Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 14:45

Μια επίσκεψη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου στην Πρέβεζα το 1926 και δύο ιδιαίτερα δώρα που έλαβε στην πόλη (Γράφει ο Σπυρίδων Σκλαβενίτης)

Γράφει ο Σπύρος Σκλαβενίτης 

Προϊστάμενος ΓΑΚ Πρέβεζας

Διδάκτορας Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου



Τον Ιούνιο του 1926 ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος επισκέφτηκε την Κέρκυρα και κατόπιν την Ήπειρο, χρησιμοποιώντας ως σημείο άφιξης και αναχώρησης το λιμάνι της Πρέβεζας. Η επίσκεψη μαρτυρείται από το ρεπορτάζ του τύπου της εποχής, αν και οι πληροφορίες που δίνονται για την παρουσία του στην Πρέβεζα δεν είναι τόσο λεπτομερείς. Παρόλα αυτά, μπορούμε να αντλήσουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο Πάγκαλος, που έφερε παράλληλα τον τίτλο του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, έφτασε στην Πρέβεζα τις 5-6-1926 με το αντιτορπιλικό Λέων. Επί του πλοίου μετέβησαν ο διοικητής της Μεραρχίας, ο νομάρχης, ο δήμαρχος και οι λοιπές αρχές για την υποδοχή του υψηλού επισκέπτη. Η αποβίβασή του συνοδεύτηκε από 15 κανονιοβολισμούς ενώ στην προκυμαία είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου. Έπειτα, ο δικτάτορας αναχώρησε οδικώς για τα Ιωάννινα, χωρίς τη συνοδεία της συζύγου του που παρέμεινε στην πόλη.

Το απόγευμα της επόμενης μέρας, ο Πάγκαλος και η συνοδεία του επέστρεψε στην Πρέβεζα. Από τον εξώστη της Νομαρχίας απευθύνθηκε στο πλήθος αναπτύσσοντας το πρόγραμμά του και υποσχόμενος "αμέριστον την κυβερνητικήν μέριμναν υπέρ της Ηπείρου". Κατόπιν, ακολούθησε παρέλαση μαθητών και προσκόπων με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής. Στο κτίριο της Νομαρχίας ο Πάγκαλος δέχτηκε τις τοπικές αρχές, προεδρεία σωματείων αλλά και αντιπροσωπείες από τη Λευκάδα και τη Βόνιτσα. Τέλος, στις 10 το βράδυ ο Δήμος Πρέβεζας παρέθεσε επίσημο δείπνο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των δώρων που δέχτηκε στην Πρέβεζα ο δικτάτορας. Έτσι λοιπόν αναφέρεται ότι "το σώμα των αξιωματικών της Φρουράς εδώρησεν εις τον κ. Πάγκαλον αργυρούν ξιφίδιον κατασκευής 1801, η δε Λιμενική Επιτροπή πιστόλιον του αγώνος 1821". Προφανώς τα δύο αυτά κειμήλια θα βρίσκονταν στην Πρέβεζα για να επιλεγούν ως δώρα εθιμοτυπίας, ενδεχομένως μάλιστα δεν θα ήταν τα μόνα που σώζονταν τότε, καθώς αν θεωρούνταν ανεκτίμητης αξίας, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι θα τα αποχωρίζονταν οι κάτοχοί τους.Θα κλείσουμε αυτό το σύντομο σημείωμα με την κατάθεση μιας πρότασης.

Ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, θα μπορούσε να ζητηθεί από τον ομώνυμο εγγονό του Θεόδωρου Πάγκαλου η έκθεση των δύο παραπάνω αντικειμένων στην Πρέβεζα, αν βέβαια αυτά σώζονται ακόμα. Η πρόταση αυτή δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αφού υπάρχει προηγούμενο. Το 2015 στα Γιάννενα εκτέθηκε ξίφος του τελευταίου Τούρκου πασά της πόλης Εσάτ Πασά, το οποίο αποτελεί κειμήλιο της οικογένειας Πάγκαλου. Ευελπιστώ ότι κάποιος επίσημος φορέας της πόλης θα εξετάσει αυτήν την πρόταση και θα μπει στον κόπο να αναλάβει την επικοινωνία με τον παλαίμαχο πολιτικό. Αν μη τι άλλο, θα άξιζε να μάθουμε αν σώζονται ακόμα τα δύο αντικείμενα και αν υπάρχουν και άλλα τεκμήρια της οποιασδήποτε σχέσης του Θεόδωρου Πάγκαλου με την Πρέβεζα, για τον οποίο αξίζει να σημειώσουμε ότι αναφέρεται ότι κατά τη στρατιωτική του σταδιοδρομία πέρασε και από την Πρέβεζα.