Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 04:31

Μια βραδιά για τσέλο και πιάνο στην Πρέβεζα με τον Kωνσταντίνο Σφέτσα και τη Νέλλη Σεμιτέκολο

Η πανδαισία της μουσικής συνεχίζεται στην Πρέβεζα  την Πέμπτη στις 9 το βράδυ στο πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου όπου το Δημοτικό Ωδείο «Σπύρος Δήμας» παρουσιάζει τη σπουδαία και καταξιωμένη πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο και τον προικισμένο βιολοντσελίστα Κωνσταντίνο Σφέτσα σε συναυλία με έργα Μπετόβεν, ντε Φάλια, και Γκριγκ. 

Οι δυο ξεχωριστοί ερμηνευτές, που συνεργάζονται από το 2001, θα μας οδηγήσουν σε μια μουσική διαδρομή η οποία ξεκινά από τον 18ο αιώνα και τον νεαρό Μπετόβεν (σονάτα αρ.2 για τσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα έργο 5), διασχίζει τον 20ο αιώνα με τους ισπανικούς ήχους του ντε Φάλια (έξι παραδοσιακά ισπανικά τραγούδια) και καταλήγει στον 19ο αιώνα με το μοναδικό έργο για τα δυο αυτά όργανα που έγραψε ο Γκριγκ (Σονάτα για τσέλο και πιάνο σε λα ελάσσονα, έργο 36).

Νέλλη Σεμιτέκολο 

Με σπουδές στην Αθήνα και το Μόναχο, η Νέλλη Σεμιτέκολο υπήρξε στενή συνεργάτιδα του Γιάννη Χρήστου και έχει αφιερώσει πολλά προγράμματά της στην παρουσίαση και τη διάδοση του έργου του. Η καριέρα της είναι γεμάτη από ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει συνεργαστεί με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες. Το πιάνο της ακούγεται στις ηχογραφήσεις πολλών ελληνικών έργων για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη δισκογραφία. Έχει εμφανιστεί στα φεστιβάλ Αθηνών, Πάτρας, Ηρακλείου, Καλαμάτας, Κέρκυρας και Οχρίδας, σε συναυλίες στο Ηρώδειο, στο θέατρο της Επιδαύρου και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η αναγνωρισμένη πιανίστα συνεργάστηκε με την Ελένη Καραΐνδρου στην ηχογράφηση της μουσικής για τις ταινίες «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Καλή πατρίδα σύντροφε» και «Τοπίο στην Ομίχλη». Από το 1985 διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

 

 Κωνσταντίνος Σφέτσας

Ο Κωνσταντίνος Σφέτσας γεννήθηκε στο Παρίσι, άρχισε τη σχέση του με το τσέλο στα πέντε του χρόνια και με δάσκαλο τον πατέρα του, Χρήστο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, στην Ecole Normale de Musique de Paris και στην Scuola Cantorum de Paris. Mε δίπλωμα Δεξιοτεχνίας και με το Ανώτατο Πτυχίο Ολοκλήρωσης Μουσικών Σπουδών, με άριστα και μετ’ επαίνων, ο Σφέτσας συμμετείχε σε πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ στο Παρίσι με τον μουσικό οργανισμό Polyphorum, έγινε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας των Χρωμάτων και από το 1998 είναι μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.