Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 11:16

Διήμερες δράσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η χώρας μας συμμετέχει από το έτος 1996 στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991.

Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει το ευρύ κοινό, ιδιαίτερα τους νέους, σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά μέσα από ποικίλες βιωματικές δράσεις (εκθέσεις, συναυλίες, δημιουργικά εργαστήρια, παραστάσεις, κ.α.).

Το θέμα εορτασμού των ΕΗΠΚ για τη διετία 2019-2020 είναι «Τέχνες και Ψυχαγωγία - αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο», ένα θέμα διαχρονικό, ευρύτατο και πολυδιάστατο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συμμετέχει στον φετινό εορτασμό με τις ακόλουθες δράσεις:

Σάββατο, 28/09, ώρα 19.30, ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

Θέλω μια χώρα

Μουσικοθεατρικό δρώμενο στο Ωδείο της Νικόπολης, τον κατεξοχήν χώρο φιλοξενίας καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της αρχαιότητας. Με κυρίαρχο το σύνθημα «Θέλω μια χώρα» ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης μεταγράφει με χιούμορ και απελπισία όλες εκείνες τις φράσεις που ακούμε, λέμε και ξαναλέμε όταν μιλάμε για τη χώρα μας σήμερα. Στην παράσταση ο λόγος δίνεται κυρίως στη νέα γενιά. Μια γενιά αμήχανη απέναντι στη γενικότερη κρίση, που νιώθει την ανάγκη να ορίσει ποια είναι η χώρα που ονειρεύεται. Το έργο αποδίδεται ως θεατρικό αναλόγιο με τη συνοδεία μουσικής σε νοηματική συνάφεια με το κείμενο.

Μέσα από τη μουσική και το θέατρο, από τις σημαντικότερες μορφές τέχνης και βασικά μέσα ψυχαγωγίας κατά την αρχαιότητα, επιδιώκεται η προσέγγιση της τοπικής κοινωνίας και εκείνης της ευρύτερης περιοχής καθώς και η προβολή του ίδιου του μνημείου.

- Ανδρέας Φλουράκης, συγγραφέας

- Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας

Σκηνοθετική επιμέλεια: Λίλη Σακκά

Διαβάζουν: Γωγώ Αρμύρα, Κοσμάς Μαρκής, Μυρσίνη Μελίδου, Άννα Μπαρκούζου, Ιωάννα Μπόμπορη, Άντα Νίκα, Γεωργία Παπαδιώτη, Σπύρος Παπαδιώτης, Ιουλία Χουλιάρα

- Ωδείο «Αμφίων»

Χριστίνα Πάνου, Μάριος Σκαμνέλος, Ηλίας Ψαλλίδας, Κων/νος Γεροστέργιος, Σταύρος Γιωρσπύρος, Μαρία Κολτουκτσόγλου, Βασιλική Ρίζου, Ράνια Σίμου, Μελίνα Συμεωνίδη

- Ντάνος Μηνιάδης, τραγούδι-κιθάρα

- Θεόδωρος Τόλης, ήχος-φωτισμός

Κυριακή, 29/09, ώρα 19:30, Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Πλαγγόνες …σε κόσμο χάρτινο

Εγκαίνια μικρής περιοδικής έκθεσης, η οποία είναι αφιερωμένη στις πλαγγόνες, τις κούκλες της αρχαιότητας. Η έκθεση θα περιλαμβάνει ευρήματα από την όμορη Αμβρακία και τη Νικόπολη, ώστε να αναδεικνύεται η εξέλιξη του παιχνιδιού από την κλασική στη ρωμαϊκή αρχαιότητα.

Έμφαση θα δίνεται στις πλαγγόνες τόσο ως αντικείμενα-παιχνίδια όσο και ως καλλιτεχνικές δημιουργίες, οι οποίες εξακολουθούν να εμπνέουν τους καλλιτέχνες ακόμη και σήμερα. Για το σκοπό αυτό την έκθεση θα εμπλουτίζουν σύγχρονες πλαγγόνες, έργα των Ρούλα και Σοφία Τζήμα,

Πλαγγόνες …σε κόσμο χάρτινο, εμπνευσμένα από την κούκλα αυτή της αρχαιότητας. Από τον πηλό στο χαρτί, τα μικρά έργα τέχνης δημιουργούνται εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο χαρτί, υπηρετώντας ταυτόχρονα και «μία καλλιτεχνική προοπτική της ανακύκλωσης», όπως δηλώνουν οι ίδιες οι δημιουργοί.

Η Ντο και τα μαγεμένα πινέλα

Παρουσίαση του παραμυθιού «Η ντο και τα μαγεμένα πινέλα» της Μαρίας Τσακιρίδου, αρχαιολόγου-μουσικού, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Το παραμύθι πραγματεύεται μία φανταστική ιστορία με κεντρική ηρωίδα τη Ντο, την «πρωτότοκη» νότα της μουσικής. Η θέλησή της να γνωρίσει τους φίλους του πατέρα της, επτά μικρά και μεγάλα πινέλα, την οδηγούν σε μπελάδες. Πάντοτε, όμως, την προστατεύουν οι καλοί της φίλοι, μία κιθάρα, ένα καναρίνι και η νεράιδα Έμπνευση. Θα καταφέρουν όλοι μαζί να λύσουν τα μάγια της μάγισσας Φάλτσας;

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από την ίδια τη συγγραφέα, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώνει πρωτότυπη μουσική σύνθεση, εμπνευσμένη από το παραμύθι, καθώς και άλλα παιδικά τραγούδια, από τον μουσικό Χιλμή Οσμάν.

Σε όλες τις δράσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: Μαρία Καραμπά, αρχαιολόγος
Τηλ.: 2682 0 89892, Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.