Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 09:31

Σημαντική ιστορική έρευνα σχεδιάζεται για την Πρέβεζα και το οθωμανικό παρελθόν της

Σύμβαση παροχής υπηρεσιών υπέγραψαν στις 24 Μαΐου, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και το ίδρυμα “Ακτία Νικόπολις”, με αντικείμενο τον εντοπισμό και την καταγραφή υλικού που αφορά στην Πρέβεζα από τα οθωμανικά αρχεία Κωνσταντινουπόλεως και Άγκυρας και προϋπολογισμό 9.500 ευρώ.

Πρόκειται για μία έρευνα που αναμένεται να αναδείξει σημαντικά ευρήματα από το οθωμανικό παρελθόν της Πρέβεζας και θα χρησιμεύσει ως πολύτιμο ιστορικό εργαλείο.

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά:

  • Έρευνα στα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ιδιαίτερα στα Αρχεία της Κωνσταντινουπόλεως, τα Ναυτικά Αρχεία της Τουρκίας, το Αρχείο της Πρωθυπουργίας στην Άγκυρα, τα Κρατικά Αρχεία της Τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, κ.ά.

  • Εντοπισμό δημόσιων απογραφών (ονομαστικών ή περιληπτικών), απογραφών οικονομικών εσόδων, φορολογικών κατάστιχων, σουλτανικών αποφάσεων και άλλων διοικητικών εγγράφων (φιρμανιών), που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας και δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των 17ου, 18ου και 19ου μ.Χ. αιώνων.

  • Μελέτη του περιεχομένου των εγγράφων που θα εντοπισθούν και δημιουργία περίληψης του περιεχομένου των σε μετάφραση από την παλαιο-οθωμανική (αραβική) γραφή στην νεοελληνική.

  • Δημιουργία καταλόγου του αρχειακού υλικού που θα εντοπισθεί στα οθωμανικά αρχεία.

 

Πηγή φωτογραφίας: O.M. von Stackelberg - Nikos D. Karabelas print collection, Preveza, Greece.