Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 13:37

Το ΔΙΑΖΩΜΑ και επίσημα ανακοίνωσε ότι θα στηρίζει με δική του δομή την Ήπειρος Α.Ε. - Ποια ερωτήματα προκύπτουν

Κρίσιμα ζητήματα για τη συνολική λογική διαχείρισης και αξιοποίησης αναφορικά με τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου (μεταξύ αυτών η Νικόπολη και η Κασσώπη) τα οποία ανακινούν πολιτικά και παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου “γεννά” η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ” και την Ήπειρος Α.Ε.

Τις τελευταίες ημέρες του 2019 το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία των ορισμό της Ήπειρος Α.Ε. ως φορέα λειτουργίας της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» (δείτε ΕΔΩ).

Νωρίτερα με δελτίο Τύπου του το “ΔΙΑΖΩΜΑ” ξεκαθάριζε πως δημιουργεί δομή με στελέχη επιλογής του με στόχο την υποστήριξη του Φορέα Λειτουργίας της (DMO), της Ήπειρος Α.Ε.

Το δελτίο Τύπου του “Διαζώματος” αναφέρει:

“Με γενικό πρόσταγμα «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής» το ΔΙΑΖΩΜΑ τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει με τη συνδρομή όλων των θεσμών  και των πολιτών της χώρας, Προγράμματα Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Διαδρομών και Αρχαιολογικών Πάρκων, τα οποία στοχεύουν στην ένταξη των μνημείων στο κέντρο της ζωής και στη σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα και τον ψηφιακό κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ήδη συσταθεί, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μία ειδική δομή, με επικεφαλής τον κ. Ευδόκιμο Φρέγκογλου, υπεύθυνο Προγραμμάτων του Διαζώματος, η οποία θα υποστηρίζει τους φορείς λειτουργίας των προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού και θα βοηθά, όπου χρειάζεται, ώστε να εξασφαλιστεί η άρτια λειτουργία και βιωσιμότητα τους.

Τα στελέχη της παραπάνω δομής είναι οι:

  1. Στελέχη του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»: κ.κ. Μαρία Σοφικίτου και Μαρία Κουρασάνη, αρχαιολόγοι, υπεύθυνες για την παραγωγή περιεχομένου (μελέτες, έρευνες κλπ.).

  2. Εξωτερικοί Συνεργάτες:

  • κ. Νίκος Στακιάς, Διπλωματούχος των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία του Cluster,

  • κ. Φώτης Μαραγκός, οικονομολόγος, υπεύθυνος για την προβολή και το συνεχές marketing της διαδρομής,

  • κ. Ηλίας Χάντζος, πολιτικός μηχανικός, υπεύθυνος για την εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο cluster,

  • κ. Χρήστος Χιώτης, designer, CTO της εταιρείας ELEGRAD και υπεύθυνος για την παραγωγή ψηφιακών εργαλείων.

Αφετηρία για τη δραστηριοποίηση της παραπάνω δομής είναι το πιλοτικό πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» και η υποστήριξη του Φορέα Λειτουργίας της (DMO), της Ήπειρος Α.Ε. . Η ΉΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.,  μεριμνά καθημερινά, ώστε όλη η «αλυσίδα» πόρων και υπηρεσιών των ολιστικών προγραμμάτων να διατηρεί υψηλή ποιότητα.

Στο παραπάνω πλαίσιο, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» από τον κ. Χρήστο Χιώτη,  το έργο «Δημιουργία ψηφιακών εργαλείων για την υποστήριξη των φορέων λειτουργίας (DMO) των προϊόντων Πολιτιστικού Τουρισμού (Πολιτιστικών Διαδρομών και Αρχαιολογικών Πάρκων), με πιλοτική εφαρμογή την Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου» και αμέσως μετά, ο κ. Νίκος Στακιάς,  παρουσίασε τα αποτελέσματα του ταξιδιού που πραγματοποίησε σε όλες τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Cluster της διαδρομής της Ηπείρου με στόχο της ολοκλήρωση του σταδίου της διακρίβωσης.  Αμέσως μετά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την δημιουργία της νέας δομής και συμφώνησαν στην δημιουργία ενός νέου παραρτήματος στο ΔΙΑΖΩΜΑ, μιας θερμοκοιτίδας, για την «στέγαση» αυτής της νέας δομής.

Το 2019 αφήνει πίσω του ένα πλούσιο έργο σε πολλές Περιφέρειες της χώρας και κυρίως ένα συλλογικό όραμα και μια υψηλή τεχνογνωσία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων που φέρουν τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η σύζευξη αυτή της «Ιστορικής Ηγεσίας» του Διαζώματος με τη νέα γενιά, αποτελεί μια ιστορική στιγμή για το σωματείο και συγχρόνως αποτελεί αφετηρία ενός νέου, πολλά υποσχόμενου κύκλου ζωής για το ΔΙΑΖΩΜΑ”.

Προκύπτουν όμως κάποια ερωτήματα:

-Πρέπει ή δεν πρέπει να έχει ρόλο το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, ο εκλεγμένος φορέας, για το ποιος θα στηρίζει ή όχι την Ήπειρος Α.Ε.;

-Τα στελέχη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ είναι έμμισθα, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του σωματείου. Γιατί αυτομάτως αποκλείονται τυχόν συνεργασίες με άλλους επαγγελματίες;

-Οδεύουμε σε λογικές ιδιωτικοποίησης ή “οικειοποίησης” αρχαίων μνημείων με “μανδύα” τον κρατικό φορέα που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου;

-Ποιος θα αποφασίζει για την προτεραιοποίηση των έργων και των αναγκών με βάση την “Πολιτιστική Διαδρομή”;

Όλα τα παραπάνω είναι κρίσιμα ζητήματα και αναδεικνύουν ζητήματα πολιτικά περισσότερο και όχι ζητήματα νομιμότητας.

Οι “Πολιτιστικές Διαδρομές” όμως είναι ένα τεράστιο project για την Ήπειρο και ως πολιτικό θέμα πρέπει να αντιμετωπίζεται... Πόσο μάλλον τώρα που το 2020 τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου θα είναι πρωταγωνιστές στο νέο κύκλο ομιλιών του Megaron Plus που διοργανώνει το “Διάζωμα” με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Megaron - The Athens Concert Hall.