Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 11:39

Ανακοίνωση με “αιχμές” του Ομίλου UNESCO Πρέβεζας για την επίσκεψη Μενδώνη – Κάτι “ξέχασε” η Περιφέρεια Ηπείρου...

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας:

Oπως πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε. την περασμένη Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 επισκέφθηκε την Πρέβεζα η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γεώργιο Διδασκάλου, όπου επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Νικόπολης και ενημερώθηκε από την προϊσταμένη της ΛΓ΄ εφορείας αρχαιοτήτων.

Την Δευτέρα η κυρία Υπουργός επισκέφθηκε τα Ιωάννινα όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην περιφέρεια Ηπείρου και στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών.

Η επίσκεψη της Υπουργού στην πόλη μας κρατήθηκε μυστική από τους τοπικούς φορείς, συλλόγους και Μ.Μ.Ε. καθιστώντας τον Ν. Πρέβεζας για άλλη μία φορά τον φτωχό συγγενή των Ιωαννίνων.

Από όλα τα ανωτέρω γεννώνται πολλά ερωτηματικά για την τακτική που ακολουθήθηκε κατά την επίσκεψη στην Πρέβεζα:

  • το πρόγραμμα της επίσκεψης σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ή σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου;

  • Γιατί η περιφέρεια Ηπείρου και η ΛΓ΄ εφορεία αρχαιοτήτων ενώ γνώριζαν το πρόγραμμα δεν ενημέρωσαν κανέναν;

  • Γνώριζε κάποιος από τους τοπικούς φορείς για την επίσκεψη;

  • Γιατί στην ανακοίνωση της περιφέρειας Ηπείρου τονίζεται η υποψηφιότητα του Ζαγορίου στην UNESCO (πολιτιστικό τοπίο) και αποκρύπτεται η ανακοίνωση της κυρίας Υπουργού (σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες) για την υποψηφιότητα της Νικόπολης στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και τη δέσμευσή της για επιτάχυνση των διαδικασιών και την ενεργοποίηση της ομάδας εργασίας ώστε να προχωρήσει η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας;

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν γιατί δεν είναι δυνατόν Υπουργός να επισκέπτεται την πόλη μας, να έχει μονόπλευρη ενημέρωση και να αποκλείεται η τοπική κοινωνία και να απαξιώνονται θεσμοί.

Σε μία ευνοούμενη Δημοκρατική Πολιτεία πρέπει να υπάρχει ενημέρωση χωρίς αποκλεισμούς με σεβασμό προς τους δημότες της πόλεως”.

Εντύπωση όντως προκαλεί το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο που απέστειλε στα ΜΜΕ (δείτε ΕΔΩ), δεν εμπεριείχε καμία αναφορά στην υποψηφιότητα της Αρχαίας Νικόπολης, ενώ το αντίστοιχο δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει χαρακτηριστικά: “Τέλος, παρουσιάστηκαν αναλυτικά και οι προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Περιφέρεια Ηπείρου που είτε υλοποιούνται είτε εκκρεμούν σε στάδια της διοικητικής διαδικασίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη προώθησης εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ της σύνταξης του φακέλου για την υποψηφιότητα της Νικόπολης στη UNESCO, διαδικασία η οποία δεν προχώρησε καθόλου από το 2014”.

Τελικώς έγινε ή δεν έγινε συζήτηση για την Αρχαία Νικόπολη και την υποψηφιότητα UNESCO; Κι αν έγινε, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο, για ποιο λόγο παρέλειψε τη σχετική αναφορά η Περιφέρεια Ηπείρου; Δε λογίζεται Ήπειρος και η Αρχαία Νικόπολη;