέρωση της Πρέβεζας στην ΕΡΤ2 το Σάββατο 14/1

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου και ώρα 11:30 το πρωί θα προβληθεί από την ΕΡΤ2 το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μνήμες Χαράς (όταν η Ελλάδα μεγάλωνε)», που αφορά την απελευθέρωση της Πρέβεζας, για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει με σχετικά ρεπορτάζ από τον περασμένο Ιούνιο (δείτε εδώ και εδώ).

apeleutherwsh

Στο πρόγραμμα της ΕΡΤ σχετικά με το ντοκιμαντέρ για την απελευθέρωση της Πρέβεζας αναφέρεται:

«Ήταν του Αγίου Γερασίμου. Ημέρα βροχερή. Ο κόσμος περίμενε με αγωνία. Ο Βασίλης ο Μπάλκος επληροφόρησε ότι άνθρωπος από τη Λευκάδα ανακοίνωσε κρυφά ότι τα ελληνικά στρατεύματα προελαύνουν στη Μακεδονία και ότι ο στρατός διέβη την γέφυρα της Άρτας. Ο κόσμος νόμισε ότι ήταν μπουμπουνητά γιατί η μέρα ήταν συννεφιασμένη. Το μεσημέρι οι πυροβολισμοί έγιναν αισθητότεροι. Τότε ο κόσμος κατάλαβε ότι ο στρατός προχωρεί προς την Πρέβεζα. Τη νύχτα έπαυσαν εντελώς οι πυροβολισμοί. Εγώ το βράδυ ετοίμαζα την ελληνική σημαία». Αναμνήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, διευθυντή τότε του Ημιγυμνασίου Πρεβέζης.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο μιλούν οι: Στέφανος Τσακαλώτος, Ευάγγελος Αυδίκος (καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Νικόλαος Δ. Καράμπελας (πρόεδρος ιδρύματος ΑΚΤΙΑ Νικόπολις), Ανθή Αγγέλη (προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας), Δρ. Νικόλαος Κ. Κουρκουμέλης (υποστράτηγος ε.α.), Λάζαρος Συνέσιος και Γιάννης Ρέντζος.