Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 12:02

Εκπαιδευτική δράση με τίτλο "Ήχοι Αρχαίων" στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας πρόκειται, κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, να υλοποιήσει εκπαιδευτική δράση με τίτλο Ήχοι Αρχαίων, για μαθητές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο φιλοξενίας της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης στην Αίθουσα Πολλαπλών Δράσεων του Μουσείου Νικόπολης. Η εν λόγω έκθεση εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο 20 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό, τουλάχιστον, έως και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ανακατασκευές από τα κυριότερα μουσικά όργανα της περιόδου από το 800 έως το 200 π.Χ., εκπροσωπώντας τις τρεις βασικές κατηγορίες μουσικών οργάνων, χορδόφωνα, αερόφωνα και κρουστά: η λύρα και οι αυλοί, πρωταγωνιστές στη μουσική ζωή της αρχαίας Ελλάδας, η ομηρική φόρμιγγα των αοιδών, η κιθάρα, σύμβολο του Απόλλωνα και όργανο των επαγγελματιών μουσικών, η βάρβιτος των λυρικών ποιητών, η αιωρική κιθάρα, η πανδουρίδα και η άρπα των Μουσών και των εταίρων, η γλυκόφωνη σύριγγα των ποιμένων, η ταραχώδης σάλπιγγα των κηρύκων, το εκστατικό τύμπανο των μαινάδων, τα ρυθμικά κύμβαλα και τα κρόταλα των χορευτών, το σείστρο των λατρευτριών.

Η έκθεση πλαισιώνεται από σχετικό εποπτικό υλικό που παρουσιάζει την ιστορία, την εξέλιξη, τα χαρακτηριστικά και τις περιστάσεις εκτέλεσης των μουσικών οργάνων, φωτίζει διάφορες πτυχές του ρόλου της μουσικής στον κόσμο των θνητών και αθανάτων και ανιχνεύει την πραγματικότητα πίσω από τους επικρατέστερους μύθους.

Βασικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία της μουσικής στην αρχαία Ελλάδα και να αντλήσουν πληροφορίες για τα αρχαία μουσικά όργανα, με τη βοήθεια των ανακατασκευασμένων μουσικών οργάνων της έκθεσης, τη χρήση πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού και θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Νικόπολης.

Η εκπαιδευτική δράση θα υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδικής έκθεσης, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Ο χρόνος υλοποίησης της δράσης είναι 80 λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τις αρχαιολόγους Γεωργία Πεταρούδα, Πολυξένη Μπάρκα και Δήμητρα Παπακώστα στο τηλέφωνο: 2682.0.89890.