Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 13:42

Επετειακή εκδήλωση από την Ιερά Μητρόπολη για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (video)

Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργάνωσε το βράδυ της Κυριακής η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης στο δημοτικό κηποθέατρο Πρέβεζας.

IMG 1004

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρωτοσύγγελος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης πατέρας Σίμωνας μετέφερε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδας σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως είναι χρέος μας να θυμόμαστε τα γεγονότα και να τιμούμε τους εθνοϊερομάρτυρες και όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στη Μικρασιατική καταστροφή.

IMG 1005

“Ο ελληνισμός καθόλη την περίοδο 1914-1922 υπέστη διώξεις και μαρτύρια στη μικρασιατική γη. Είναι χρέος μας να θυμόμαστε τα γεγονότα και να τιμούμε τους εθνοιερομάρτυρες και όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους μέσα στη φωτιά της επιδρομής των αλλοθρήσκων. Ταυτοχρόνως πρέπει να διδάσκουμε στους νέους μας τη συμβολή του μικρασιατικού ελληνισμού παρουσία της Ορθοδόξου εκκλησίας και της ελληνικής Παιδείας καθώς και την παρουσία πολυάριθμων μικρασιατών Αγίων στο αγιολόγιο της εκκλησίας μας. Επίσης είναι απαραίτητο να αντλούμε θάρρος και ελπίδα από την ευλάβεια των προσφύγων και από την ψυχική τους δύναμη να οικοδομήσουν εξ αρχής μια νέα ζωή και να συμβάλλουν δημιουργικά στη νεοελληνική κοινωνία. Η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδος έχει αποφασίσει και ήδη πραγματοποιεί μια σειρά εκδηλώσεων λατρευτικών, πολιτιστικών και επιστημονικών εντός του 2022 για να τιμηθεί η μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της ανατολικής Θράκης οι οποίοι υπέστησαν μύρια δεινά κατά την περίοδο 1914-1922. Διατηρούμε την ιστορική μνήμη αλλά δεν καλλιεργούμε την εκδικητικότητα και το φανατισμό. Ευχόμεθα υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και επιθυμούμε την ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γειτονικούς λαούς” ανέφερε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, ενώ αμέσως μετά ο Χορός Ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Chorus Nicopolitanus με χοράρχη τον Μιχαήλ Ζάμπα παρουσίασε ανέκδοτες μουσικές συνθέσεις των παλαιών Πρεβεζάνων Ιεροψαλτών με καταγωγή από τη Μικρά Ασία.

IMG 1028

Επιλεγμένα κείμενα για τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσίασαν ο προϊστάμενος του Τμήματος Γενικών Αρχείων του Κράτους Πρέβεζας Σπύρος Σκλαβενίτης και η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά, ενώ η ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Μιχάλη Γεωργόπουλου και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας "Σπύρος Δήμας" ερμήνευσαν αντιπροσωπευτικά τραγούδια από τη Σμύρνη και την Ερυθραία.

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων