Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 23:11

"Συνεδριάσαμε στην Αρχαία Κασσώπη"...

Με έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας, την Αρχαία Κασσώπη.

Στα πλαίσια της Πράξης «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών» που έχει στόχο την καταπολέμηση της σχολικής αποτυχίας των παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών στο ελληνικό σχολείο και την ομαλή κοινωνική τους ένταξη, οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου σε συνεργασία με τη ΛΓ΄Εφορεία Αρχαιοτήτων υλοποίησαν το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Συνεδριάζουμε στην αρχαία Κασσώπη! Μία διαπολιτισμική προσέγγιση», το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης.

Εξήντα δύο μαθητές της Α΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας, από τους οποίους οι 14 από την Αλβανία, επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης. Εκεί, αφού έμαθαν να κυκλοφορούν στην αρχαία πόλη με το ιπποδάμειο σύστημα, συμμετείχαν σε παιχνίδι ρόλων: αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, ως εκπρόσωποι των τεσσάρων φυλών της αρχαίας Ηπείρου, προβληματίστηκαν και πήραν αποφάσεις με στόχο τη διασφάλιση αρμονίας και ειρήνης, κάτω από την ομπρέλα της Ηπειρωτικής Συμμαχίας, όπως γινόταν άλλοτε. Έτσι οι μαθητές αποκόμισαν οφέλη και εμπειρίες που ξεπερνούν τα όρια μιας αίθουσας(κατά δική τους ομολογία), όπου θα διδάσκονταν τα ίδια ή παρόμοια πράγματα στο πλαίσιο της Ιστορίας .

IMG 3705

«Για εμάς ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξεκινήσουμε να διερευνήσουμε και να εμβαθύνουμε έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και για αυτό με ιδιαίτερη χαρά αποδεχτήκαμε την πρόταση και πλαισιώσαμε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους της Ηπείρου, τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης» τόνισε η προϊσταμένη της ΛΓ’ Εφορείας κα Χριστίνα Μερκούρη, ενώ η διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κα Κική Σφονδύλη επισήμανε πως τέτοιες δράσεις εξοικειώνουν τους μαθητές με την αρχαία μας πολιτιστική μας κληρονομιά, προάγουν και προβάλουν τη δημιουργική έμπνευση και έκφραση, την αμοιβαία κατανόηση, το σεβασμό και τη συνεργασία των μαθητών, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων που έχει σήμερα τόσο μεγάλη ανάγκη η κοινωνία μας.

IMG 3716

«Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία μιας διαφορετικής μαθησιακής εμπειρίας, που ξεπέρασε τα όρια της τάξης και του σχολείου και συνδέθηκε με τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο μέσω βιωματικών δράσεων που μας μετέφεραν όλους σε ένα κλίμα ελευθερίας της έκφρασης και των απόψεων αλλά και αλληλεπίδρασης και απόκτησης συνείδησης της δυναμικής της ομάδας. Συνειδητοποιήσαμε δηλαδή τα οφέλη της μη τυπικής εκπαίδευσης όπου κυριαρχεί το συναίσθημα, το βίωμα, η εμπειρία» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η εκπαιδευτικός και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας κα Βαρβάρα Ζαντραβέλη, ενώ αμέσως μετά το λόγο είχαν τα ίδια τα παιδιά τα οποία μίλησαν για τα βιώματα και τις εμπειρίες τους από την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, τις εντυπώσεις τους από τον αρχαιολογικό χώρο και τους προβληματισμούς τους.

IMG 3720

Η ημερίδα έκλεισε με θεατρικό δρώμενο από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας, βασισμένο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ «Πάμε μία βόλτα στην Κασσώπη. Μία αρχαία πόλη με πολεοδομικό σύστημα».