Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 16:10

Μαθαίνοντας για το αλβανικό μέτωπο και την Κατοχή στη Λάκκα Λελόβου

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, 10.30 π.μ.

Λαογραφική Συλλογή «Γιώργος Γιάννος»

Μια λαογραφική συλλογή αντικειμένων δεν μιλάει μόνο για χαμένες παραδόσεις της αγροτικής υπαίθρου. Αντίθετα, στο πλαίσιο της σύγχρονης ιστορικής, κοινωνικής και μουσειολογικής έρευνας, ένα λαογραφικό μουσείο συνιστά ένα πρόσφορο πεδίο εξερεύνησης της ιστορίας ενός τόπου και της μνήμης των κατοίκων του.

Για πρώτη φορά, οι Φίλοι της Λαογραφικής Συλλογής Γεώργιου Γιάννου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη υποψήφια διδάκτορα Προφορικής Ιστορίας κ. Αντιγόνη Δήμα, τα αντικείμενα της Συλλογής Γιάννου συνδέονται με τις προφορικές μαρτυρίες των Λελοβιτών και καλούν τους μαθητές του Λυκείου Θεσπρωτικού να συμμετάσχουν σε μια ξεχωριστή δράση εξοικείωσης με το παρελθόν της Λάκκας στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Κατοχής.

Στη διάρκεια της δράσης, οι μαθητές θα μυηθούν σε ένα διαφορετικό τρόπο ιστορικής έρευνας, η οποία συνδυάζει μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Προφορικής Ιστορίας «Οι Λελοβίτες αφηγούνται», στο πρόγραμμα τεκμηρίωσης της Συλλογής Γιάννου και στην έρευνα της κ. Δήμα, ενώ σε συνεργασία με το Μουσείο, οι μαθητές θα αναζητήσουν κομμάτια της δικής τους οικογενειακής ιστορίας αναφορικά με την περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εισηγήτρια: Αντιγόνη-Ιωάννα Δήμα, Φιλόλογος, Υποψ. Διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου

Ερευνητική και οργανωτική υποστήριξη: Αλεξάνδρα Τσάτσιου

Διοργάνωση: Φίλοι της Λαογραφικής Συλλογής «Γ. Γιάννος», σε συνεργασία με το Λύκειο Θεσπρωτικού και το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο Πρόγραμμα «Οι Λελοβίτες Αφηγούνται» μετέχουν ως πληροφορητές κάτοικοι της Λάκκας Λελόβου και ως ερευνητές οι: Αντιγόνη Δήμα, Αλεξάνδρα Τσάτσιου και Σταύρος Καλαμπόκης. Το Πρόγραμμα υποστηρίζουν ενεργά με το έργο τους οι κυρίες Κατερίνα Δράκου, Κλαίρη Νάση, Κατερίνα Ζήκου και Κατερίνα Δασκάλου.

Αφίσα και φωτογραφική τεκμηρίωση: Δώρα Μπόμπορη