Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 12:54

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας τιμά με δημιουργικές δράσεις το 1821

Ο Δήμος Πρέβεζας, το Τμήμα Πολιτισμού και η Δημοτική του Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο των επετειακών δραστηριοτήτων του Δήμου Πρέβεζας για  τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, θα διοργανώσουν το καλοκαίρι του 2021 δημιουργικές πολιτιστικές δράσεις για παιδιά ηλικίας 6 - 12 ετών.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να γνωρίσουν τα παιδιά σημαντικά γεγονότα και σημαντικές προσωπικότητες που συνέβαλλαν ουσιαστικά στην έναρξη, την εδραίωση και τελικά στην επιτυχή έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα και την ίδρυση του ανεξάρτητου νεοελληνικού κράτους. Η γνωριμία των παιδιών με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 θα γίνει μέσω κατάλληλων ιστορικών παιδικών βιβλίων, μέσω έργων ζωγραφικής παγκόσμιας απήχησης για το μεγάλο αυτό γεγονός και μέσα από κατασκευές και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο του 2021. Σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής παιδιών οι δράσεις θα επαναληφθούν και σε άλλες ημερομηνίες. Ο χώρος πραγματοποίησης των δράσεων θα είναι η Οικία Αθανασιάδη και η πλατεία Κολοβού.  

Η αντιδήμαρχος σε θέματα πολιτισμού Δήμου Πρέβεζας

Αθηνά Κωνσταντάκη 

 

  • Πέμπτη 1 Ιουλίου, 10:00-12:00, το πρωί

ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Κατασκευάζουμε την χρονογραμμή των σημαντικότερων γεγονότων και προσώπων της Νεότερης και της Σύγχρονης ιστορίας, μέσα από τα βιβλία, τους πίνακες ζωγραφικής, τις φωτογραφίες. Τα παιδιά γνωρίζοντας γεγονότα και πρόσωπα μαθαίνουν την ιστορία της πατρίδας μας, τους ήρωες και τα ηρωϊκά κατορθώματά τους.

Με τους: Αικ. Κορωναίου, Σπ. Λάμπρου (βιβλιοθηκονόμους) και Αλεξάνδρα Κωστάκη (συν. νηπιαγωγό)

Για παιδιά από 8-12 ετών. Με προεγγραφή 

 

  • Παρασκευή 2 Ιουλίου, 10:00-12:00, το πρωί

ΥΦΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΩΝ

Διαβάζουμε το βιβλίο της Ματούλας Τόλκα «Γαλανόλευκη σημαία», ένα παραμύθι και εκατό ιστορίες για τη γαλανόλευκη σημαία μας. Χρησιμοποιώντας τους χειροποίητους αργαλειούς της Βιβλιοθήκης, τα παιδιά υφαίνουν την σημαία των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, των μαχητών της Ελευθερίας Κολοκοτρωναίων.

Με τους: Σπ. Λάμπρου (βιβλιοθηκονόμο), Αλεξάνδρα Κωστάκη (συν. νηπιαγωγό) και Χριστίνα Κούκια (φιλόλογο)

Για παιδιά από 9 -12 ετών. Με προεγγραφή.

  

  • Σάββατο 3 Ιουλίου (ΚΑΝΑΛΙ - Πλατεία Καναλίου) &
  • Κυριακή 4 Ιουλίου (ΠΡΕΒΕΖΑ-Πλατεία Κολοβού) 20:30-22:00

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Με οδηγό το βιβλίο του Παναγιώτη Δημητρόπουλου «Φάρος», τα παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι προσεγγίζουν σπουδαίες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας κάνοντας πράξη το όραμά τους με πίστη σε υψηλά ιδανικά και αξίες. Γνωρίζοντας τη ζωή και το έργο τους γνωρίζουμε την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας.

Με τον συγγραφέα του βιβλίου Παναγιώτη Δημητρόπουλο και την εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής Ευαγγελία Κατσάβαρου.

Για παιδιά από 6-12 ετών. Με προεγγραφή.

 

  • Δευτέρα 5 Ιουλίου, 10:00-12:00, το πρωί

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Διαβάζουμε ιστορίες από το Θέατρο Σκιών, με θέμα τους ήρωες της επανάστασης του 1821.

Κατασκευάζουμε και ζωγραφίζουμε φιγούρες του θεάτρου σκιών, με πρωταγωνιστές τους ήρωες της Επανάστασης, όπως τους αποτύπωσαν μεγάλοι καραγκιοζοπαίχτες της πατρίδας μας.

Με τους: Αικ. Κορωναίου, Σπ. Λάμπρου (βιβλιοθηκονόμους), Αλεξάνδρα Κωστάκη (συν. νηπιαγωγό) και Χριστίνα Κούκια (φιλόλογο)

Για παιδιά από 6 – 12 ετών. Με προεγγραφή.

 

  • Τρίτη 6 Ιουλίου, 10:00 -12:00, το πρωί

Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1821 ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Μεγάλοι καλλιτέχνες αποτύπωσαν τον ηρωϊσμό των ανθρώπων που πολέμησαν κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821, τα γεγονότα και την ιστορία, άλλοτε με ρεαλισμό και άλλοτε με συμβολικές πράξεις. Τα παιδιά θα ερευνήσουν και θα ανακαλύψουν με την βοήθεια των εικόνων, τα μυστικά που κρύβονται σε σπουδαία έργα τέχνης.

Με τους: Αικ. Κορωναίου, Σπ. Λάμπρου (Βιβλιοθηκονόμους) και Χριστίνα Κούκια (φιλόλογο)

Για παιδιά από 8 – 12 ετών. Με προεγγραφή.

 

 

  • Τετάρτη 7 Ιουλίου, 10:00-12:00, το πρωί

1821: ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Με οδηγό το βιβλίο της Σοφίας Ζαραμπούκα «1821, Επανάσταση» γνωρίζουμε σημαντικά γεγονότα και ήρωες της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου που συνέβαλλαν αποφασιστικά στην απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Με τους: Αικ. Κορωναίου, (βιβλιοθηκονόμο), Αλεξάνδρα Κωστάκη (συν. νηπιαγωγό) και Χριστίνα Κούκια (φιλόλογο)

Για παιδιά από 7-10 ετών. Με προεγγραφή.

 

 

  • Πέμπτη 8 Ιουλίου, 10:00-12:00, το πρωί

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Διαβάζουμε μικρές ιστορίες για την Επανάσταση του 1821. Ζωγραφίζουμε τους ήρωες της Επανάστασης της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου.

Με τους: Αλεξάνδρα Κωστάκη (νηπιαγωγό) και Χριστίνα Κούκια (φιλόλογο)

Για παιδιά από 6-8 ετών. Με προεγγραφή.

 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Απρίλιος - Σεπτέμβριος 2021

ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή «Πρέβεζα 2021», η Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο σύλλογος «Περί βιβλίου» και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Πρέβεζας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου διοργανώνουν λογοτεχνικό ποιητικό διαγωνισμό με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 - 200 χρόνια Ανεξαρτησίας».

α. Μαθητές μέχρι 18 ετών

β. Ενήλικες

Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη (2682029889), e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

Έκδοση επετειακού τεύχους του περιοδικού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

 

Επειδή ο αριθμός των θέσεων για τις δράσεις της Βιβλιοθήκης για την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στο πρόγραμμα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, Εθν. Αντίστασης 10 Πρέβεζα.

Τηλ. Επικοινωνίας & πληροφορίες: 2682029889

E-mail επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας (Αποστάσεις - Χρήση μάσκας - Απολύμανση χεριών).