Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 12:25

Το έθιμο του «Καγκελάρη» αναβίωσε και φέτος στους Παπαδάτες Πρέβεζας

H Αναβίωση του «Καγκελάρη», ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων αναβίωσε και φέτος την Παρασκευή του Πάσχα, μετά τον Πανηγυρικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Αγάπης, στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδος, Παπαδατών Πρέβεζας που διοργάνωσε και φέτος με επιτυχία ο Μορφωτικός –Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παπαδατων, παρουσία κατοίκων και πολλών επισκεπτών.

Ένας ιδιαίτερος παραδοσιακός τοπικός πολυφωνικός χορός που τον χόρεψαν και φέτος οι κάτοικοι της περιοχής στην πλατεία του χωριού, με διπλοκαγκελίσματα και πολλά στριφογυρίσματα! Οι ρίζες του εθίμου χάνονται στο βάθος των αιώνων.

Κατά την τουρκοκρατία, ήταν ένα πρόσχημα για να συναντηθούν οι σκλαβωμένοι κάτοικοι ,χωρίς να τους υποψιαστούν οι Τούρκοι ανταλλάσσοντας μηνύματα και εξυμνώντας την λευτεριά. Μπροστά χορεύουν οι φουστανελοφόροι και οι βρακοφόροι άνδρες και γυναίκες με τις τοπικές σουλιώτικες παραδοσιακές στολές, ακολουθούν οι υπόλοιποι άνδρες κατά σειρά ηλικίας, στην συνέχεια οι γυναίκες και τέλος τα μικρά παιδιά.

Οι στίχοι των τραγουδιών μιλούν για την αγάπη, την ξενιτιά, τον πόλεμο και τους τραγουδούν οι πρώτοι μισοί και στην συνέχεια τους επαναλαμβάνουν οι υπόλοιποι, ενώ τα λόγια των τραγουδιών παραμένουν αναλλοίωτα μέχρι και σήμερα. Η κορύφωση του χορού είναι με τη δύση του ήλιου όπου γίνεται το δίπλωμα του χορού με τον Ιερέα και τους τοπικούς άρχοντες του χωριού να ηγούνται του ιδιότυπου και μοναδικού αυτού χορού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας και Στέργιος Γιαννάκης , ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πρέβεζας Δημήτρης Κώτσης και Δημήτρης Παππάς καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας Παπαδατών.

Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας