Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 13:16

Ενδιαφέρουσα ημερίδα από τη Λαογραφική Συλλογή "Γεώργιος Γιάννος"

Η ανάγκη της ενεργοποίησης της τοπική κοινωνίας προκειμένου ένα λαογραφικό Μουσείο να μπορέσει να είναι “βιώσιμο” και να αποτελεί σημείο αναφοράς για την κοινότητα και τους ανθρώπους της, αναδείχθηκε μέσα από την ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Θεσπρωτικό με πρωτοβουλία της Λαογραφικής Συλλογής "Γεώργιος Γιάννος" και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

IMG 6035

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Λαογραφική Συλλογή "Γεώργιος Γιάννος": Σχεδιάζοντας ένα μουσείο για την κοινότητα και τους ανθρώπους της» - η οποία ήταν ενταγμένη στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς- οι ομιλητές επισήμαναν πως απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι βιώσιμο ένα λαογραφικό Μουσείο είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας , υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως σημείο κλειδί αποτελεί η θεσμοθέτησή του.

IMG 6011

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο εκπρόσωπος της οικογένειας Βασίλης Γιάννος αναφέρθηκε στο ιστορικό και την παρουσίαση της Λαογραφικής Συλλογής ευχαριστώντας θερμά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και όλους όσοι συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της ημερίδας, ενώ επισήμανε πως πρώτος στόχος παραμένει η δημιουργία ενός Μουσειακού χώρου που θα συνδεθεί με την τοπική κοινωνία και θα αποτελέσει προστιθέμενη αξία για τον τόπο.

IMG 5984

Στη συνέχεια οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Μπάδα και Εσθήρ Σολομών παρουσίασαν τον ρόλο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ανάδειξη της Συλλογής καταθέτοντας και την εμπειρία τους από άλλους παρόμοιους χώρους, ενώ ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών παρουσίασε την τεκμηρίωση της συλλογής Γιάννου. Ο Δημήτρης Μαντζούρης εκπρόσωπος του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής ανέπτυξε την ενότητα "ψηφιοποίηση και καταγραφή: Δυνατότητες και προοπτικές για την Συλλογή και την κοινότητα", ενώ ο Περικλής Παππάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος Αδελφότητας Απανταχού Μελλιγγιωτών μετέφερε τη δική του εμπειρία από το Λαογραφικό Μουσείο Μελλιγγών.

IMG 6082

“Οφείλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στον Γιώργο Γιάννο και την οικογένειά του γιατί με πολύ κόπο συνέλεξαν τα εκθέματα και δημιούργησαν αυτό το λαογραφικό Μουσείο και πολύ σημαντικό για μένα είναι και το κτίριο που φιλοξενεί αυτό το λαογραφικό μουσείο. Για εμάς είναι περιουσιακό στοιχείο της περιοχής, αυτό το μουσείο είναι δικό μας και όλοι μπορούμε να το βοηθήσουμε. Μπορούμε να το προβάλουμε και μπορούμε να πάρουμε μέτρα ώστε να πετύχουμε τη βιωσιμότητα του Μουσείου και να μπορεί να είναι επισκέψιμο, το μυστικό είναι η ομαδοποίηση και η συλλογικότητα. Πάρα πολύ σημαντικό είναι η αναγνώριση του Μουσείου” τόνισε ο δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής σημειώνοντας πως το Λαογραφικό Μουσείο μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος στον οδικό χάρτη του δήμου και η δημοτική αρχή έχει τη διάθεση να βοηθήσει για την ανάδειξή του.

IMG 6099

Μετά το τέλος της πρώτης ενότητας της εκδήλωσης,την οποία παρουσίασε η Λίτσα Γκιτάκου από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον Γιώργο Γκόντζο από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και καλεσμένους Πανεπιστημιακούς και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού με θέμα "Ανάδειξη των δυνατοτήτων αξιοποίησης της συλλογής , προς όφελος της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής".

IMG 6056

Τη βραδιά πλαισίωσε το Χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου Θεσπρωτικού, ενώ ακολούθησε περιήγηση στο χώρο της λαογραφικής συλλογής και προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα.

20190927 181430

Να σημειώσουμε πως το το Λαογραφικό Μουσείο «Γεώργιος Γιάννος» βρίσκεται στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης με μια πλούσια λαογραφική συλλογή με οικογενειακά κειμήλια αλλά και αντικείμενα της θρησκευτικής και καθημερινής ζωής των ανθρώπων του τόπου .

 

Έκθεση εικόνων