Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 09:54

Εκδήλωση στη Βαλανιδοράχη στις 5 Οκτωβρίου, προς τιμή του Κυριακούλη-Πιέρρου Μαυρομιχάλη

Ο Δήμος Πάργας διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εκδήλωση προς τιμήν του Κυριακούλη - Πιέρρου Μαυρομιχάλη, στην οποία θα συμμετέχει αντιπροσωπεία από την Ανατολική Μάνη, τόπο καταγωγής του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 στην Τοπική Κοινότητα Βαλανιδορράχης, όπου βρίσκεται η προτομή του.

Ο Κυριακούλης - Πιέρρος Μαυρομιχάλης ήταν οπλαρχηγός που συμμετείχε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821. Γεννήθηκε στη Μάνη και ήταν γιός του Πιέρρου Μαυρομιχάλη και νεώτερος αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Το καλοκαίρι του 1822 συμμετείχε στην εκστρατεία του Μαυροκορδάτου στην Ήπειρο επικεφαλής δικού του στρατιωτικού σώματος 500 Μανιατών. Σκοτώθηκε στις 4 Ιουλίου του 1822 καθώς πολεμούσε στη «Σπλάντζα Φαναρίου», αντιμετωπίζοντας 3.000 Τουρκαλβανούς υπό τον Μουσταφάμπεη, δεχόμενος σφαίρα στο κεφάλι, ενώ το σώμα του ενταφιάστηκε στο Μεσολόγγι.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως ακολούθως:

ΠΡΩΙ

11:00πμ   Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Θυσίας του Κυριακούλη- Πιέρρου Μαυρομιχάλη, στο λόφο της Αγίας Ελένης (Σπλάντζα)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

18:30μμ    Εκδήλωση στην πλατεία της Κοινότητας Βαλανιδοράχης:

Χαιρετισμός Δημάρχου Πάργας κ. Νικολάου Ζαχαριά
Χαιρετισμός Προέδρου Κοινότητας Βαλανιδοράχης κ. Γεώργιου Δημητρίου
Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Μανιάτικης αντιπροσωπείας
Ιστορική αναφορά από την εκπαιδευτικό κα. Κατερίνα Ντάση
Κατάθεση στεφάνων – Απόδοση τιμών
Παραδοσιακοί χοροί από τον πολιτιστικό Σύλλογο «Μελινόη» και από τον Επιμορφωτικό και Ψυχαγωγικό Σύλλογο «Αχέρων» με συνοδεία οχήστρας.

Με τιμή
Ο Δήμαρχος Πάργας
Νικόλαος Ζαχαριάς