Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 12:03

Το έργο “Ρέκβιεμ για έναν πολεμιστή” αναμένεται να παρουσιαστεί για την απελευθέρωση της Πρέβεζας

Στις 21 Οκτωβρίου η πόλη της Πρέβεζας γιορτάζει τα 106 χρόνια από την Απελευθέρωσή της.

Με αφορμή το κορυφαίο αυτό γεγονός ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων που στόχο έχουν να αναδείξουν τις αξίες και τα ιδανικά για την ελευθερία.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών (και εν' όψει και του εορτασμού της 28η Οκτωβρίου) ο Δήμος προγραμματίζει την παρουσίαση του ορχηστρικού έργου “Ρέκβιεμ για έναν πολεμιστή” του συνθέτη Σωτηρίου -Νικολάου Κάσσου το οποίο συνέθεσε κατά την διάρκεια της θητείας του ως έφεδρος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού στην Λήμνο.

Είναι δε εμπνευσμένο από τις ιδέες της αρετής αλλά και δράματος του Πόλεμου που από την αρχαιότητα συντροφεύουν τον Ελληνα και έχουν εμπνεύσει όλο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Η διάρκεια του έργου είναι 60 λεπτά ενώ συμμετέχει κουαρτέτο εγχόρδων (2 βιολιά, 1 βιόλα και 1 τσέλο).

Η παρουσίαση στο κοινό της Πρέβεζας προγραμματίζεται να γίνει την Κυριακή 21 Οκτωβρίου ημέρα της Απελευθέρωσης δίνοντας την δυνατότητα στο κοινό της πόλης να παρακολουθήσει ένα πρωτότυπο έργο το οποίο συνάδει απόλυτα με το “πνεύμα” του κορυφαίου γεγονότος της Απελευθέρωσης καθώς και την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Το βιογραφικό του συνθέτη:

Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος / Μουσικός, Συνθέτης. Τελειόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Την περίοδο 2009 έως 2011 ήταν συνεργάτης του Μουσικού Τμήματος του Ε.Μ.Π. Μουσικά έργα του και ποίηση έχουν αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, στο δεύτερο πρόγραμμα, στα πλαίσια εκπομπής που οργάνωσε το Ε.Μ.Π, καθώς και στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνέιου.

Η μουσική του έχει τις βάσεις της στην κλασική και το μπαρόκ καθώς και την μινιμαλιστική μουσική. Εξερευνά τις δυνατότητες μείξης πρώιμης δυτικής και βυζαντινής μουσικής με τα πιο μοντέρνα ιδιώματα.
Εχει δημιουργήσει δύο νέες τεχνικές σύνθεσης, τις “Ψύξις” και “Ροή” για την τονική και ατονική μουσική αντίστοιχα. Ακόμη στα πεδία έρευνάς του βρίσκεται η εσωτερική μουσική -σύνθεση και πράξη- , όπως αυτή έχει εκφραστεί από την ελληνική παράδοση καθώς και από την λόγια οθωμανική και παλαιά ευρωπαϊκή μουσική.

Υπήρξε συνεργάτης του Μουσείου Μακρονήσου καθώς και του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Ακόμη έχει αρθρογραφία σχετικά με την μουσική ανάλυση και μουσικολογία.

Εχει συνθέσει και οργανώσει συναυλίες για τον συμβολισμό στην μουσική και την τέχνη στην Αθήνα και την επαρχία.
Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων της Ουνέσκο και της Delian Society – Κοινότητα με σκοπό την προώθηση της τονικής μουσικής-. Tιμήθηκε με το “Χρυσό Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου” το 2012.

 

 

Δείτε παρακάτω δείγμα της δουλειάς του συνθέτη:

 

 

 

Πολυμέσα