Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 23:06

Εγκαίνια για το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου

Τις πόρτες του στο κοινό της ευρύτερης περιοχής, άνοιξε και επίσημα το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών του Χαράλαμπου Γκούβα.

Σε έναν χώρο 100 περίπου τετραγωνικών , επί της Εθνικής Οδού Πρέβεζας –Ιωαννίνων στο ύψος της Σαμψούντας, φιλοξενούνται χιλιάδες εκθέματα που αφορούν την τέχνη, το περιβάλλον ,την ιστορία και τον πολιτισμό.

Αυθεντικές στολές αστροναυτών αλλά και παραδοσιακές στολές που κατασκευάστηκαν πριν 2 περίπου αιώνες, συνυπάρχουν με επώνυμους πίνακες ζωγραφικής, μινιατουρες πλοίων, αυθεντικά πολεμικά όπλα αλλά και κομμάτια από μετεωρίτη, στερεοποιημένη λάβα, αυγά στρουθοκαμήλου, κόμπρες, περίεργα έντομα από όλο τον κόσμο, αυθεντικά πολεμικά όπλα και πολλά ακόμη αντικείμενα που ο Χαράλαμπος Γκούβας συλλέγει τα τελευταία 20 περίπου χρόνια.

Την κορδέλα των εγκαινίων, έκοψε μαζί με τον ιδρυτή του Μουσείου ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης ο οποίος στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε τον κ.Γκούβα ως έναν ανήσυχο άνθρωπο που δεν παύει ποτέ να αναζητά την «άλλη όψη» των πραγμάτων .

DSC02335

Ο καθηγητής Ευάγγελος Κυτίνος στον σύντομο σχολιασμό του επεσήμανε ότι σε μια περίοδο όπου στην χώρα μας κλείνουν Μουσεία είναι παρήγορο το ότι ένας ιδιώτης άνοιξε έναν τέτοιο χώρο με μεγάλο κόπο και προσωπικές δαπάνες.

Ο κ.Κυτίνος , χαρακτήρισε την 2α Σεπτεμβρίου ως ημέρα ορόσημο για την ανθρωπότητα αφού εκτός της Ναυμαχίας του Ακτίου, στις 2 Σεπτεμβρίου ο Ισαάκ Νεύτωνας ανακάλυπτε το Νόμο της βαρύτητας.

Αναφερόμενος στον χώρο του Μουσείου ο ομιλητής επεσήμανε ότι κρύβει πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα δηλώνοντας πεπεισμένος ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Πρέβεζα αλλά και για όλη την Ηπειρο.

Ο ιδρυτής του Μουσείου Χαράλαμπος Γκούβας έκανε μια σύντομη αναδρομή στις προσπάθειες που κατέβαλε από τα πρώτα βήματα της ίδρυσης του Μουσείου μέχρι τα εγκαίνια καλώντας το κοινό να επισκεφθεί τον χώρο και να δει τα εκθέματα που φιλοξενούνται εκεί.

Υπογράμμισε δε, ότι στον σχεδιασμό του εντάσσεται η επέκταση του χώρου έτσι ώστε να φιλοξενηθούν με μεγαλύτερη άνεση τα αντικείμενα που υπάρχουν ακόμη αναξιοποίητα.

Μάλιστα ο κ.Γκούβας τόνισε ότι ο αύλειος χώρος του Μουσείου θα δίνεται για εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού.