Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 14:56

«Ελιξίριο του έρωτα» του Ντονιτσέτι, Live από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης

Με το «Ελιξίριο του έρωτα» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, ένα από τα πιο αγαπημένα και μελωδικά έργα του «ανάλαφρου», κωμικού ρεπερτορίου ξεκινούν αυτό το Σάββατο για τέταρτη συνεχή χρονιά οι αναμεταδόσεις από την Μετροπόλιταν στην Πρέβεζα και οι φίλοι της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν απευθείας παραστάσεις, σαν να βρίσκονται στην Νέα Υόρκη.

Το Δημοτικό Ωδείο Σπύρος Δήμας της Πρέβεζας προσφέρει για μια ακόμη χρονιά τη δυνατότητα στο κοινό της Ηπείρου- και όχι μόνο- να απολαύσει παραστάσεις σε απευθείας σύνδεση με την περίφημη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για συμμετοχή στο σχετικό πρόγραμμα που εγκαινίασε πριν από μερικά χρόνια η Μετροπόλιταν Όπερα βάσει του οποίου επιλεγμένες παραστάσεις της μεταδίδονται σε θεατρικές και κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο. Αναφορικά με το πρακτικό μέρος της μετάδοσης στην Πρέβεζα, το εισιτήριο είναι καθαρά συμβολικό και έχει διαμορφωθεί στα 8 ευρώ (το παιδικό/ φοιτητικό κοστίζει 4 ευρώ), ενώ έχουν προβλεφθεί και ελληνικοί υπότιτλοι.

Το έργο του Donizetti "Το ελιξίριο του έρωτα" είναι μια δίπρακτη ιστορία του φτωχού αγρότη Νεμορίνο, που παίρνει ένα (κομπογιαννίτικο) ελιξίριο από τον δόκτορα Ντουλκαμάρα για να κερδίσει οριστικά τον έρωτα της όμορφης γαιοκτήμονος Αντίνα διαθέτει χαριτωμένες λιμπρετικές ανατροπές, ευφρόσυνες σκηνές πλήθους και, βέβαια, το «Una furtiva lagrima» (του Νεμορίνο), μια από τις πολυακουσμένες άριες του οπερατικού ρεπερτορίου –πασίγνωστη ακόμη κι εκτός του χώρου. Στην νέα αυτή νεοϋορκέζικη παραγωγή, η ρωσίδα σοπράνο Άνα Νετρέμπκο κάνει το ντεμπούτο στη ΜΕΤ τραγουδώντας την Αντίνα και ο αμερικανός λυρικός τενόρος Μάθιου Πολενζάνο ερμηνεύει τον Νεμορίνο. Την ορχήστρα της ΜΕΤ διευθύνει ο Μαουρίτσιο Μπενίνι, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Μπάρτλετ Σερ.

Η συνέχεια των μεταδόσεων θα γίνει με τον «Οθέλο» του Βέρντι. Η όπερα αυτή σε τέσσερις πράξεις, βασισμένη στην τραγωδία του Σέξπιρ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Live in HD. Η σκηνοθεσία είναι του Ελάια Μοσίνσκι και η διεύθυνση ορχήστρας του Σεμιγιόν Μπίχκοβ. Στο ρόλο του ζηλιάρη Μαυριτανού της Βενετίας ο Γιόχαν Μπόθα, Δυσδαιμόνα η Ρενέ Φλέμινγκ, ενώ ο Φαλκ Στράκμαν υποδύεται τον Ιάγο.