Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 21:07

«Οι Ζωγράφοι των Βαλκανικών Πολέμων 1912 – 1913» στην Πρέβεζα

Με την έκθεση «Οι Ζωγράφοι των Βαλκανικών Πολέμων 1912 – 1913 , η απελευθέρωση της Ηπείρου» άνοιξε και επίσημα τις πύλες της η οικία Αθανασιάδη, ένας νέος χώρος πολιτισμού στην Πρέβεζα.

Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με την 8η μεραρχία Ηπείρου για τις επετειακές εκδηλώσεις των 100 χρόνων από τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 ενώ πέρα από το εικαστικό της ενδιαφέρον στόχο έχει να λειτουργήσει ως παρακαταθήκη μνήμης και ως μάθημα ιστορικής μνήμης για τις νεότερες γενιές.

egkainia 6

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ Χρυσόστομος και ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας ταξίαρχος της κ. Τσαγγαράς, ενώ μετά τον αγιασμό που τελέστηκε ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπάιλης εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους συντελεστές και σε όσους συνέβαλαν να έρθει η μοναδική αυτή έκθεση στην Πρέβεζα τονίζονρας ότι τόσο η μνήμη όσο και το μέλλον είναι κοινά για όλους.

egkainia 8

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τσαγγαράς αναφέρθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους οι οποίοι όπως είπε «αποτελούν ιστορικό ορόσημο της νεότερης ιστορίας μας και μια από τις μεγαλύτερες εξάρσεις του Έθνους». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έκθεση καθώς στα έργα του Κενάν Μεσαρέ που εκτίθενται τα οποία κρίνονται ως ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και σπουδαιότητας και προέρχονται από τη συλλογή του Στρατιωτικού Μουσείου Α’ Βαλκανικού Πολέμου «Χάνι Εμίν Αγά».

egkainia 9

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και σήμερα Τετάρτη και θα λειτουργεί 9 με 1 το πρωί και 6 με 8:30 το βράδυ.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο γραμματέας της ιεράς Μητρόπολης πατέρας Ιωαννικιος, η πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου κ. Καζάκου, ο αντιδήμαρχος κ. Ροπόκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα πολιτισμού κ. Κορωναίος, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.