Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 01:22

"Σαράντα χρόνια πολιτισμός" από το Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας

Σαράντα χρόνια καταστατικής λειτουργίας, σαράντα χρόνια παράδοσης και πολιτισμού γιόρτασε ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας με μια πανηγυρική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας το οποίο ήταν κατάμεστο από κόσμο.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Δημήτρης Τσουμελέκας, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπάιλης, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας μίλησαν για το έργο του συνδέσμου και την προσφορά του, ενώ η αναλυτική παρουσίαση των δράσεων μέσα σε αυτά τα σαράντα χρόνια έγινε από τη δημοσιογράφο κα Αθηνά Παππά.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος του συνδέσμου και των Συρρακιωτών στην ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης, στην ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού μουσείου αλλά και στο πλήθος των εκδηλώσεων που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια με σεβασμό στην παράδοση.

Μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων του συνδέσμου αποτελούν τα χορευτικά τμήματα και σήμερα λειτουργούν 9 τμήματα, 7 παιδικά - εφηβικά και 2 ενηλίκων και συμμετέχουν περισσότεροι από 220 χορευτές, γεγονός πρωτόγνωρο για επαρχιακή πόλη.

συρρακο0

Στη «μουσικοχορευτική παράδοση των Συρρακιωτών της Πρέβεζας» αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, ο οποίος παρέθεσε σημαντικά στοιχεία για τους χορούς και τη σημασία τους επισημαίνοντας παράλληλα πως υπάρχουν σημεία τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν και να ερευνηθούν περισσότερο.

Πολύτιμα στοιχεία  προσέφερε με την ομιλία του ο καθηγητής του Πανεπισατημίου Θεσσαλία κ. Βαγγέλης Αυδίκος ο οποίος μίλησε γι’ αυτούς που ρίζωσαν στον τόπο της Πρέβεζας, γι’ αυτούς που έζησαν σε καλύβες και όταν ήταν παιδιά μάτωναν τα γόνατά τους.

"Ο Συρρακιώτης είναι ένα δυναμικό κομμάτι της Πρέβεζας" είπε και πρόσθεσε ότι έχτισε τη ζωή του εδώ και σ’ αυτό βοήθησε η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης και ο σύνδεσμός Συρρακιωτών με τις παρεμβάσεις και τις δράσεις του.

Αμέσως μετά  ακολούθησε η θεατρική απόδοση του έργου του Κώστα Κρυστάλλη «Το μαγεμένο μαντήλι» από μαθητές - μέλη των χορευτικών τμημάτων του Συνδέσμου σε επιμέλεια της φιλολόγου Ιωάννας Συγκούνα με τη  συνοδεία του Βασίλη Μπακαγιάννη στο κλαρίνο.

 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορούς του  Συρράκου από το εφηβικό χορευτικό τμήμα και από τμήμα βετεράνων χορευτών του Συνδέσμου με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας του Κώστα Γεροδήμου.