Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 09:00

Πέντε θέατρα, μια διαδρομή, μια "άλλη" Ήπειρος..

Με χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και με τις καλύτερες εντυπώσεις από τα αρχαιολογικά μνημεία της Ηπείρου τα μέλη του Σωματείου «Διάζωμα» έκλεισαν το πρωί της Κυριακής στην Πρέβεζα τις εργασίες της 6ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου  Σταύρος Μπένος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της  Γενικής Συνέλευσης, στόχος του Σωματείου είναι η σύνδεση των μνημείων με την οικονομία έτσι ώστε να προκύψουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και πυλώνας της προσπάθειας αυτής της προσπάθειας θα είναι η ολοκληρωμένη πρόταση που ετοιμάζει η Περιφέρεια Ηπείρου για ένταξη και χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ  και η οποία θα συνδέσει  τους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης της Γιτάνης, της Νικόπολης, της Κασσώπης και της Αμβρακίας.

O κ. Μπένος μιλώντας για τις δράσεις του Διαζώματος στάθηκε επίσης  στην φιλοσοφία  του εθελοντισμού που αναδείχθηκε από τον Φορέα, αφού για πρώτη φορά σωματείο, δεν στηρίζεται σε κρατικές επιχορηγήσεις αλλά σε χρήματα πολιτών.

Το εγχείρημα, της πολιτιστικής διαδρομής  των Αρχαίων Θεάτρων καλύπτει όλη την Περιφέρεια Ηπείρου ενώ συνδυάζει τον πολιτισμό με  τις υποδομές, ενώ και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη που παρέστη στην Συνέλευση του Διαζώματος υποστήριξε την σύνδεση του πολιτισμού με τους αρχαιολογικούς χώρους έτσι ώστε να προκύψει μια σημαντική προοπτική ανάπτυξης .

Η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν το εγχείρημα του κ.Μπένου και των υπολοίπων μελών του Σωματείου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται στους αρχαιολογικούς χώρους υπογραμμίζοντας πως μεταξύ άλλων η τοπική κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε στο θέμα της προστασίας των μνημείωνθεσπίζοντας ποσοστό 0.5% των δημοσίων έργων υπέρ των εργασιών. Ο κ. Ιωάννου  ζήτησε την βοήθεια όλων των φορέων για την ένταξη της Νικόπολης στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO σημειώνοντας ότι  οι αρχαιολογικοί χώροι θα πρέπει να ζωντανέψουν και να πάψουν να είναι σιωπηλά εκθέματα του παρελθόντος.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζα Χρήστος Μπαϊλης  υπογράμμισε την προσφορά του Διαζώματος και προσωπικά του  κ,Μπένου στην ανάδειξη των  αρχαιολογικών χώρων της περιοχής  αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι  η Πρέβεζα είναι ένας τόπος με ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να δώσουν  ώθηση στον πολιτιστικό τουρισμό .

diazwma 2

Στις εργασίες της ΣΤ’ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Μπένο αλλά και όλα τα μέλη του Σωματείου.

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Στ. Μπένο, ο οποίος πρότεινε να εφαρμοστεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, το οποίο έχουμε αγκαλιάσει ως Περιφέρεια. Μέσα από το πρόγραμμα της Καινοτομίας που προωθεί το νέο ΕΣΠΑ, μπορούν να γίνουν οι υποδομές και γενικά πράγματα που σήμερα λείπουν και αφορούν τον τρόπο που διαχειρίζονται αυτοί οι αρχαιολογικοί χώροι, (δηλαδή επισκεψιμότητα, ημέρες λειτουργίας κλπ) και παράλληλα να είναι κέντρα στα οποία να μπορούν να πωλούνται τοπικά προϊόντα. Η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, δια της Διευθύντριάς της κ. Ελένης Ρόκου παρουσίασε μια πολύ καλή πρόταση στην Πρέβεζα, η οποία έτυχε ευμενών σχολίων από όλους και νομίζω ότι κάπως έτσι θα δουλεύει το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, το οποίο θα έχει δράσεις που θα αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους για να παράγουν καινοτομία. Π.χ. στη Νικόπολη, ένα από τα βασικά έργα που έχουμε μελετήσει τελευταία (απομένει ο περιβαλλοντικός έλεγχος) είναι να μετακινηθεί ο οδικός άξονας που διέρχεται μέσα από τη Νικόπολη και να ενοποιηθεί έτσι ο αρχαιολογικός χώρος. Ένα από τα έργα που προτείνονται από το ΔΙΑΖΩΜΑ είναι και το συγκεκριμένο. Η πρότασή μας περιλαμβάνει εργασίες καθ’ εαυτού στα μνημεία, αλλά και δράσεις που θα βοηθάνε, ώστε αυτά τα αρχαία θέατρα να έχουν μεταξύ τους μια συνοχή και να στηρίζουν παράλληλα την τοπική κοινωνία στην εύρεση θέσεων εργασίας, είτε μέσω επαγγελμάτων που θα αναπτυχθούν, είτε πωλώντας τοπικά επώνυμα προϊόντα σε όλες αυτές τις περιοχές» είπε ο κ. Καχριμάνης σημειώνοντας πως μεταξύ άλλων η πρόταση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Ηπείρου, όπως την ανέπτυξε η Προϊσταμένη της κ. Ελένη Ρόκου, προβλέπει τη σύνδεση των αρχαίων θεάτρων με την τοπική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση προβλέπει:

Να υπάρξει σύνδεση των χώρων με επιλεγμένα καταστήματα υγειονομικού και μηενδιαφέροντος (καφενεία, εστιατόρια, είδη λαϊκής τέχνης κλπ.) στους κοντινούςοικισμούς, ώστε η τοπική κοινότητα να καταστεί αρωγός του εγχειρήματος.Τα καταστήματα που θα επιλεγούν θα πρέπει και εκείνα με τηνσειρά τους να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις ποιότητας και αισθητικής.

Στο σχεδιασμό εντάσσεται η δημιουργία και διάθεση πακέτων αναμνηστικών προϊόντων των χώρων (έντυπα και αντικείμενα) με θέατρα στα υπάρχοντα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων.

Συντονισμός με τα περίπτερα ενημέρωσης τουριστών σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσακαι τις άλλες πόλεις, για τις ώρες λειτουργίας των χώρων και τις παρεχόμενεςυπηρεσίες.

Συγκοινωνιακή σύνδεση με τα αρχαιολογικά Μουσεία και τα κέντρα τωνκοντινών πόλεων.

Σύνδεση με τοπικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων ή τους αλιείς, με σκοπότην πιστοποίηση των προϊόντων τους σε σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο.

Για βασικές υποδομές, μεταξύ άλλων, προτείνονται:

Ύπαρξη επαρκούς και οργανωμένου χώρου στάθμευσης.

Κατασκευή περαιτέρω σημείων στάσης και θέασης σε εγγύτητα με τα θέατρα.

Ύπαρξη των βασικών κτιριακών εγκαταστάσεων, δηλαδή φυλάκιο/α, μεταυτόχρονη χρήση του ως εκδοτηρίου εισιτηρίων (όπου εκδίδονται).

Κατασκευήχώρων υγιεινής και για ΑΜΕΑ, όπου δεν έχουν ήδη προβλεφθεί.

Επέκταση του δικτύου πόσιμου νερού σε περισσότερα τμήματα των χώρων μεκατάλληλα διαμορφωμένες και σημασμένες βρύσες.

Κάλυψη των χώρων με wi-fi, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικέςξεναγήσεις.

Για κάθε θέατρο γίνονται εξειδικευμένες προτάσεις, οι οποίες θα εξεταστούν σε νέες συναντήσεις της άτυπης ομάδας εργασίας, προκειμένου να προωθηθούν οι παρεμβάσεις, ανάλογα της ωριμότητάς τους, στο νέο ΕΣΠΑ.