Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 15:36

Στην κατάμεστη αίθουσα της Θεοφανείου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γρ. Ζάκα «Αχέροντας: Ο τόπος και η μνήμη του»

Στην κατάμεστη αίθουσα της Θεοφανείου στην Πρέβεζα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η παρουσίαση του βιβλίου του Γρηγόρη Ζάκα με τίτλο «Αχέροντας: Ο τόπος και η μνήμη του».

IMG 1916

Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στον γνωστό τόπο της νοτιοδυτικής Ηπείρου που έχει ως πολιτισμικό επίκεντρο τη συμβολή του Αχέροντα με τα άλλα ποτάμια του Άδη στην περιοχή του Φαναρίου. Το θέμα αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: Με τίτλο “Το τοπίο” προτάσσεται η ενότητα για τον τόπο του Αχέροντα ως φυσικό και μεταφυσικό περιβάλλον και έπεται με τίτλο “Οι άνθρωποι” εκείνη για τον κατοικημένο χώρο. Μεταξύ αυτών των ενοτήτων παρεμβάλλεται “Ο αρχαίος μύθος”, ενότητα αναφοράς στο εσχατολογικό αφήγημα στο οποίο ο τόπος συμβολικά παραπέμπει, ενώ σε παράρτημα περιλαμβάνονται κειμενικά τεκμήρια της παρουσίας του θέματος στην αρχαία και στη νεότερη γραμματειακή σκέψη.

IMG 1890

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου περί Βιβλίου Πρέβεζας κα Πασσά, καθώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπάκας, οι οποίοι μίλησαν με θερμά λόγια για το βιβλίο.

Αμέσως μετά ακολούθησε η εισήγηση του φιλολόγου κ. Ιωσήφ Ζιώγα, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως το βιβλίο είναι μια κατάθεση ψυχής του συγγραφέα, που μετά από μια επίπονη εργασία παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό αλλά και στις επόμενες γενιές ως πολύτιμη παρακαταθήκη ένα τόσο σημαντικό έργο, μια πραγματικά μικρή εγκυκλοπαίδεια για έναν τόπο και ένα μνημείο παγκόσμια γνωστό.

IMG 1895

“Ο αγώνας του συγγραφέα για να βρει όλες τις πηγές και στη συνέχεια να συνθέσει και να δημιουργήσει ήταν δύσκολος και μακροχρόνιος. Το αποτέλεσμα όμως τον δικαιώνει” είπε ο κ. Ζιώγας και καταλήγοντας σημείωσε πως το βιβλίο αυτό δεν είναι χρήσιμο μόνο για τους κατοίκους του Φαναρίου, αλλά γενικότερα για όλους τους πνευματικούς ανθρώπους και ιδιαίτερα χρήσιμο για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν ιστορία και ομηρικά έπη και αποτελεί τράπεζα πληροφοριών για τους μαθητές καθώς και απαραίτητο βοήθημα και βάση στήριξης για τους ερευνητές του παρόντος και του μέλλοντος.

IMG 1900

“Το βιβλίο “Αχέροντας, ο τόπος και η μνήμη του” παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αποτελεί ένα δημιούργημα με ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού καλύπτει ένα ευρύ πεδίο αντικειμένων και ικανοποιεί ταυτόχρονα το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε επίπεδο φιλολογικό, ιστορικό, μυθολογικό, λογοτεχνικό, λαογραφικό και φιλοσοφικό. Εύκολη πρόσβαση για κάθε αναγνώστη εξασφαλίζουν τόσο η μεστή και ζωντανή γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, όσο και το γενικότερο ύφος του έργου. Αν ανατρέξει δε κανείς στις βιβλιογραφικές πηγές, θα διαπιστώσει ότι η εργασία αυτή προκύπτει ως προϊόν πλούσιας και επίπονα επιλεγμένης βιβλιογραφίας” τόνισε στην εισήγησή της η φιλόλογος κα Σοφία Παπαμιχαήλ, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στο βιβλίο, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε ο συγγραφέας κ. Γρηγόρης Ζάκας, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση.

IMG 1919

“Σκοπός της συγγραφής του βιβλίου είναι να συνθέσει το προφίλ του τόπου του Αχέροντα, να αποτυπώσει με λέξεις στο χαρτί την εικόνα που έχει αυτός ο τόπος, όπως έχει διαμορφωθεί αυτή η εικόνα με το πέρασμα των αιώνων. Η ιδέα είναι ότι η πραγματικότητα δεν ταυτίζεται απολύτως με τις αλήθειες της ιστορίας. Επομένως θεώρησα ότι μια ολιστική αντιμετώπιση του θέματος θα μας οδηγήσει πιο αξιόπιστα στο ποθούμενο αποτέλεσμα” τόνισε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας, ο οποίος αναφέρθηκε στα ερεθίσματα που τον παρακίνησαν να προχωρήσει στη συγγραφή του βιβλίου αλλά και στη διαδικασία της συγγραφής του.

IMG 1903

Την εκδήλωση παρουσίασε η κα Αλεξία Μπουκουβάλα, αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η κα Όλγα Καφάσλα, ενώ ο Ντίνος Γιαννακός με την κα Όλγα Καφάσλα πλαισίωσαν καλλιτεχνικά την παρουσίαση.

Έκθεση εικόνων