Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 02:47

Η ιστορία της Πρέβεζας μέσα από τα "Άπαντα" του Ηλία Βασιλά

Μια πολύτιμη έκδοση που αναδεικνύει και προβάλει ιστορικά, λαογραφικά και κοινωνικά στοιχεία της Πρέβεζας που ο Ηλίας Βασιλάς κατέγραψε και διέσωσε οριστικά από τη λήθη του χρόνου, παρουσίασαν χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο ο Δήμος Πρέβεζας, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η δημοτική βιβλιοθήκη Πρέβεζας.

«Τα Άπαντα» του Ηλία Βασιλά μετά από κοπιαστικές προσπάθειες χρόνων εκδόθηκαν σε έναν ξεχωριστό πανόδετο τόμο 800 σελίδων και χθες σε μια συγκινητική και ιδιαίτερη εκδήλωση έγινε η παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο τιμά την πόλη και μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τις επόμενες γενιές.

Ο Ηλίας Βασιλάς γεννήθηκε το 1906 στην Πρέβεζα. Είχε εξαιρετική αγάπη και επίδοση στα γράμματα και υπήρξε ένας άριστος φιλόλογος, μεταφραστής και μελετητής. Είχε μελετήσει τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και συγκρατούσε από μνήμης τα περισσότερα από αυτά. Το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε κυρίως σε 2 τομείς, στην ερμηνεία των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και στην ιστορία των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Το μεταφραστικό του ταλέντο στα αρχαία κείμενα έδωσε μια νέα και γόνιμη πνοή στη νεότερη ελληνική φιλολογία. Ασχολήθηκε με την τοπική ιστορία της Πρέβεζας αρχίζοντας από την περίοδο της Ενετοκρατίας, στη συνέχεια με τη σύντομη περίοδο της διαμονής των Γάλλων στην πόλη μας και τέλος με τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Πρέβεζα.

DSCF3657

«Τα Άπαντα του Ηλία Βασιλά είναι μια πολύτιμη πηγή από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας. Η αντικειμενικότητα, ο ρεαλισμός, η καθαρότητα της καταγραφής και η μετροπάθεια του ύφους του αλλά και ο γνήσιος πατριωτισμός αναδεικνύουν την προσωπικότητα ενός μεγάλου δάσκαλου και λόγιου Πρεβεζάνου» τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για να συγκεντρωθεί αυτό το αξιόλογο υλικό υπογραμμίζοντας ότι η δημοτική αρχή στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει ανάλογες προσπάθειες.

DSCF3659

Τη συγκίνησή της για την έκδοση των Απάντων εξέφρασε η κα Βασιλική Σαρρή, πρώην πρόεδρος του ΔΣ της δημοτικής βιβλιοθήκης, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της δημοτικής βιβλιοθήκης και του ιδρύματος Ακτία ήταν και είναι η καταγραφή, η διάσωση, η προβολή και η ανάδειξη της τοπικής ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης καθώς και των έργων πρεβεζάνων δημιουργών, ενώ ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις κ. Νίκος Καράμπελας μίλησε αναλυτικά για τη διαδικασία της συγκέντρωσης του υλικού και την πορεία που ακολούθησε μέχρι την τελική του έκδοση.

DSCF3661

«Οι 102 εργασίες του Ηλία Βασιλά κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το περιεχόμενό τους, έτσι 7 θεματικές ενότητες αποτελούν τα Άπαντα. Τα θέματα είναι Πρεβεζάνικα, ιστορικά, λαογραφικά, προσωπογραφίες, γλωσσολογικά, παρουσιάσεις και επιστολογραφία. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους συντελεστές της έκδοσης γιατί η συνεργασία μας ήταν παραγωγική και ευχάριστη και κατορθώσαμε να παραδώσουμε το τελικό υλικό» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καράμπελας και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Κόμης, ο οποίος επικεντρώθηκε στα ιστορικά μελετήματα του Ηλία Βασιλά.

DSCF3663

«Τα Άπαντα του Ηλία Βασιλά αποτελούν προϊόν κοπιώδους εργασίας και το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του βιβλίου με δύο λόγια είναι ότι το έργο περνάει τα γεωγραφικά σύνορα του τόπου στον οποίο αναφέρεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κόμης, ενώ η αναπληρώτρια καθηγήτρια λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Μαρίνα Βρέλλη έκανε τη δική της εισαγωγή στο βιβλίο εστιάζοντας στα λαογραφικά κείμενα όπως αυτά προσφέρονται μέσα από τα δημοσιεύματά του.

DSCF3665

«Η έκδοση των Απάντων πέραν της ιστορικής και λαογραφικής αξίας τους, αποτελεί και ένα αισιόδοξο μήνυμα δημιουργίας στους χαλεπούς και λιμνάζοντες και πνευματικά καιρούς μας και αποτελεί και μια δυνατή συμβολή στην πολιτιστική παρουσία της πόλης της Πρέβεζας. Αποτελεί ένα έργο που τιμάει και πρέπει να κάνει περήφανη την πόλη» τόνισε η κα Βρέλλη, ενώ στην εισήγησή του ο διδάκτορας πολιτισμικής γεωγραφίας κ. Γιάννης Ρέντζος έκανε μια γεωγραφική ανάγνωση των Απάντων βάζοντας στο κέντρο την έννοια της πόλης και των ανθρώπων της. Επίσης μέσα από προσωπικές εμπειρίες και διηγήσεις φίλων και συγγενών αναφέρθηκε στη ζωή και τις αναζητήσεις του συγγραφέα.

DSCF3668

«Καλούμενος σήμερα να συμβάλω στην παρουσίαση του βιβλίου αισθάνομαι μάλλον ακαταλληλότητα αφού κάθε σελίδα από τα Άπαντα διαπλέκεται με κάτι δικό μου, προσωπικό ή οικογενειακό, και της γειτονιάς μου, που ήταν και γειτονιά του Ηλία Βασιλά. Κινδυνεύω κάθε στιγμή να μετατρέψω την παρουσίαση σε αυτοβιογραφικό αντικαθρέφτισμα των αναμνήσεων μου με κέντρο δικούς μου ανθρώπους και δικές τους μνήμες και όχι τον τιμώμενο πρεβεζάνο συγγραφέα και το έργο του. Όλα αυτά τα αναγεννά η μνήμη Ηλία Βασιλά. Του τα οφείλω» τόνισε ο κ. Ρέντζος δηλώνοντας γοητευμένος από την πρεβεζάνικη πολεογραφία του Ηλία Βασιλά.

«Πρέπει να εξάρω το γεγονός πως προσέγγισε την Πρέβεζα σε όλες τις γεωγραφικές και ιστορικές κλίμακες, στην κλίμακα της Αδριατικής θάλασσας και των Ενετικών κτήσεων, της Ηπείρου και του Αμβρακικού, των ακτών της δυτικής Ελλάδας μέχρι και το Μεσολόγγι, στην κλίμακα του ελαιώνα και των δομών μεταποίησης όπως τα ελαιοτριβεία, στην κλίμακα των τμημάτων της πόλης και ακόμη στην κλίμακα των επιμέρους κτιρίων» είπε ο κ. Ρέντζος υπογραμμίζοντας ότι μέσα από τα γραπτά του ο Βασιλάς καθιστά την πόλη ένα νοητό πολεογραφικό μουσείο σε φυσικό μέγεθος...