Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 12:47

Πρεβεζάνικα φωτογραφικά λευκώματα - Μια νοσταλγική αναδρομή στην εικόνα της παλιάς Πρέβεζας και των κατοίκων της

Γράφει ο Σπύρος Σκλαβενίτης 

Δρ. Ιστορίας Προϊστάμενος ΓΑΚ Πρέβεζας

Πρόσφατα, δωρήθηκαν στην υπηρεσία μας ΓΑΚ Πρέβεζας τρεις ενδιαφέρουσες πρεβεζάνικες εκδόσεις φωτογραφικών λευκωμάτων που έρχονται να προστεθούν στην ήδη πλούσια σχετική εκδοτική παράδοση της πόλης μας, είτε από ιδιώτες (πχ. Νίκος Καράμπελας, Γιάννης Νικολαΐδης) είτε από φορείς (πχ Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα»). Πρόκειται α) για τους δύο τόμους του κ. Πάνου Μουρεζίνη με τίτλο «Νοσταλγίες σε ασπρόμαυρο φόντο», που εκδόθηκαν το 2017 και 2018, και β) για την φετινή κοινή έκδοση των κκ. Ιωσήφ Ζιώγα και Ανδρέα Καρζή με τίτλο «Κάποτε στην Πρέβεζα. Εικόνες μνήμης και νοσταλγίας». Τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης της υπηρεσίας μας.

Επίσης τους συγχαίρουμε για το έργο που επιτέλεσαν, συγκεντρώνοντας όλον αυτόν τον φωτογραφικό πλούτο προκειμένου να τον παρουσιάσουν στο πρεβεζάνικο κοινό, αλλά και στους ενδιαφερόμενους ερευνητές της ιστορίας, του πολιτισμού και της λαογραφίας της πόλης μας. Αναμφίβολα, οι φωτογραφίες αποτελούν με τον τρόπο τους μια σημαντική πηγή ιστορικών πληροφοριών καθώς μπορούν να τεκμηριώσουν μια σειρά γεγονότων, καταστάσεων αλλά και εικόνων του παρελθόντος, που είτε μπορεί να έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, είτε μπορεί να αντιστέκονται ακόμα στο χρόνο. Αυτό γίνεται πρωτίστως αντιληπτό όταν αναφερόμαστε στην ιστορία του τοπίου μιας πόλης ή περιοχής καθώς μέσω των φωτογραφιών μπορούμε να διακρίνουμε την εικόνα που παρουσίαζε ο δομημένος χώρος ή το περιβάλλον και να εντοπίσουμε τις συνέχειες και ασυνέχειες με το σήμερα. Μα πέρα από τα κτίρια ή τις γειτονιές, οι φωτογραφίες διατηρούν και την εικόνα των ανθρώπων που έζησαν και έδρασαν σε αυτόν τον τόπο. Τις περισσότερες φορές, άνθρωποι και (δομημένο ή φυσικό) περιβάλλον διαπλέκονται καθώς οι άνθρωποι και οι δραστηριότητές τους ήταν αυτές που συνήθως ενδιέφεραν τους λιγοστούς επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφους, που απλώς ήθελαν να απαθανατίσουν την οικογένειά ή τους φίλους τους.

Έτσι λοιπόν φωτογραφίες κτιρίων, ανθρώπων, επαγγελμάτων και κάθε φύσης δραστηριοτήτων (πολιτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών, οικονομικών), εθίμων ή εθιμοτυπίας, τρόπων ψυχαγωγίας, δημόσιου ή ιδιωτικού βίου, δημιουργούν ένα τεράστιο πρεβεζάνικο ψηφιδωτό από όπου ο ερευνητής μπορεί να αντλήσει την ψηφίδα που κάθε φορά αναζητά. Το έργο του διευκολύνεται χάρη στη θεματική ταξινόμηση των φωτογραφιών, στις λεζάντες και τη χρονολόγησή τους και ενίοτε και τα σύντομα ή κατατοπιστικά συνοδευτικά τους κείμενα. Επιπρόσθετα, εφόσον το ενδιαφέρον της υπηρεσίας μας περιστρέφεται γύρω από τα αρχεία, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε και μια επιπλέον συμβολή των παραπάνω αξιέπαινων προσπαθειών των τριών συμπολιτών μας. Με το μεράκι τους και την ακούραστη αναζήτησή τους από σπίτι σε σπίτι συμπολιτών μας, γίνονται οι καλύτεροι κήρυκες της σημασίας της διάσωσης και ανάδειξης των ιδιωτικών φωτογραφικών αρχείων της πόλης μας καθώς αποδεικνύουν ότι ακόμα και οι ιδιωτικού χαρακτήρα φωτογραφίες μπορούν να τύχουν του ενδιαφέροντος και του θαυμασμού του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, και μπορούν άνετα να ανασυρθούν από συρτάρια ή σκονισμένα προσωπικά άλμπουμ για να βρουν επάξια τη θέση τους στις σελίδες καλαίσθητων εκδόσεων.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε μιαν ευχή-πρόταση. Να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες συγκέντρωσης και ανάδειξης παλαιών φωτογραφιών της Πρέβεζας και των Πρεβεζάνων. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα μπορούσαν να τεθούν υπό την αιγίδα κάποιου φορέα της πόλης μας και σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν δυνατόν να συνδράμει και η υπηρεσία μας, στο σκέλος της ψηφιοποίησης των φωτογραφικών αρχείων.