Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 19:50

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο τιμά την Επιστήμη και τον Πολιτισμό

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου στο Φάληρο, στον Προέδρο της Pfizer Dr. Άλμπερτ Μπουρλά και στην Πρόεδρο της Επιτροπής 2021 κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Τη σχετική απόφαση πήρε η Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, η οποία και αποφάσισε την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου στον Δρα Άλμπερτ Μπουρλά, ως αναγνώριση της συμβολής του στην προαγωγή και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και για την άξια εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό, στην κα Γιάννα Αγγελοπούλου–Δασκαλάκη, ως αναγνώριση για τη συνεχή και την παραδειγματική συμβολή της στην προβολή της χώρας σε όλο τον κόσμο μέσω διάφορων δράσεων συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης διεθνών προγραμμάτων σπουδών που αποσκοπούν στην παραγωγική διασύνδεση επιστήμης και επιχειρηματικότητας.

eap4

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες της πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος. Τους καλεσμένους υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του ΕΑΠ Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας και οι Αντιπρόεδροι Διοικητικών και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Έρευνας και Δια βίου Εκπαίδευσης Αναπλ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Καραμάνης και Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Αναπλ. Καθηγητής Γεώργιος Σκουρμπής.


eap3

Στην ομιλία του ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε σε τρία ιδεώδη:

  • Στη δύναμη της επιστήμης. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε καλύτερη περίοδος για να είναι κανείς επιστήμονας, ή πιο συναρπαστική εποχή για την επιστημονική καινοτομία. Η επιστήμη εξελίσσεται ακόμα πιο γρήγορα, διαφοροποιείται όλο και περισσότερο και γίνεται όλο και πιο συνεργατική. Από τότε που αποκωδικοποιήθηκε το ανθρώπινο γονιδίωμα, πριν από είκοσι περίπου χρόνια, η επιστήμη οδήγησε σε επαναστατικά φάρμακα σε πολλούς θεραπευτικούς τομείς, όπως κάποιοι τύποι καρκίνου, ή σπάνιες νευρολογικές ασθένειες, όπως για παράδειγμα η νωτιαία μυϊκή ατροφία και η κυστική ίνωση. Συνεχίζουν ωστόσο να υπάρχουν, σημαντικές ανάγκες σε πολλούς άλλους τομείς.  Η πανδημία του COVID-19 έδωσε ώθηση σε ολόκληρο τον τομέα των βιοεπιστημών να αναθεωρήσουν, να προκαλέσουν και να «σπάσουν» τον κατεστημένο τρόπο σκέψης και δράσης στην ανακάλυψη και ανάπτυξη των εμβολίων. Για παράδειγμα: τεχνολογίες όπως το mRNA θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διευρύνουμε το φάσμα των ασθενειών που μπορούν, δυνητικά, να εξαλειφθούν ή να προληφθούν και να προετοιμαστούμε έγκαιρα για μελλοντικές πανδημίες. Αναδυόμενες εξελίξεις, όπως η υγρή βιοψία, η γονιδιακή αλληλουχία μεμονωμένων κυττάρων και νέα πρότυπα θεραπείας, παρέχουν τη δυνατότητα να τεθούν τα πέντε συχνότερα είδη καρκίνου σε ύφεση, επιτρέποντας, δυνητικά, στους ασθένειες να ζουν με χρόνιες μεν, αλλά διαχειρίσιμες δε ασθένειες. Τέλος, τεχνολογίες αιχμής, όπως η γονιδιακή θεραπεία, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πραγματικότητα το μεγάλο όνειρο για την πλήρη ίαση των ασθενών.

  • Στην αυξανόμενη προθυμία του κόσμου, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να ασπαστούν νέους τρόπους σκέψης και εργασίας. Είναι σαφές ότι υπήρξε κοσμοϊστορική αλλαγή στον τρόπο και στο χώρο εργασίας των ανθρώπων. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους. 

  • Στην κοινή ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τις συστημικές ανισότητες στην κοινωνία μας, αλλά και τις αναμενόμενες βαθύτατες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην κοινωνία και τη δημόσια υγεία, από την άλλη. Δίνοντας όλο και μεγαλύτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές αξίες, όλο και περισσότερες εταιρείες και κυβερνήσεις δεσμεύονται να ασπαστούν πλαίσια που βασίζονται σε αρχές, όπως αυτές που καθορίζονται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ. Ως άτομα, ο καθένας δηλαδή από εμάς, αλλά και ως εταιρίες, πρέπει να τηρούμε μια σειρά αρχών ώστε να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ασπαζόμαστε και να προωθούμε τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ισότιμη ένταξη και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Πρόκειται για αρχές εγγενείς στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, της ανθρωπότητας και του πλανήτη.



Στην ομιλία της η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι «η Παιδεία ήταν πάντα ένα θεμελιώδες αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, οι οικογένειες προτιμούσαν να στερηθούν άλλα αγαθά για να προσφέρουν στα παιδιά τους το αγαθό της Παιδείας. Για αυτό ένα από τα πρώτα μελήματα του νεότερου ελληνικού κράτους ήταν η ανάπτυξη οργανωμένων δομών εκπαίδευσης. Ζούμε σε μια εποχή, γρήγορων και βίαιων αλλαγών. Παραδοσιακά επαγγέλματα απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, ενώ άλλα, καινούργια αναδύονται. Η εκπαίδευση θα πρέπει και αυτή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ώστε να βοηθήσει τους νέους και τις νέες της Ελλάδας να βρουν το δρόμο τους. Δεν είναι όμως μόνο οι νέοι. Σε πολλούς τομείς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, απαιτούνται νέες δεξιότητες, επαγγελματίες στο μέσον της καριέρας τους χρειάζονται μια καινούργια ή μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό προσφέρει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μια σημαντική διέξοδο για προσωπική πρόοδο ή για επαγγελματική εξέλιξη. Και το πετυχαίνει παρέχοντας υψηλή ποιότητα σπουδών, εισάγοντας διαρκώς νέα γνωστικά αντικείμενα, ανοίγοντας δρόμους, καθώς ήταν το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που εισήγαγε οργανωμένα και σε μεγάλη έκταση το υβριδικό μοντέλο εκπαίδευσης. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες και εξαιτίας της ευέλικτης δομής του. Η δια βίου μάθηση δεν θα είναι, στο εξής, χόμπι για λίγους αλλά ανάγκη για πολλούς».

eap2

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης ο Καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των τιμώμενων. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΑΠ Καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας ανέφερε ότι «το χρυσό μετάλλιο της Αριστείας δεν απονέμεται μόνο ως τιμητική ανάδειξη μιας εξαίρετης επίδοσης, ούτε αποτελεί μόνο επίσημη αναγνώριση άριστων πράξεων. Η έννοια της Αριστείας αναδεικνύει το υποκείμενο της εξέχουσας δράσης και σκέψης: τον άριστο. Ο άριστος διακρίνεται και επιβραβεύεται για την ηθική υπόσταση της προσωπικότητας και του έργου του».  

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ