Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 17:51

Μια ξεχωριστή εικαστική διαδρομή στα επτά αρχαία θέατρα της Ηπείρου με την υπογραφή του Λ. Σπαρτιώτη

Την ευκαιρία να “περιδιαβούν” στην ξεχωριστή εικαστική διαδρομή στα επτά αρχαία θέατρα της Ηπείρου με την υπογραφή του Λέανδρου Σπαρτιώτη και την επιμέλεια του Ιδρύματος "Ακτία Νικόπολις" είχαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πρέβεζας, όπου έγινε η παρουσίαση του ομώνυμου λευκώματος σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ιδρυμα "Ακτία Νικόπολις" και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Πρέβεζα".

IMG 3008

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις κ. Νίκος Καράμπελας αναφέρθηκε στην αρχική ιδέα να δημιουργηθεί ένα ταξιδιωτικό σημειωματάριο για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου η οποία στην πορεία μετεξελίχθηκε σε μια πολυτελή έκδοση ενός λευκώματος, το οποίο μπορεί και αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη λεπτομερειακή απόδοση των σχεδίων του Λέανδρου Σπαρτιώτη.

IMG 3010

Ο κ. Καράμπελας αναφέρθηκε στο χρονικό της δημιουργίας των έργων από τον κ.Σπαρτιώτη, ο οποίος περπάτησε βήμα-βήμα το καθένα από τα θέατρα και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι βοήθησαν προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκδοση αυτού του λευκώματος. Ο κ. Καράμπελας επεσήμανε την αφιλοκερδή προσφορά του Λέανδρου Σπαρτιώτη καθώς και την καθοριστική συμβολή του συμπατριώτη μας προέδρου της Εθνικής Ασφαλιστικής Χριστόφορου Σαρδελή, ο οποίος στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε ως μεγαλειώδες το όλο εγχείρημα και συνεχάρη τον κ. Σπαρτιώτη για τον κόπο και το χρόνο που αφιέρωσε για την υλοποίησή του.

IMG 3018

“Ο κ. Σπαρτιώτης φιλοτέχνησε τα επτά αρχαία θέατρα της Ηπείρου με πενάκι και μολύβι με περισσή τέχνη αλλά και με υπομονή και προσήλωση. Κατάφερε να τα αποδώσει σχεδιαστικά και να μας χαρίσει αυτές τις εξαιρετικές απεικονίσεις τους. Χαίρομαι διπλά για αυτή την έκδοση για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου σε μια στιγμή που γίνεται πράξη ένα σπουδαίο συλλογικό εγχείρημα για αυτά και για την Ήπειρο, το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. Πραγματικά τα έργα και η έκδοση αποτελούν ένα νέο τεκμήριο πολιτισμού που συνδέεται και συμπληρώνει το πρόγραμμα που τόσο καιρό υπηρετούμε και προετοιμάζουμε με τον Σταύρο Μπένο και το Διάζωμα και όλους τους φορείς και εσάς που έχετε συστρατευτεί στο κοινό μας όραμα” είπε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια τόσο για το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, όσο και για τον κ.Σπαρτιώτη, τον οποίο χαρακτήρισε ως πρότυπο δύναμης, επιμονής και ασίγαστης δημιουργικότητας.

IMG 3017
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του σωματείου “Διάζωμα” κ. Σταύρος Μπένος , ο οποίος εκδήλωσε για μια ακόμη φορά την αγάπη του και το θαυμασμό του για την Ήπειρο, σημειώνοντας πως οι πολιτιστικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου έχουν συμβάλει πλέον σημαντικά στη διεθνή προβολή των μνημείων.

IMG 3051

“Πιστεύω ότι αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα αν το υπερασπιστούμε σωστά και κυρίως εσείς, αν το αγαπήσετε, θα αλλάξει την αναπτυξιακή, την αισθητική, την περιβαλλοντική και την πολιτιστική πορεία της ιστορικής μας πατρίδας. Αυτό το σπουδαίο εγχείρημα χρειάζεται και παρέα. Σήμερα λοιπόν Λέανδρε μας χάρισες την καλύτερη παρέα, με αυτή την σπουδαία δουλειά που έκανες. Είναι τόσο αυθεντική η αποτύπωση της κάθε λεπτομέρειας του κάθε θεάτρου που θα αποτελούν ύλη για τους αρχαιολόγους και για τους μελετητές του μέλλοντος, γιατί είναι μία χρονική στιγμή που έχει παγώσει η εικόνα και αυτή η εικόνα με τόσο αυθεντικό τρόπο, έχει αποτυπωθεί σε αυτά τα υπέροχα έργα “ ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπένος.

IMG 3061

Για το έργο και την προσφορά του Λέανδρου Σπαρτιώτη μίλησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Πρέβεζα" Κώστας Λογοθέτης θυμίζοντας, πέραν του συγκεκριμένου λευκώματος, την Όπερα του Νερού και του Ονείρου η οποία όμως όπως ανέφερε η αδιαφορία των θεσμών για να τη διατηρήσουν του άφησε χρέος την πίκρα της ασυνέπειας κάποιων .

"Ο Λέανδρος είναι μία πλούσια πηγή από την οποία η Πρέβεζα θα μπορούσε να πιει πολύ νερό. Δυστυχώς όμως, αυτοί που έπρεπε χρόνια τώρα να τον αναζητήσουν και να τον αξιοποιήσουν – με μερικές φωτεινές εξαιρέσεις – είχαν προσδοκίες πολύ μικρότερες για την πόλη μας. Αγαπητέ Λέανδρε, γνωρίζω καλά ότι σε πικραίνει που ήθελες να προσφέρεις στον τόπου σου και δεν σου έδωσαν αυτή τη χαρά. Να σε παρηγορεί όμως το γεγονός ότι δεν είσαι ο μόνος. Και μη ξεχνάς ότι τα έργα που έχεις αφήσει σε αρκετά μέρη της Ελλάδος,της Ευρώπης, αλλά και αυτά στην πατρίδα σου, δεν θα τα καταπιεί εύκολα η λήθη” κατέληξε ο κ. Λογοθέτης.

IMG 3074

Κλείνοντας ο κ. Σπαρτιώτης εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους, σημειώνοντας ότι κουράστηκε αρκετά για να φτιάξει το συγκεκριμένο έργο που είχε απαιτήσεις καλλιτεχνικές, ιστορικές και αρχιτεκτονικές και ευχήθηκε σύντομα να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει και να συνεχίσει να προσφέρει και για τα υπόλοιπα οράματα που έχει για την Πρέβεζα.

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων